11:40 13/09
Nvidia και OpenAI σε συνομιλίες για μεγάλη επένδυση στις υποδομές ΑΙ της Βρετανίας
Οι ανακοινώσεις θα γίνουν την επόμενη βδομάδα στην επίσκεψη Τραμπ στο Λονδίνο.
Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
Σήμερα αναμένεται να «πέσουν» οι υπογραφές για την ολοκλήρωση της ταραχώδους πώλησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου αλλά και της απορρόφησης της Proton Bank από την Eurobank. Με τις δύο αποφάσεις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας η Eurobank εισέρχεται σε μία νέα φάση, αυτή της προσπάθειας εξεύρεσης αγοραστή.
Ανακεφαλαιοποιημένη και με «προίκα» το «καλό» κομμάτι του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου –το οποίο αποτελεί ισχυρό ατού καθώς είναι απαλλαγμένο από τις επισφάλειες και διαθέτει μειωμένο λειτουργικό κόστος– η Eurobank μπορεί να εκπονήσει και να υλοποιήσει πιο εύκολα το επιχειρησιακό σχέδιο για την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων.
Έμπειρα στελέχη της αγοράς, ωστόσο, υπογραμμίζουν ότι θα πρέπει να... κρατά κανείς μικρό καλάθι, αν κρίνουμε από το διαγωνισμό για το ΤΤ, στον οποίο δεν υπήρξε έντονο ενδιαφέρον από το εξωτερικό. Οι ίδιοι τονίζουν ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία τους επόμενους μήνες. Όπως και να΄ χει, η Eurobank βγαίνει κερδισμένη, σε ό,τι αφορά τον ρόλο που θα διαδραματίσει στον τραπεζικό κλάδο.
Η Τρόικα είχε δείξει από την αρχή και με κάθε τρόπο ότι επιθυμεί να υπάρχει ένας τέταρτος πυλώνας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και γι’ αυτό το λόγο είχε εκφράσει από νωρίς αντιρρήσεις σχετικά με το deal με την Εθνική. Η «προσάρτηση» της Proton και κυρίως του ΤΤ θα μπορούσε να ειπωθεί ότι αποτελούσε ένα είδος «προαπαιτούμενου» για να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη κινητοποίηση στο θέμα ιδιωτικοποίησης της Eurobank.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα διοίκηση της τράπεζας αναμένεται μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα να πραγματοποιήσει επαφές με επενδυτές που έχουν δείξει αρχικό ενδιαφέρον, ωστόσο τραπεζικοί κύκλοι τοποθετούν τις όποιες ουσιαστικές εξελίξεις από τα μέσα του φθινοπώρου και σε κάθε περίπτωση όχι νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο. Ο ρόλος του νέου διευθύνοντα συμβούλου κ. Χρήστου Μεγάλου θα είναι κρίσιμος καθώς βασικό πλεονέκτημα που μέτρησε στην επιλογή του, ήταν η καλή γνώση της διεθνούς τραπεζικής και οι «άκρες» του στην αγορά της Ευρώπης.
Πάντως, έως το τέλος της διαδικασίας –η τυπική προθεσμία για την ιδιωτικοποίηση είναι μέχρι το τέλος του έτους–και όσο το θέμα θα «ζεσταίνεται», εκτιμάται ότι η πόρτα του ΤΧΣ θα χτυπήσει αρκετές φορές, το ζήτημα ωστόσο είναι η σοβαρότητα των προτάσεων και κυρίως το τίμημα που θα προσφερθεί.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, μια γερμανική και μια βρετανική τράπεζα ανέλαβαν το δύσκολο έργο εξεύρεσης υποψήφιων επενδυτών για λογαριασμό της Eurobank: η Deutsche Bank και η Barclays. Πρόκειται για δύο οίκους με τους οποίους η ελληνική τράπεζα διατηρούσε παραδοσιακά καλές σχέσεις και τώρα επιστρατεύονται για ένα project που θα καθορίσει την επόμενη μέρα της.
Το παρασκήνιο της απόφασης
Οι πληροφορίες επιμένουν πως η διευθύνουσα σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, κ. Σακελλαρίου, έφτασε ένα βήμα πριν την επίσημη παραίτηση ωστόσο, δεν είναι αυτό το βασικό ζητούμενο. Αντιθέτως, όσοι γνωρίζουν καλά το παρασκήνιο των τελευταίων ημερών, επιμένουν ότι η διοίκηση του Ταμείου θα πρέπει να δώσει απαντήσεις σε ορισμένα “καυτά” ερωτήματα.
Η διαδικασία πώλησης του ΤΤ και κυρίως η επιλογή πραγματοποίησης διαγωνισμού, όταν συνέτρεχαν λόγοι συστημικής ευστάθειας –όπως θέλουν οι πληροφορίες να είναι ο βασικός λόγος που το ΤΧΣ επέλεξε την Eurobank –, η αλλαγή των όρων και το όλο κλίμα που επικράτησε στον τραπεζικό κλάδο την περασμένη εβδομάδα αφήνουν μία αρνητική αίσθηση και δημιουργούν «γκρίζες περιοχές».
Οι πληροφορίες θέλουν την κ. Σακελλαρίου να αλλάζει γνώμη αναφορικά με την αναγκαιότητα πραγματοποίησης διαγωνισμού για την πώληση του ΤΤ μόλις λίγες ώρες πριν την ολοκλήρωση του. Αν αυτό αληθεύει, ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι που την οδήγησαν σε αυτή τη μεταστροφή;
Επίσης, η επικεφαλής του Ταμείου φέρεται να επιμένει για την ακύρωση του διαγωνισμού ακόμη και μετά την κατάθεση των τελικών προτάσεων από τις τέσσερις ενδιαφερόμενες τράπεζες καθώς, όπως λέγεται, είχαν προκληθεί νομικά κενά λόγω της σημαντικής διαφοροποίησης των κριτηρίων κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Έτσι, θα μπορούσαν να υπάρξουν στην πορεία νομικές συνέπειες για τα στελέχη του ΤΧΣ. Σε αυτό έπαιζε ρόλο και το γεγονός ότι το πολυνομοσχέδιο που απαλλάσσει τα στελέχη του ΤΧΣ από νομικές ευθύνες δεν είχε ψηφιστεί από το Βουλή (ψηφίζεται την Τετάρτη).
Γι’ αυτό το λόγο την περασμένη Παρασκευή εμφανίστηκαν νέα κωλύματα και η απόφαση πήγε για Σάββατο, με πρόσχημα ότι η Goldman Sachs καθυστέρησε να αξιολογήσει τις προτάσεις. Σε κάθε περίπτωση, το ΤΧΣ, από τη στιγμή που ήταν αυτό ο πωλητής, θα μπορούσε να αποφασίσει όποια διαδικασία ήθελε.