14:40 09/09
Reuters: Το "πάρτι" τέλειωσε για τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες
Αντιμετωπίζοντας την αβεβαιότητα από τους δασμούς και τον "πόλεμο" τιμών στην Κίνα
Μείωση μικτής και λειτουργικής κερδοφορίας και μείωση πωλήσεων εμφάνισε η Αλουμύλ για την περίοδο του εννεαμήνου.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο όμιλος παρουσίασε για το εννεάμηνο του 2012 μείωση των πωλήσεων, φθάνοντας τα 141,1 εκατ. ευρώ, έναντι 150,5 εκατ. ευρώ του 9Μ’11 σημειώνοντας μείωση της τάξεως του 6,2%.
Τα μικτά κέρδη μειώθηκαν κατά 6,9% περίπου, στα 27,1 εκατ. ευρώ από 29,1 εκατ. ευρώ του εννεάμηνου του 2011, ενώ τα λειτουργικά κέρδη (προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων, EBITDA), διαμορφώθηκαν στα 8,1 εκατ. ευρώ περίπου, μειωμένα κατά 17,6% περίπου σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα (9,8 εκατ. ευρώ περίπου για το 9Μ’11). Οι ζημίες προ φόρων, ανήλθαν στα 8,2 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα όπου σημειώθηκαν ζημίες 6,8 εκατ. ευρώ για το 9Μ’11. Οι ζημίες ανά μετοχή κατά συνέπεια διαμορφώθηκαν στα 0,4040 ευρώ (από ζημίες 0,3217 ευρώ για το 9Μ’11).
Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, η επιδείνωση των αποτελεσμάτων οφείλεται τόσο στην κατάρρευση της εσωτερικής αγοράς λόγω της παρατεταμένης ύφεσης που βιώνει η ελληνική οικονομία όσο και στην μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων όπου δραστηριοποιείται ο ΄ομιλος. Επιπροσθέτως, η αύξηση του κόστους ενέργειας είχε αρνητική επίδραση στα αποτελέσματα της εταιρείας και του ομίλου, αυξάνοντας σημαντικά το κόστος παραγωγής.
Παράλληλα, όσον αφορά στα αποτελέσματα της μητρικής, οι πωλήσεις στο 9μηνο του 2012 μειώθηκαν κατά 3,2% περίπου, στα 103,8 εκατ. ευρώ περίπου, έναντι 107,2 εκατ. ευρώ του 9Μ’11. Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA), σημείωσαν μείωση διαμορφούμενα στα 3,1 εκατ. ευρώ περίπου, σε σχέση με το 9Μ’11 όπου σημειώθηκαν κέρδη 4,6 εκατ. ευρώ περίπου. Οι ζημιές προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 9,4 εκατ. ευρώ περίπου έναντι ζημιών 6,6 εκατ. ευρώ για το 9Μ’11 και τα καθαρά αποτελέσματα (ζημίες) μετά από φόρους, διαμορφώθηκαν στα μείον 9,8 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών ύψους 6,6 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου περσινού διαστήματος.