Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 30-Ιουλ-2013 12:05

  ΤΕΝΕΡΓ: Μειοδότης για τη διαχείριση απορριμμάτων Πελοποννήσου

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 14:56

  Στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κατακυρώθηκε έπειτα από μειοδοτικό διαγωνισμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου ο διαγωνισμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Το έργο αφορά στη μηχανική ανακύκλωση και ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων της περιφέρειας για χρονική περίοδο 25 ετών.

  Πρόκειται για μια επένδυση συνολικού ύψους 140 εκατ. ευρώ και αφορά σε μια εκτιμώμενη ποσότητα απορριμμάτων 200 χιλιάδων τόνων ετησίως.

  Το έργο που είναι ΣΔΙΤ περιλαμβάνει την κατασκευή 3 μονάδων διαχείρισης σε Αρκαδία, Μεσσηνία, Λακωνία και 2 σταθμών μεταφόρτωσης σε Κορινθία, Αργολίδα.

  K. Xατζηδάκης: Koμβικής σημασίας η διαχείριση απορριμάτων

  Τα αποτελέσματα της διαγωνιστικής διαδικασίας ανακοινώθηκαν σε πανηγυρικό κλίμα, παρουσία των υπουργών Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη και του υφυπουργού Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη.

  Ο υπουργός Ανάπτυξης χαρακτήρισε κομβικής σημασίας για την Ελλάδα τη διαχείριση των απορριμμάτων, λόγω απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων, αναβάθμισης της ποιότητας ζωής, αλλά και για λόγους πολιτισμού και, όπως ανέφερε, «είναι θέμα τιμής για τη χώρα η σωστή διαχείριση των απορριμμάτων».

  Ανέφερε ότι σε εξέλιξη βρίσκονται δώδεκα διαφορετικά σχέδια σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου η χώρα να είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις της και πρόσθεσε πως η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι η πιο προβληματική σε όλη την Ελλάδα και σήμερα, όπως σημείωσε, αναδείχτηκε ανάδοχος, ξεπερνώντας άλλες περιφέρειες, με την ανάληψη του ρίσκου από τον ιδιώτη και πλέον «η Περιφέρεια Πελοποννήσου των 600.000 κατοίκων, μπορεί βάσιμα να ελπίζει ότι έχει ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων».

  Ο υπουργός σημείωσε ότι σύντομα ξεκινούν οι διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης, εντός του 2014 ξεκινούν οι μονάδες και τέλη του 2015 θα είναι έτοιμες, καλύπτοντας όλους τους νομούς της περιφέρειας Πελοποννήσου.

  Υπογράμμισε ότι, εκτός Πελοποννήσου, βρίσκονται σε εξέλιξη άλλα 11 σχέδια που αφορούν στη διαχείριση απορριμμάτων και ειδικότερα για την Ήπειρο, την Κέρκυρα, τη Δυτική Μακεδονία, τη Δυτική Ελλάδα (που περιλαμβάνει 3 έργα) τις Σέρρες και 4 έργα που καλύπτουν το σύνολο της Αττικής. Αυτά τα σχέδια, είπε, προχωρούν και σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα, καλύπτοντας το 40% της επικράτειας και το 55% του πληθυσμού της.

  Αυτό, συμπλήρωσε, για το υπουργείο αποτελεί στοίχημα. Η Πελοπόννησος άνοιξε τον δρόμο, γιατί μπορεί, είπε, να αποτελέσει πρότυπο για άλλες περιφέρειες και πρόκληση για όλα τα συναρμόδια υπουργεία και όλους τους περιφερειάρχες, αποδίδοντας εύσημα στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη, καθώς το σχέδιο το οποίο προέταξε, ξεπέρασε τα χρονοδιαγράμματα που είχαν τεθεί.

  Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, χαιρέτισε την πρωτοβουλία του περιφερειάρχη και σημείωσε ότι «σήμερα μιλάμε για μια Πελοπόννησο που υπερβαίνει την κρίση», προσθέτοντας ότι από έναν τόπο που έχει υποφέρει περιβαλλοντικά πολύ, στέλνουμε μήνυμα σε όλη την Ελλάδα.

  Πρόκειται, είπε, για μια ολοκληρωμένη διαχείριση, με συμβολή και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και το πείραμα αυτό θα πετύχει, σημειώνοντας ότι το υπουργείο θα συμβάλει τα μέγιστα, ώστε αυτό το πείραμα να ακολουθηθεί από ένα δεύτερο στοίχημα, που είναι η σύντονη περιβαλλοντική αδειοδότηση.

  Ο Γιάννης Μανιάτης ανέφερε ότι η ανάδειξη μειοδότη στην Πελοπόννησο για τη διαχείριση των απορριμμάτων, γίνεται σε μια κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα, διότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια δίκη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο περί τα μέσα του 2014 και η προσπάθεια όλων μας είναι, να μην επιβληθεί πρόστιμο. Γι΄ αυτό, τόνισε, αυτό που κάνουμε σήμερα εδώ, έχει πολλαπλό μήνυμα, δηλαδή αρνητικές επιπτώσεις για τη χώρα να αποτρέπονται και δείχνει τις πρωτοβουλίες της περιφερειακής αυτοδιοίκησης.

  Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης συνεχάρη την Περιφερειακή Αρχή Πελοποννήσου και τόνισε ότι «σε μια περίοδο σκληρών θυσιών και περικοπών, δεν μπορούμε να πληρώνουμε τα σκουπίδια χρυσάφι», υπογραμμίζοντας ότι ξεκινά ένα έργο- πιλότος και σύντομα, όπως σημείωσε, θα είμαστε σε θέση να προβούμε σε περισσότερες ανακοινώσεις.

  Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, έκανε λόγο για ιστορική ημέρα και σημείωσε ότι η ανάπτυξη δεν είναι θεωρία, είναι πολλά πράγματα μαζί. Δίνουμε, είπε, οριστική λύση στα σκουπίδια μέσω ΣΔΙΤ και ανέφερε ότι τους επόμενους μήνες, μέσω ΣΔΙΤ, θα έχουμε έργα διαχείρισης υδάτων και απορριμμάτων, που φέρνουν ανάπτυξη στον τόπο.

  Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς όλους τους υπουργούς γιατί πίστεψαν στο πρότυπο σχέδιο της Περιφέρειας Πελοποννήσου και τις υπηρεσίες των υπουργείων αλλά και της Περιφέρειας, για την καθοριστική συμβολή τους. Υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά, ολοκληρώθηκε μια τέτοια δύσκολη διαδικασία ανάδειξης αναδόχου σε μόλις 19 μήνες και πρόσθεσε ότι δίνεται οριστική λύση με υψηλότερες περιβαλλοντικές επιδόσεις, που ξεπερνούν τα προβλεπόμενα στον περιφερειακό σχεδιασμό και τις ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες, ενώ ταυτόχρονα επιτεύχθηκε και πολύ χαμηλή τιμή.

  Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