Συνεχης ενημερωση

    Σάββατο, 10-Αυγ-2013 00:04

    Τα δέκα business plans της αντεπίθεσης στην ύφεση

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
    Ποιες εταιρείες συνεχίζουν να τρέχουν επενδυτικά προγράμματα εν μέσω κρίσης και να επεκτείνουν την παραγωγή τους και την εμπορική τους παρουσία σε Ελλάδα και εξωτερικό

    Από τον Βασίλη Γεώργα


    Μετρημένες στα δάχτυλα είναι σήμερα πλέον οι επιχειρήσεις εκείνες που προσπαθούν χρόνο με τον χρόνο να τροφοδοτούν με «βενζίνη» τη μηχανή των επενδύσεων που έχει σταματήσει να κινείται έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης και χρηματοπιστωτικής αδράνειας στην Ελλάδα.

    Κόντρα στην κρίση, στο υψηλό κόστος εξυπηρέτησης του δανεισμού και στις ερμητικά κλειστές κάννουλες της ρευστότητας, οι μόνοι που μπορούν να υλοποιήσουν τα business plans με επιτυχία και να δρέψουν καρπούς στο μέλλον από τη σημερινή κρίση είναι όσοι έχουν εδραιώσει τη θέση τους στην αγορά, εκείνοι που μπορούν να αντλήσουν χρηματοδότηση από το εξωτερικό ή να προσελκύσουν στρατηγικούς επενδυτές και όσοι έχουν καταφέρει να ενισχύσουν την παρουσία τους στη διεθνή αγορά, εξισορροπώντας τις επιπτώσεις της εγχώριας καταστροφής.

    Οι υπόλοιποι είναι υποχρεωμένοι να κόβουν από παντού, με βασική τους προτεραιότητα την επιβίωση και όχι την ανάπτυξη, εξού και η συνεχόμενη μείωση της επενδυτικής δαπάνης των επιχειρήσεων που, μετά το -20% το 2012, φέτος αναμένεται να υποχωρήσει επιπλέον 7%-8%, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ.

    Η μονοπωλιακή θέση και τα διασφαλισμένα έσοδα που εξασφαλίζει κάθε, χρόνο η αγορά στον ΟΠΑΠ, στη ΔΕΗ, στον ΟΛΠ και σε άλλες εταιρείες η αγορά δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να υλοποιούν μεγάλα επενδυτικά προγράμματα εκσυγχρονισμού.

    Η υγιής χρηματοοικονομική θέση, η στήριξη από τα έσοδα της διεθνούς τους παρουσίας και οι δυνατότητες πρόσβασης σε διεθνή κεφάλαια είναι επίσης ένα πλεονέκτημα που το διαθέτουν λίγες εταιρείες σήμερα, όπως ο ΟΤΕ, η Σαράντης, η Folli Follie, η Jumbo, η Frigoglass κ.ά. η στρατηγική συνεργασία της Eurobank Properties με την καναδική Fairfax ανοίγει τον δρόμο για μεγάλης κλίμακας επενδύσεις στην αγορά ακινήτων. Στο Χ.Α. υπάρχουν και πολλές περιπτώσεις εταιρειών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον όμιλο Βιοχάλκο (ιδιαίτερα στο κομμάτι των αγωγών), για τις οποίες οι επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και δυνατότητες παραγωγής αποτελούν μονόδρομο προκειμένου να διεκδικήσουν στο μέλλον νέες δουλειές και να παραμείνουν στο παιχνίδι.

    ΟΤΕ
    Η κατακόρυφη μείωση του δανεισμού του, που θα έχει εξαλειφθεί πλήρως τα επόμενα δύο-τρία χρόνια, καθιστούν τον ΟΤΕ ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά στοιχήματα της επόμενης πενταετίας στην Ελλάδα. Ήδη ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε από τα 5 στα 1,8 δισ. ευρώ και με την πώληση της Globul θα περιοριστεί ακόμα περισσότερο, εκτοξεύοντας τη ρευστότητα του ομίλου σε πάνω από 2 δισ. ευρώ. Ο οργανισμός θα είναι σε θέση να διοχετεύσει τη ρευστότητα από τις ταμειακές ροές του σε νέα επενδυτικά προγράμματα στις ευ-ρυζωνικές υπηρεσίες, την τεχνολογία οπτικών ινών κ.ά., τα οποία έχει ήδη στα σκαριά, αλλά σκοντάφτει στους περιορισμούς που θέτει η ρυθμιστική Αρχή τηλεπικοινωνιών. Οι δύο μεγάλες επενδύσεις στο VDSL και στην ΟΤΕ TV στην Ελλάδα θα λειτουργήσουν ως καταλύτες για την ενίσχυση των οικονομικών μεγεθών μεσοπρόθεσμα, με την αγορά να προεξοφλεί καλύτερη πορεία για τον ΟΤΕ, διατηρώντας την αποτίμηση πάνω από τα 3,3 δισ. ευρώ, ενώ οι αναλυτές δίνουν περιθώρια ανόδου άνω του 30% για τη μετοχή με τιμές-στόχους πάνω και από τα 9 ευρώ.

