13:13 10/09
Forum SA: Στρατηγική εξαγορά της Omind Creatives
Αναφερόμενος στο οικονομικό σκέλος της συμφωνίας, ο κ. Παναγούλιας υπογράμμισε ότι "το τίμημα αντανακλά εύλογα την αξία των brands".
Του Χάρη Φλουδόπουλου
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 10:30
Η μεταφορά της έδρας του ομίλου Τιτάν στο εξωτερικό δεν είναι στις προθέσεις του, αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρείας που εξεδόθη προ ολίγου. Η διευκρινιστική ανακοίνωση εξεδόθη μετά τη δημοσιότητα που πήρε η συνέντευξη που παραχώρησε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Δ. Παπαλεξόπουλος, στην εφημερίδα Welt am Sonntag.
Ο κ. Παπαλεξόπουλος σύμφωνα με το κείμενο που μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφερόταν στα τεράστια προβλήματα που έχουν προκληθεί εξαιτίας της κρίσης και σε επίμαχο σημείο της συνέντευξης τόνισε «Όμως κανείς δεν γνωρίζει εάν η κατάσταση μακροπρόθεσμα θα σταθεροποιηθεί ή εάν η κρίση έχει όντως περάσει. Γι΄αυτό και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε εναλλακτική». Μάλιστα ο συντάκτης της γερμανικής εφημερίδας στο δημοσίευμα της Welt am Sonntag αποδίδει στον κ. Παπαλεξόπουλο ότι εξετάζει εάν η Τιτάν θα παραμείνει και στο μέλλον ελληνική εταιρεία.
Όπως ανέφερε νωρίτερα το Capital.gr, οι δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Τιτάν, Δημήτρη Παπαλεξόπουλου, σύμφωνα με τις οποίες η εμβληματική ελληνική βιομηχανία εξετάζει το ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας της εκτός Ελλάδος προκάλεσαν νέο ισχυρό σοκ, μία εβδομάδα μετά το ναυάγιο που προκλήθηκε στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την βελτίωση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανικής παραγωγής.
Στη συνέντευξη που παραχωρήθηκε, στην εφημερίδα Weltam Sonntag, ο κ. Παπαλεξόπουλος αναφέρθηκε στις δυσκολίες δανεισμού των ελληνικών επιχειρήσεων, στην πτώση της ζήτησης τσιμέντου ενώ χαρακτηρίζει καταστροφή το γεγονός ότι εξαιτίας της ανεργίας πολλοί αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα.
«Είμαστε μια εταιρεία με ιστορία 110 ετών εδώ στην Ελλάδα. Η παράδοση αυτή δημιουργεί και μεγάλη ευθύνη. Όμως κανείς δεν γνωρίζει εάν η κατάσταση μακροπρόθεσμα θα σταθεροποιηθεί ή εάν η κρίση έχει όντως περάσει. Γι΄ αυτό πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε εναλλακτική».
«Αυτό δεν γίνεται να συνεχιστεί, εάν θέλουμε να συνεχίσουμε να υπάρχουμε. Δεν ξέρω εάν οι πολίτες στις άλλες χώρες αντιλαμβάνονται πόσο δύσκολη έχει γίνει εδώ η κατάσταση», δήλωσε ο κ. Παπαλεξόπουλος στη γερμανική εφημερίδα.
Η αγορά
Σε επίπεδο αγοράς, πράγματι η τσιμεντοβιομηχανία βρίσκεται αντιμέτωπη με τη σφοδρότερη κρίση στην ιστορία της, με αποτέλεσμα η ζήτηση να έχει επιστρέψει στα επίπεδα της δεκαετίας του ΄60, με αποτέλεσμα να παραμένει ανεκμετάλλευτο το 50-55% του δυναμικού τους, καθώς το υψηλό ενεργειακό κόστος καθιστά απαγορευτικές τις εξαγωγές. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η εσωτερική ζήτηση στην αγορά τσιμέντου κυμαίνεται στα 2,5 – 2,8 εκατ. τόνους, ενώ το πλεονάζον παραγωγικό δυναμικό ανέρχεται στα 7,8 – 9,1 εκατ. τόνους (επί συνολικού δυναμικού 16,1 εκατ. τόνων). Ο όμιλος Τιτάν, που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα τα αποτελέσματα του 2012, πέρασε σε ζημιές (€24,5 εκατ. σε σύγκριση με €11 εκατ. κέρδη το 2011) γεγονός που αποδίδεται στην εσωτερική κατάρρευση.
