Πτώση εσόδων και διεύρυνση των ζημιών εμφάνισε για το α’ εξάμηνο του έτους ο όμιλος ΣΙΔΕΝΟΡ.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ομίλου, ο κύκλος εργασιών σημείωσε πτώση κατά 29,5% και διαμορφώθηκε στο πρώτο εξάμηνο του 2013 σε 405,1 εκατ. ευρώ έναντι 574,8 εκατ. ευρώ πέρυσι.
Τα ενοποιημένα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του 2013 σε κέρδη 1 εκατ. ευρώ έναντι 14,7 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, έχοντας επηρεαστεί αρνητικά από το αυξημένο κόστος ενέργειας, το οποίο επιβαρύνεται και με φόρους κατανάλωσης.
Τα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν στο πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης σε ζημιές 43,2 εκατ. ευρώ (ζημιές 0,4488 ευρώ ανά μετοχή) έναντι ζημιών 34,5 εκατ. ευρώ (ή ζημίες 0,3585 ευρώ ανά μετοχή) την αντίστοιχη περίοδο του 2012, επιπλέον λόγω της αύξησης του φορολογικού συντελεστή φορολόγησης των εταιρικών κερδών (από 20% σε 26%) και του επαναϋπολογισμού της αναβαλλόμενης φορολογίας του Ομίλου, από τον οποίο προέκυψε εφάπαξ αναβαλλομένη ζημία ύψους 13,6 εκατ. ευρώ, που επιβάρυνε εξολοκλήρου τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2013.
Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του Ομίλου ΣΙΔΕΝΟΡ και οι αποτελεσματικές ενέργειες για τη μείωση του λειτουργικού κόστους συνετέλεσαν στη μερική αντιστάθμιση των συνεπειών από τις συνεχιζόμενες αρνητικές συνθήκες που επικρατούν τόσο στην ελληνική οικονομία, όσο και στον κλάδο της χαλυβουργίας συγκεκριμένα, με την οικοδομική δραστηριότητα να σημειώνει περαιτέρω κάμψη και από τα ήδη χαμηλά επίπεδα του 2012.
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι αξιόλογο στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι ο Όμιλος συνεχίζει να παρουσιάζει σημαντικά θετικές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες, απόρροια της βελτιωμένης διαχείρισης των αποθεμάτων και των πρώτων υλών, καθώς και της σημαντικής μείωσης του λειτουργικού κόστους.
Προτεραιότητα της Διοίκησης του Ομίλου ΣΙΔΕΝΟΡ, στην παρούσα οικονομική συγκυρία, αποτελεί η προσαρμογή της παραγωγής στα επίπεδα της ζήτησης, καθώς και η αύξηση της ανταγωνιστικότητας, με στόχο την ενίσχυση των εξαγωγών. Παράλληλα, καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες για την περαιτέρω μείωση του κόστους παραγωγής και την αποτελεσματικότερη διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης, καταλήγει η ανακοίνωση.