    ΟΠΑΠ
    Από τον κυκλώνα της φορολόγησης των κερδών του στις αρχές του έτους στη δίνη της αποκρατικοποίησης με το σίριαλ εξαγοράς του από την Emma Delta, ο ΟΠΑΠ βρίσκεται σε μια διαρκή αναταραχή τον τελευταίο χρόνο. Όλα δείχνουν, όμως, ότι το 2013 θα είναι έτος καμπής για τον οργανισμό. Το κρυφό χαρτί στο business plan είναι η περιβόητη επένδυση στα VLTs, που, υπό νέα ιδιοκτησία και management, πλέον θα μπορεί να ενεργοποιήσει. Στον οργανισμό έχει χορηγηθεί αποκλειστική άδεια εκμετάλλευσης για 35.000 βιντεοτερματικά δεκαετούς διάρκειας έως το 2022, από τα οποία τα 16.500 θα λειτουργούν μέσω πρακτορείων του και τα υπόλοιπα 18.500 μέσω υπεργολάβων, οι οποίοι θα επιλεγούν κατόπιν διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού. Παράλληλα, μένει ανοιχτό το θέμα της επέκτασης στο Internet με τα υφιστάμενα παιχνίδια, ενώ η λειτουργία των Λαχείων (ο ΟΠΑΠ μετέχει με 67% στην κοινοπραξία που απέκτησε την άδεια) θα ξεκινήσει και αυτή μέσα στο 2013, δημιουργώντας προϋποθέσεις για ενίσχυση των μεγεθών του μεσοπρόθεσμα. Η μετοχή του θεωρείται από τους περισσότερους αναλυτές ένα καλό επενδυτικό στοίχημα για τους επόμενους μήνες, με τους αναλυτέ5 να σημειώνουν ότι είναι υποτιμημένη ως και 30% σε σχέση με τον διεθνή ανταγωνισμό σε opous EV/EBITDA.

    [[pagebreak]]


    Eurobank Properties
    Η ανακοίνωση των Καναδών της Fairfax Holdings ότι προτίθενται να επενδύσουν πάνω από 164 εκατ. ευρώ στη Eurobank Properties, προκειμένου να αυξήσουν τη συμμετοχή τους στο 42% από 1 9%, τάραξε τα λιμνάζοντα ύδατα της αγοράς ακινήτων. Αν η αύξηση κεφαλαίου των 200 εκατ. ευρώ προχωρήσει, η εισηγμένη εταιρεία, που διαθέτει ήδη ένα χαρτοφυλάκιο 56 ακινήτων, είναι πιθανό να βρεθεί μέσα στο φθινόπωρο με διαθέσιμα κεφάλαια άνω των 600 εκατ. ευρώ, που θα τα αξιοποιήσει στο μεγάλο deal των ιδιωτικοποιήσεων της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Εκτιμάται ότι η Fairfax στρέφει το ενδιαφέρον στα φιλέτα γης που θέτει προς πώληση το ΤΑΙΠΕΔ και ενδεχόμενη συνεργασία της με τη Lamda Development θα τη φέρει πιο κοντά στο Ελληνικό και σε ολόκληρη τη ζώνη της παραλιακής.

