Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 01-Οκτ-2012 14:35

  Hellastat: Οι 200 μεγαλύτερες εταιρείες στην Ελλάδα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την πρώτη θέση στη λίστα με τις 200 μεγαλύτερες εταιρείες στην Ελλάδα καταλαμβάνουν τα ΕΛΠΕ σύμφωνα με μελέτη της Hellastat διατηρώντας τη θέση τους σε σχέση με το 2010 & 2009, καταγράφοντας παράλληλα αύξηση στον κύκλο εργασιών τους.

  Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η χώρα διανύει μία παρατεταμένη περίοδο ύφεσης με κύρια χαρακτηριστικά την υψηλή ανεργία, τη μείωση των επενδύσεων και την ενίσχυση του κλίματος ανασφάλειας και αβεβαιότητας. 

  Το επιχειρηματικό περιβάλλον εξακολουθεί να είναι εχθρικό και βρίσκεται συνεχώς υπό διαμόρφωση δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο τους σχεδιασμούς για το μέλλον. Για τις Ελληνικές επιχειρήσεις, για μία ακόμη χρονιά, φαίνεται ότι η κρίση λειτουργεί ως μεγεθυντικός φακός στα προβλήματα, τονίζοντας ακόμα περισσότερο τις χρόνιες αδυναμίες τους. Οι Ελληνικές επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες, έρχονται αντιμέτωπες με νέα δεδομένα και συνθήκες και πρέπει να προσαρμοστούν αναλόγως.

  Ο τζίρος συνολικά για τις 200 μεγαλύτερες Ελληνικές Επιχειρήσεις διατηρείται περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι αλλά οι συνολικές ζημιές αυξάνονται σημαντικά εξαιτίας κυρίως των τραπεζών που διογκώνουν τον αντίστοιχο δείκτη. Εταιρείες από τον κλάδο ενέργειας, το χρηματοοικονομικό κλάδο και το λιανεμπόριο βρίσκονται για ακόμη μία χρονιά στις πρώτες θέσεις της λίστας με το μεγαλύτερο κύκλο εργασιών.
  Στη δεύτερη θέση ακολουθεί η Motor Oil, η οποία βελτίωσε τη θέση της (4η το 2010), παρουσιάζοντας εντυπωσιακή αύξηση τόσο στον κύκλο εργασιών όσο και στα κέρδη προ φόρων. 

  Στις θέσεις 3, 4 και 5 βρίσκονται η ΔΕΗ, ο ΛΑΓΗΕ και η Εθνική Τράπεζα αντίστοιχα, σημειώνοντας ωστόσο σημαντικές απώλειες στα κέρδη προ φόρων. 

  Στην πρώτη πεντάδα δε βρίσκεται πλέον ο ΟΠΑΠ που υποχωρεί από την 3η στην 16η θέση, όμως καταφέρνει και διατηρεί την πρωτιά στις εταιρείες με τα περισσότερα κέρδη, αν και παρουσίασαν μείωση κατά 21% σε σχέση με το 2010.

  Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι από τις 5 μεγαλύτερες εταιρείες, οι 3 παρουσιάζουν ζημιές με την Εθνική να παρουσιάζει τις μεγαλύτερες απώλειες. 

  Δύο πετρελαϊκές εταιρείες, η EKO και η Coral βρίσκονται στις επόμενες θέσεις του πίνακα με 2,163 και 1,975 δις. ευρώ κύκλο εργασιών αντίστοιχα, ενώ τη δεκάδα με τους υψηλότερους τζίρους κλείνουν οι ΟΤΕ, Carrefour Μαρινόπουλος και Δ.ΕΠ.Α., με την τελευταία να καταγράφει μεγάλη άνοδο σε σχέση με το 2010 τόσο στον κύκλο εργασιών όσο και στα κέρδη βελτιώνοντας τη θέση της στην τελική κατάταξη. 

  Στην πρώτη δεκάδα πάνω από τις μισές εταιρείες προέρχονται από τον κλάδο της ενέργειας. 

  Ο κλάδος της ενέργειας πρωταγωνιστεί και στον πίνακα με τις εταιρείες που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη άνοδο σε θέσεις. Πιο συγκεκριμένα, η Protergia A.E. ανεβαίνει κατά 2.791 θέσεις, η Ήρων ΙΙ Βοιωτίας Α.Ε. κατά 614 θέσεις και η Βιοσάρ Ενεργειακή A.E. κατά 288 θέσεις. Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνει η Μωρεάς Α.Ε. και η ΟΔΙΕ Α.Ε. (κατά 69 και 67 θέσεις αντίστοιχα). 

