Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 21-Ιαν-2013 09:07

  OΠΑΠ: Περιμένοντας τα VLT΄s

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου
   
  Αν και ο ΟΠΑΠ έχει πληρώσει 560 εκατ.ευρώ από το Νοέμβριο του 2011 στο ελληνικό δημόσιο για την απόκτηση 10ετούς ισχύος αποκλειστικης άδειας εγκαταστασης, λειτουργιας και εκμεταλλευσης 35. 000 VLT στην Ελλαδα, μέχρι σήμερα οι μόνοι που έχουν δει τα τα περίφημα «φρουτάκια» είναι τα... στελέχη της εταιρείας στο πλαίσιο των δοκιμών για την επιλογή των προμηθευτών του Οργανισμού. 

  Η καθυστέρηση αυτή έχει σημαντικές επιπτώσεις: στην ίδια την εταιρεία, σε επίπεδο οικονομικής απόδοσης της επένδυσης – μια από τις σημαντικότερες των τελευταίων ετών και καταλυτικής για τη μελλοντική κερδοφορία - για την απόκτηση της άδειας, όσο και στο Δημόσιο, σε επίπεδο είσπραξης των προβλεπόμενων από τη φορολόγηση  εσόδων. Εν όψει, όμως, μια πολύ δύσκολης χρονιάς – λόγω των επιπτώσεων από την αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος λειτουργίας – για τον Οργανισμό και με τον χρόνο ένανρξης της άδειας να μετρά από τον περασμένο Νοέμβριο, το θέμα δείχνει να μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης: η Επιπτροπή Παιγνίων (ΕΕΕΠ) απέστειλε στην Ε.Ε. τον Κανονισμο Λειτουργίας των VLTs (http://ec.europa.eu/enterprise/tris/pisa/app/search/index.cfm?fuseaction=pisa_notif_overview&iYear=2013&inum=24&sNLang=el&lang=el) και ήδη δόθηκε τρίμηνη περίοδος (stand still period) για την κατάθεση σχολίων και παρατηρήσεων.

  Με βαση όσα προβλέπει ο Ν.4002/2011, ο ΟΠΑΠ πρέπει να έχει επιλέξει, πιστοποιήσει, εγκαταστήσει και λειτουργήσει τα 16.500 VLT που θα διαχειριστεί από το δίκτυό του εντός 12 μηνων απο την εκδοση του κανονισμου των VLT. Παράλληλα, θα πρεπει να διενερήσει διαγωνισμό για την επιλογη 4 έως 10 παραχωρησιούχων οι οποίοι πρέπει αντίστοιχα να έχουν επιλέξει, πιστοποιήσει, εγκαταστήσει και λειτουργήσει τα υπόλοιπα 18500 VLT εντος 24 μηνων απο την παραχωρηση της αδειας στον ΟΠΑΠ, δηλαδή μέσα στους επόμενους 10 μήνες, μέχρι τον Νοέμβριο 2013.

  Διατρέχοντας ήδη το πρώτο από τα δέκα έτη διάρκειας της άδειας, οι αναλυτές εκτιμούν πως η καθυστέρηση θα έχει επιπτώσεις στις μελλοντικές ροές εσόδων και άρα στην αποτίμηση της εταιρείας. Καθώς ο Οργανισμός βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης, με τον διαγωνισμό να καθυστερεί εκ νέου (σ.σ. το process letter ακόμη δεν έχει δοθεί στους υποψηφίους που πέρασαν στη δεύτερη φάση), τα περιθώρια υλοποίησης του project VLTs είναι ασφυκτικά ...
   
  Πλήγμα
  Οι πρόσφατες εκθέσεις μεγάλων ξένων οίκων (http://www.capital.gr/news.asp?id=1708032) αναβάθμισαν τις προοπτικές του ΟΠΑΠ για δύο λόγους, τη μείωση του country risk και τις προοπτικές του Οργανισμού από τα VLTs. Αν δεν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις που στην πλειονότητά τους κάνουν λόγο για έναρξη λειτουργίας τους εντός του 2013, η εφετινή χρονιά θα πρέπει να θεωρείται «χαμένη» σε αυτό το κομμάτι. Ήδη κάποιοι αναλυτές θεωρούν ώς πρώτο το έτος εμπορικης εκμεταλλευσης VLT το 2014.

  Για ποιό λόγο; Εάν κανείς συνυπολογίσει το χρόνο και τους πόρους που απαιτούνται για τον σχεδιασμό, προγραμματισμό, διενέργεια, ολοκλήρωση διαδικασιών επιλογής προμηθευτών, συνεργατών, παραχωρησιούχων και τον χρόνο/πόρους που απαιτούνται για την επιλογή, προετοιμασία και πλήρη ανάπτυξη των χώρων εκμετάλλευσης VLTs, την πιστοποίηση (απο την ΕΕΕΠ) των καταστημάτων, του προσωπικού, των μηχανημάτων και των συστημάτων καθώς και την εγκατάσταση και τη θέση σε λειτουργια των VLT, τότε στελέχη της αγοράς εκτιμούν πως η πλήρης ανάπτυξης και εκμετάλλευση των 35.000 VLTs ίσως γίνει αρκετά αργότερα.

  Από τον ΟΠΑΠ, βέβαια, υποστηρίζουν πως έχει υπάρξει ήδη σημαντική προετοιμασία στο διάστημα που προηγήθηκε, έχουν γίνει εκτενείς παρουσιάσεις των προϊόντων και λύσεων που προσφέρουν οι προμηθευτές καθώς και έχουν επιλεγεί οι πρώτοι χώροι που θα λειτουργήσουν τα πρώτα gaming halls. Από την άλλη πλευρά, όμως, δεν θα πρέπει να αγνοήσει κανείς πως παραλληλα με την εισαγωγη των VLT, θα ξεκινήσει η προώθηση του Ξυστό, το επαναλανσάρισμα των Λαχείων, το νόμιμο άνοιγμα του οnline betting, παράγοντες που θα μεταβάλλουν την αγορά και θα εντείνουν τον ανταγωνισμό μεταξύ των διαφορετικών νέων παχνιδιών, προσθέτοντας ακόμνη έναν παράγοντα αβεβαιότητας για μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις των τελευταίων ετών που θα προαγματποιήσει ο ΟΠΑΠ.
   
  nikos.chrissikopoulos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