    Βιοχάλκο
    Η μεγάλη υποχώρηση της ζήτησης, οι υψηλές υποχρεώσεις και το ακριβό ενεργειακό κόστος έχουν φέρει σε δύσκολη θέση τον όμιλο Βιοχάλκο, που πλέον εστιάζει στην αναδιοργάνωση της δομής του και ρίχνει το βάρος του στο ισχυρό χαρτί των Σωληνουργείων Κορίνθου, αλλά και των Ελληνικών Καλωδίων που, λόγω αντικειμένου, συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις να τραβήξουν γρηγορότερα τον όμιλο από την ύφεση. Παρά τη δύσκολη συγκυρία το 201 2, ΕΛΒΑΛ, Σι-δενόρ και Χαλκόρ υλοποίησαν σε επίπεδο ομίλων επενδυτικά προγράμματα άνω των 90 εκατ. ευρώ για την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας. Τα μεγάλα έργα ενεργειακών υποδομών που ξεκινούν από τη μια για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου TAP, που θα ευνοήσει τη δραστηριότητα των ΣΩΛΚ εφόσον κερδίσει τον διαγωνισμό, και από την άλλη οι υποβρύχιες διασυνδέσεις των Κυκλάδων και αργότερα της Κρήτης, που βρίσκονται στο άμεσο ενδιαφέρον της Ελληνικά Καλώδια, αποτελούν το μελλοντικό στοίχημα της Βιοχάλκο. Στα Σωληνουργεία Κορίνθου βρίσκεται σε εξέλιξη επενδυτικό πρόγραμμα για την εγκατάσταση μονάδας παραγωγής σωλήνων μεγάλης διαμέτρου και υψηλής αντοχής που θα χρησιμοποιηθούν σε έργα ενεργειακού εφοδιασμού στη Μεσόγειο, στο Μεξικό, στη Λατινική Αμερική κ.α.

    Folli Follie
    Η αυξηση του αριθμού των καταστημάτων στην αχανή αγορά της Κίνας, η οποία αποτελεί και το πιο δυναμικό κομμάτι για την ανάπτυξη της Folli Follie, αποφέροντας πάνω από το 1 5% του τζίρου της, καταλαμβάνει το πιο ουσιαστικό μέρος του business plan του ομίλου για τις ξένες αγορές. Η εταιρεία έχει θέσει ως στόχο να λειτουργεί 250 καταστήματα με τα σήμα της στην κινεζική αγορά μέχρι το τέλος του 2014, ενώ σήμερα ο αριθμός τους ξεπερνά τα 160 σε περισσότερες από 50 πόλεις. Παράλληλα, η εταιρεία προωθεί την επέκτασή της και σε νέες αγορές, όπως τον Καναδά, την Τουρκία, το Μεξικό και τη Λατινική Αμερική, ενώ συνεχίζεται η διείσδυσή της στη Μέση Ανατολή μέσω αντιπροσώπων. Η επέκταση με νέα καταστήματα, καθώς και οι συνέργειες μετά την πώληση των ΚΑΕ στην ελβετική Dufry, αναμένεται ότι θα διαμορφώσουν την κερδοφορία του ομίλου σε πάνω από 105 εκατ. ευρώ το 2014, κρατώντας σε μονοψήφια επίπεδα τον δείκτη τιμής προς κέρδη.

    Jumbo
    Πάρα την ύφεση και τα προβλήματα στην Κύπρο, ο όμιλος Jumbo έκλεισε τη χρήση 2012-2013 με ρεκόρ τζίρου, πάνω από 502 εκατ. ευρώ, συνεχίζοντας να καρπώνεται κέρδη από τη δυναμική επέκταση του δικτύου του σε Ελλάδα και Βαλκάνια. Πέρυσι ο όμιλος λειτούργησε τέσσερα νέα καταστήματα (τρία στην Ελλάδα και ένα στη Βουλγαρία), ενώ φέτος προγραμματίζει να θέσει σε λειτουργία άλλα τρία νέα καταστήματα στην Ελλάδα (Σέρρες, Αθήνα και ένα ακόμα στη Βόρεια Ελλάδα), ένα νέο κατάστημα στην Πάφο και δύο στη Βουλγαρία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό του δικτύου του σε 68 καταστήματα. Στόχος της εταιρείας είναι να πετύχει αύξηση πωλήσεων μεταξύ 2%-4% και να καταγράψει κέρδη 70 έως 75 εκατ. ευρώ.

    [[pagebreak]]

    ΔΕΗ
    Παρά τη βαθιά οικονομική κρίση, η ΔΕΗ παραμένει σταθερά ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στη βαριά βιομηχανία της χώρας, επενδύοντας κάθε χρόνο πάνω από 800 εκατ. ευρώ σε ορυχεία, μονάδες παραγωγής, δίκτυα κ.α. H επιχείρηση, που μέχρι το 2014-201 5 θα «σπάσει» στα τρία, προκειμένου το 30% της παραγωγικής και εμπορικής δραστηριότητάς της να πουληθεί μαζί με τα δίκτυα σε ιδιώτες, είναι υποχρεωμένη να αποσύρει σταδιακά περί τα 2.200 MW από το χαρτοφυλάκιο παραγωγής της και να αντικαταστήσει με νέες μονάδες 2.500 MW. Το 2012 το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου ξεπέρασε τα 820 εκατ. ευρώ, παρότι ήταν μειωμένο κατά 27% σε σχέση με το 201 1. Σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκονται σήμερα επενδύσεις που απορρόφησαν πάνω από 3 δισ. ευρώ την προηγούμενη τριετία για τις νέες μονάδες φυσικού αερίου στο Αλιβέρι (427 MW) και στη Μεγαλόπολη (832 MW), καθώς και στον υδροηλεκτρικό σταθμό του Ιλαρίωνα. Το μεγαλύτερο βάρος του επενδυτικού προγράμματος πλέον στρέφεται στην κατασκευή της λιγνιτικής μονάδας-μαμούθ των 660+140 MW στην Πτολεμαΐδα, που αναμένεται να κοστίσει πάνω από 1,3 δισ. ευρώ, διασφαλίζοντας, ωστόσο, το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της ΔΕΗ στην ηλεκτροπαραγωγή.

