Συνεχης ενημερωση

    Τετάρτη, 27-Μαρ-2013 19:38

    ΜΥΤΙΛ: Η φορολογία στην παραγωγή ο εφιάλτης για το 2013

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    «Για το 2013 νομίζω ότι η Ελλάδα έχει κάνει κάποια πρόοδο, αλλά οι εξελίξεις στην Κύπρο αποτελούν πισωγύρισμα γενικά για την Ευρώπη. Πρέπει να περιμένουμε» ανέφερε ο κ. Ευ. Μυτιληναίος, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του 2012 στους αναλυτές. Ο ίδιος τόνισε ότι «η διοίκηση δεσμεύεται να είναι εξαιρετικά προσεκτική για να προστατεύσει τα συμφέροντα της εταιρείας και των μετόχων». "Πλέουμε σε δύσκολα νερά", πρόσθεσε ο κ. Μυτιληναίος υπογραμμίζοντας πως "ερχόμαστε αντιμέτωποι με προβλήματα όπως υψηλή φορολογία στην παραγωγή και όχι στο εισόδημα, τα υψηλά χρηματοοοικονομικά κόστη και το ανασφαλές οικονομικό περιβάλλον που χειροτέρευσε από τις εξελίξεις στην Κύπρο". 

    «Προβλέψεις για το έτος «μάλλον» θα γίνουν στην ΓΣ, θα θέλαμε να δούμε ένα ακόμη καλό έτος. Εάν μας ρωτούσαν ποιοι είναι οι κίνδυνοι για τον όμιλο, αυτοί είναι εξωτερικοί και, ειδικότερα, οι φόροι στην παραγωγή που αποτελούν ‘εφιάλτη’ για εμάς» κατέληξε ο επικεφαλής του ομίλου Μυτιληναίος.

    Για τα αποτελέσματα του 2012 εκτίμησε ότι είναι ικανοποιητικά για τις συνθήκες που επικρατούν και όχι μόνο. Είναι ούτως ή άλλως καλά αποτελέσματα και ελπίζουμε ότι ικανοποιούν τους μετόχους μας. Μοχλός ανάπτυξης συνεχίζει να είναι η ΜΕΤΚΑ, ωστόσο και ο τομέας της μεταλλουργίας κατέγραψε σημαντικό β΄ εξάμηνο, εξαιτίας του προγράμματος λειτουργικής προσαρμογής. Σε ό,τι αφορά τον τομέα της ενέργειας σημειώθηκε πως αντιπροσωπεύει πλέον το 1/3 του συνολικού τζίρου του ομίλου.

    Στοχεύουμε να διατηρήσουμε τα περιθώρια κέρδους μας στη ΜΕΤΚΑ, παρά στο να διατηρήσουμε το τζίρο μας, διευκρίνισε η διοίκηση της εταιρείας, η οποία δήλωσε «προσεκτική», καθώς «η αγορά είναι στενή και τα έργα σπάνια, έργα αναβάλλονται ή ακυρώνονται». «Η ΜΕΤΚΑ δεν κάνει επιθετικές προσφορές, αναμένουμε μικρά έργα σε στρατηγικές αγορές. Δεν προχωράμε σε προβλέψεις για το 2013» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

    Σε σχέση με την αγορά ηλεκτρισμού ο κ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε σε δομικά προβλήματα που επιτείνονται από τη μείωση της ζήτησης. Τόσο οι καιρικές συνθήκες όσο και η αποβιομηχάνιση της χώρας δε βοηθούν για την ανάκαμψη της ζήτησης.  Στο υπόλοιπο της χρονιάς ο όμιλος αναμένει ότι θα επηρεαστεί από αυτή την εικόνα, ακόμη ωστόσο δεν είναι δυνατόν να προβλεφθούν οι επιπτώσεις συνολικά για το έτος. «Θα είναι μια δύσκολη χρονιά για την αγορά ηλεκτρισμού» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

    Όσο για τη διαιτησία με τη ΔΕΗ όπως αναφέρθηκε αυτή προχωρά σύμφωνα με το αρχικό πλάνο και η απόφαση αναμένεται στο τέλος Μαΐου.

    Η διοίκηση της ΜΕΤΚΑ αρνήθηκε να σχολιάσει τις δικαστικές εξελίξεις σχετικά με το έργο του Αλιβερίου, τόνισε ωστόσο δεδομένου ότι η εταιρεία συμμετείχε σε διεθνή διαγωνισμό "είχαμε την υποχρέωση όταν κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός να υπογράψουμε τη σύμβαση. Σε περίπτωση που αρνούμασταν να την υπογράψουμε ως οφείλαμε θα κατηγορούμασταν ότι εμποδίζαμε το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ προς όφελος των ιδιωτικών επενδύσεων". Σημειώνεται ότι η συμβολαιοποίηση έγινε στα 220 εκατ. ευρώ, όταν ανάλογα project κυμαίνονταν στα 260 εκατ. ευρώ. "Επιπρόσθετα η ΜΕΤΚΑ δεν μπορούσε να αρνηθεί την υπογραφή, καθώς θα πλήττοταν το κύρος της προς τους διεθνείς πελάτες".

    Επιπρόσθετα όπως αναφέρθηκε από τον Οκτώβριο του 2011 η ΔΕΗ αδυνατεί να ανταποκριθεί εμπρόθεσμα στις υποχρεώσεις της με αποτέλεσμα να γίνεται πιο δύσκολη η εξέλιξη των έργων. Την περίοδο αυτών των 18 μηνών τα υπερήμερα χρέη προς τη ΜΕΤΚΑ κυμαίνονται από 50 εκατ. ευρώ έως κάτω από 10 εκατ. που είναι σήμερα, ωστόσο σήμερα ο κύκλος εργασιών της ΜΕΤΚΑ που αφορά σε έργα της ΔΕΗ είναι μικρότερος από το υπερήμερο υπόλοιπο. Παρ΄ όλ΄ αυτά η ΜΕΤΚΑ στηρίζει τη ΔΕΗ αναγνωρίζει τα σημαντικά προβλήματα ρευστότητας και δανεισμού που αντιμετωπίζει και η ΜΕΤΚΑ δε θεωρεί ότι υπάρχει κίνδυνος να χαθούν τα χρήματα, κατέληξε η διοίκηση της εταιρείας.

    Τέλος για την Κύπρο η διοίκηση της Μυτιληναίος διευκρίνισε ότι δεν διαθέτει καταθέσεις άνω των 100 χιλιάδων ευρώ στην Τρ. Κύπρου ή στην Λαϊκή, ούτε μετοχές ή ομόλογα των δύο τραπεζών.  Επίσης, το ποσοστό του τζίρου της holding ή των θυγατρικών στην Κύπρο είναι μηδενικό, και δεν αναμένονται επιπτώσεις στη μητρική ή τις θυγατρικές από την κατάσταση στην Κύπρο.

    Χ. Φλουδόπουλος

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