Βιοχάλκο
Ανάλογη είναι η εικόνα και στον άλλο κλάδο - στυλοβάτη της ελληνικής βιομηχανίας, τη χαλυβουργία. Πρόσφατα ο όμιλος Βιοχάλκο (Σιδενόρ) απαντώντας στη φημολογία περί αποχώρησής της από την Ελλάδα, είχε ανακοινώσει ότι διερευνά προτάσεις συμβούλων στα πλαίσια της εξασφάλισης χρηματοδότησης των επενδυτικών σχεδίων των θυγατρικών του προκειμένου να αποκτήσει καλύτερη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων. Ακολούθησαν κινήσεις όπως η πρόσφατη αναδιοργάνωση του ομίλου Σιδενόρ και η εισφορά στη μη εισηγμένη ΔΕΠΑΛ του τομέα χάλυβα, αλλά και η απόφαση να τεθεί σε διαθεσιμότητα το χαλυβουργείο της Sovel στο Βόλο.
Ενέργεια
Για τους δύο από τους μεγαλύτερους ιδιώτες εργοδότες της ελληνικής βιομηχανίας – ο όμιλος Βιοχάλκο απασχολεί 7754 εργαζόμενους (8052 το 2011) και ο όμιλος Τιταν 5423 (5217 το 2011)– εκτός από τα προβλήματα δανεισμού, σοβαρότατο θέμα έχει προκληθεί με την αύξηση του ενεργειακού κόστους, που όπως προαναφέρθηκε στερεί από τους δύο κλάδους τη δυνατότητα να βρουν διέξοδο στις εξαγωγές. Σημειώνεται ότι το κόστος ενέργειας φτάνει έως και το 50% του κόστους παραγωγής, με αποτέλεσμα η βιομηχανία να βρίσκεται σε οριακό σημείο.
Την περασμένη εβδομάδα μάλιστα και ενώ υποτίθεται ότι η κυβέρνηση είχε αναλάβει πρωτοβουλία ανακοίνωσης μέτρων που θα δημιουργούσαν συνθήκες ενεργειακής βιωσιμότητας για τη βιομηχανία, η κρίσιμη συνάντηση –που επιχειρήθηκε να υπονομευθεί από πολλές πλευρές– τελικώς ακυρώθηκε. Και όχι μόνο αυτό αλλά ο υπουργός Οικονομικών επισκεπτόμενος το ΣΕΒ, έχοντας στα χέρια του ένα υπόμνημα –κάποιες πηγές αναφέρουν ότι τα στοιχεία αντλήθηκαν από τη ΔΕΗ– ανέφερε ότι το ενεργειακό κόστος στην Ελλάδα είναι χαμηλό. Τα στοιχεία αυτά δεν απέδιδαν ωστόσο την πραγματική εικόνα (εκπτώσεις λόγω διακοψιμότητας, εισαγωγές ρεύματος, διμερή συμβόλαια) για το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στις ευρωπαϊκές χώρες.
Εκεί όπου, όπως παρατήρησε πρόσφατα η ΕΒΙΚΕΝ, πολλές ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα στήριξης της βιομηχανίας τους με μοχλό τα κόστη ενέργειας ενώ και ο αρμόδιος Επίτροπος Βιομηχανίας AntonioTajani έχει ανακοινώσει ότι εκπονεί μελέτη για τη στήριξη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας με βασικό άξονα τη μείωση του κόστους ενέργειας. Από πολλούς ερμηνεύεται λοιπόν ότι παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις, δεν υπάρχει ουσιαστική βούληση για τη δικαιότερη κατανομή του ενεργειακού κόστους στη χώρα μας...