    Frigoglass
    Ο όμιλος προωθεί ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα με δαπάνες της τάξης των 40 εκατ. ευρώ ετησίως, τόσο στον κλάδο επαγγελματικής ψύξης στις αγορές των ΗΠΑ και της Κίνας όσο και στις αγορές υαλουργίας της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Στόχος είναι να καλύψει τη ζήτηση για προϊόντα υψηλότερης ενεργειακής απόδοσης και χαμηλότερης κατανάλωσης στις ώριμες αγορές της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής και, παράλληλα, να κερδίσει μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στις αναπτυσσόμενες αγορές της Νιγηρίας, της Ανατολικής Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Η εταιρεία προσδοκά σε σημαντική ενίσχυση των πωλήσεών της μεσοπρόθεσμα, μετά την τεχνολογική αναβάθμιση και τις επενδύσεις για την παραγωγή νέων προϊόντων που υλοποίησε στη μονάδα του Jebel Ali στο Ντουμπάι, όπου πλέον μπορεί να παράγει γυάλινες φιάλες χαμηλού βάρους για τις αγορές της περιοχής.

    Σαράντης
    Δύναμη πυρός της εταιρείας σε καιρούς δύσκολους για το λιανεμπόριο παραμένει η εξέχουσα θέση της στην αγορά και ο πολύ ισχυρός ισολογισμός της. Με διαθέσιμα που αγγίζουν τα 50 εκατ. ευρώ, μηδενικό δανεισμό και ισχυρή παρουσία στις διεθνείς αγορές, η εταιρεία αποτελεί κορυφαία επιλογή για πολλούς αναλυτές. Στη διετία 2013-2014 το business plan έχει ως στόχο μια μέση ανάπτυξη της τάξης του 10% σε τζίρο και κερδοφορία. Στόχος είναι η ενίσχυση της παρουσίας στην Ανατολική Ευρώπη, από όπου αντλεί σχεδόν το 60% του τζίρου, η συνεχής διεύρυνση της γκάμας των προϊόντων που διανέμει και παράγει η ίδια και τα οποία επιδιώκει να φτάσει στο 80% του τζίρου της και η αύξηση της βαρύτητας των μη κυκλικών καταναλωτικών αγαθών στο χαρτοφυλάκιο της.

    ΟΛΠ
    Οι φουρτούνες που αντιμετωπίζει ο σχεδιασμός για την αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ, αλλά και για την υλοποίηση του επενδυτικού του προγράμματος, που έχει υπολογιστεί σε 1 δισ. ευρώ, είναι ενδεικτικές της πολυπλοκότητας διαχείρισης του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας. Το επενδυτικό πλάνο, πάντως, συνεχίζεται και εστιάζει σε έργα που μπορούν να αυξήσουν την παραγωγική ικανότητα του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων και του Car Terminal και να ενισχύσουν την ανταγωνιστική θέση του λιμανιού. Η διοίκηση συνεχίζει να δίνει έμφαση στην ανάπτυξη των υποδομών για στον τομέα της κρουαζιέρας και της ακτοπλοΐας, ενώ προωθείται η αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του λιμένα, ιδιαίτερα των χώρων και των κτισμάτων του κεντρικού λιμένα, με συμβάσεις παραχώρησης. Εξαιρετικής δυναμικής καταλύτης μπορεί να αποδειχτεί και η δυνατότητα αξιοποίησης της τεράστιας ακίνητης περιουσίας που διαθέτει στην ευρύτερη περιοχή του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας ο οργανισμός. Η ολοκλήρωση της σιδηροδρομικής διασύνδεση του Ικονίου με το εθνικό και, κατ΄ επέκταση, το ευρωπαϊκό σιδηροδρομικό δίκτυο απελευθερώνει τη λειτουργία του ΟΛΠ ως πύλης εισόδου στην Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη.

    * Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 3ης Αυγούστου

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