  Τη λίστα με τις εταιρείες με τη μεγαλύτερη πτώση σε θέσεις συμπληρώνουν εταιρείες που προέρχονται κυρίως από κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο εξαιτίας της μείωσης των εισοδημάτων των καταναλωτών και της υπερφορολόγησης όπως οι κατασκευές (ΤΙΤΑΝ, Ηρακλής Α.Γ.Ε.Τ., ΑΚΤΩΡ κ.α.), τα αλκοολούχα ποτά (Diageo, Καρούλιας Β.Σ.) και η εμπορία αυτοκινήτων (Σφακιανάκης, Toyota Ελλάς).

  Λόγω της θεαματικής ανόδου στον κύκλο εργασιών αλλά και τη βελτίωση της κατάταξής τους στα κέρδη προ φόρων, η Protegia A.E. και η Ήρων ΙΙ Βοιωτίας Α.Ε. βρίσκονται και στις πρώτες θέσεις του πίνακα με τις νεοεισερχόμενες στη λίστα των Τop 200. Ακολουθεί η Φόρθνετ Συμμετοχών Α.Ε. η οποία από τη θέση 510 το 2010 σκαρφάλωσε στη θέση 189 το 2011.

  Στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας, Cosmote και Vodafone βρίσκονται ψηλά στη λίστα με τα περισσότερα κέρδη καταλαμβάνοντας την 3η και 9η θέση αντίστοιχα για το 2011, με την Cosmote να σημειώνει οριακή μείωση των κερδών της σε σχέση με το 2010 και τη Vodafone μεγάλη αύξηση. Στη γενική κατάταξη διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα (καταλαμβάνοντας τη 12η και την 20η θέση αντίστοιχα), καταγράφοντας μικρή μείωση στον κύκλο εργασιών τους. 

  Η Wind A.E. βρίσκεται χαμηλότερα στη γενική κατάταξη (35η θέση από 28η το 2010), καταφέρνει όμως να μειώσει σημαντικά τις ζημιές της. 

  Οι εταιρείες με τα περισσότερα κέρδη είναι η ΟΠΑΠ Α.Ε. (αγγίζοντας τα 702 εκατ. Ευρώ), η Τράπεζα Κύπρου και η Cosmote, ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο στο συγκεκριμένο δείκτη παρουσιάζουν ο ΑΔΜΗΕ και τα Ελληνικά Καλώδια. 

  «Οι μεγάλοι χαμένοι» είναι οι Τράπεζες αφού σημειώνουν ζημιές και μάλιστα με σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2010. 

  Συμπερασματικά, θα λέγαμε ότι η κρίση συνεχίζει να επηρεάζει τα οικονομικά μεγέθη των 200 μεγαλύτερων εταιρειών στην Ελλάδα. Ενδεικτικό είναι ότι στη λίστα 91 επιχειρήσεις από τις 200 παρουσιάζουν ζημιές (45,5%) ενώ για το 40% περίπου μειώθηκε ο κύκλος εργασιών τους. 

  Ο κ. Πάνος Μιχαλόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Hellastat, σημειώνει: «Οι συνέπειες της παρατεταμένης ύφεσης είναι πλέον εμφανείς σε διάφορα επίπεδα. Τα τελευταία χρόνια όλα τα προβλήματα του επιχειρηματικού κόσμου ήρθαν στην επιφάνεια και αρκετοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις αδυναμίες τους χωρίς να ήταν κατάλληλα προετοιμασμένοι. Οι επιχειρήσεις, πέρα από τη μείωση του τζίρου και της κερδοφορίας, έχουν να αντιμετωπίσουν και την έλλειψη ρευστότητας. Όμως, όσο κι αν ακούγεται κοινότοπο, ευκαιρίες ακόμα υπάρχουν, αρκεί να γίνει αντιληπτό ότι ήρθε η ώρα των πράξεων. Η εξωστρέφεια και η καινοτομία είναι τα κλειδιά που ξεκλειδώσουν την πολυαναμενόμενη ανάπτυξη από το ντουλάπι. Ακόμα και αν στην αρχή είναι λίγες οι επιχειρήσεις που θα καταφέρουν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και να υιοθετήσουν ένα νέο μοντέλο υγιούς ανάπτυξης προσφέροντας νέες θέσεις εργασίας στην αγορά, σίγουρα κάποιες άλλες σύντομα θα τις ακολουθήσουν και οι συνέπειες θα είναι αλυσιδωτές στην Ελληνική οικονομία.»

  *Δείτε τη λίστα στη στήλη δεξιά "Σχετικά αρχεία".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων