11:35 09/09
Mega συμφωνία - ορόσημο για τον κλάδο της εξόρυξης: Η Anglo American συγχωνεύεται με την Teck Resources
Δημιουργούν έναν "γίγαντα" 53 δισ. δολ.. Από τα μεγαλύτερα deals στον μεταλλευτικό κλάδο εδώ και πάνω από μια 10ετία.
Αύξηση του όγκου των πωλήσεων, πτώση του κύκλου εργασιών αλλά και των κερδών, με ενίσχυση όμως της λειτουργικής κερδοφορίας, εμφάνισε για το 9μηνο του 2013 η ΕΛΒΑΛ.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, κατά το εννεάμηνο του 2013, παρά την επιβάρυνση των ελληνικών εργοστασίων από υψηλό ενεργειακό κόστος, ο αυξημένος όγκος πωλήσεων και το βελτιωμένο μίγμα προϊόντων είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας του Ομίλου σε σχέση με το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2012.
Αναλυτικότερα, σε ενοποιημένο επίπεδο ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε κατά 3%, στους 252 χιλ. τόνους.
Ο κύκλος εργασιών μειώθηκε κατά 2,9% στα 778,9 εκ. ευρώ επηρεασμένος από τις χαμηλές χρηματιστηριακές τιμές του αλουμινίου. Τα μικτά κέρδη σημείωσαν οριακή μείωση και διαμορφώθηκαν στα 66,6 εκ. ευρώ έναντι 66,8 εκ. ευρώ του αντίστοιχου περσινού εννεάμηνου.
Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν στα 67,8 εκ. ευρώ, αυξημένα κατά 3,3%, και τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν στα 22,2 εκ. ευρώ έναντι 21,0 εκ. ευρώ του 2012.
Το καθαρό αποτέλεσμα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκε σε κέρδη 2,0 εκ. ευρώ έναντι κερδών 17,5 εκ. ευρώ του περσινού εννεάμηνου, λόγω αύξησης των φόρων που προήλθε από τον επαναϋπολογισμό της αναβαλλόμενης φορολογίας συνέπεια της αύξησης του φορολογικού συντελεστή από το 20% στο 26%, και που επιβάρυνε, εφάπαξ και εξολοκλήρου τα αποτελέσματα του εννεάμηνου. Τα κέρδη ανά μετοχή υποχώρησαν σε 0,0165 ευρώ έναντι 0,1412 ευρώ του εννεάμηνου του 2012.
Τα κέρδη προ φόρων και αποσβέσεων της περιόδου, η χαμηλή τιμή του LME και η διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης είχαν σαν αποτέλεσμα τη διατήρηση θετικών λειτουργικών ροών που ανήλθαν σε 43,2 εκ. ευρώ. Οι επενδυτικές δαπάνες σε εξοπλισμό, ανήλθαν σε 48 εκ. ευρώ και αφορούν κυρίως τη συνέχιση των επενδυτικών προγραμμάτων στα εργοστάσια Οινοφύτων και Μ. Βρετανίας. Οι συνολικές ταμειακές εκροές του Ομίλου ανήλθαν σε 8,4 εκ. ευρώ και ο καθαρός δανεισμός σε 213,7 εκ. ευρώ.