07:41 10/09
Το "χρυσό" καλοκαίρι των σούπερ μάρκετ: 757 εκατ. ευρώ επιπλέον στα ταμεία
Το ρεκόρ της οργανωμένης λιανικής τροφίμων και η μεγάλη διχοτόμηση του λιανικού εμπορίου.
Του Ηλία Μπέλλου
Συμφωνία με την συντριπτική πλειοψηφία των πιστωτών της ΝΕΛ, αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος της ακτοπλοϊκής Ιωάννης Αβραντίνης, προσθέτοντας ότι ο δανεισμός της εταιρείας αποτελεί πλέον αμελητέο ζήτημα, καθώς έχει τακτοποιηθεί η σχέση ενεργητικού – παθητικού.
Σε σχετική ερώτηση του Capital.gr για τα χαρακτηριστικά της συμφωνίας αναδιάρθρωσης, επιφυλάχτηκε να δώσει περισσότερα στοιχεία με βάση τους κανονισμούς και τα προβλεπόμενα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τις εξαμηνιαίες λογιστικές καταστάσεις, ο δανεισμός της ακτοπλοϊκής ήταν της τάξης των 170 εκατ. ευρώ.
Αντιθέτως όμως σήμανε το καμπανάκι του κινδύνου για τα προβλήματα της ρευστότητας που προκύπτουν από τις υπερήμερες οφειλές του δημοσίου προς τη ΝΕΛ και οι οποίες, μεταξύ άλλων, αφορούν τόσο το εκτελεσθέν έργο στις άγονες όσο και οφειλές από εκπτώσεις που έχει παράσχει η εταιρεία, τις οποίες επιδοτεί το κράτος.
Σημείωσε δε ότι οι συνολικές απαιτήσεις της ΝΕΛ από το δημόσιο αγγίζουν τα 31,8 εκατ. ευρώ για μέρος των οποίων έχει κινηθεί ήδη νομικά, με την πρώτη δικάσιμο να έχει οριστεί για τον Μάρτιο του 2013.
Παράλληλα, θέλοντας να καθησυχάσει την σχετική φημολογία που σκιάζει τον ακτοπλοϊκό κλάδο εν γένει, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η ΝΕΛ δεν πρόκειται να πτωχεύσει, ειδικά μετά τη συμφωνία με την πλειοψηφία των πιστωτών της.
Σε εκδήλωση που παρέθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της ακτοπλοϊκής κ. Ι. Αβραντίνης με την ευκαιρία της πλήρωσης 40 ετών λειτουργίας της εταιρείας, εντόπισε ως μεγάλο λάθος τις προ 10ετίας τεράστιες επενδύσεις σε υπερσύγχρονα πλοία και δήλωσε ότι η εταιρεία πλέον εστιάζει στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, το οποίο θωρεί ζωτικό της χώρο. Χρησιμοποιεί πολύ πιο οικονομικά στην λειτουργία τους, όσον αφορά τα καύσιμα, πλοία και επιτυγχάνει καλά αποτελέσματα τόσο στην γραμμή Αδριατικής (Ηγουμενίτσα – Μπάρι) αλλά και σε γραμμές της Δυτικής και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Εκτενή αναφορά έκανε επίσης στον έντονο ανταγωνισμό μεταξύ των ακτοπλοϊκών στο Αιγαίο κάνοντας λόγο για «ληστρικές τιμολογήσεις» σε μια περίοδο που η αγορά συρρικνώνεται και τα κόστη εκτοξεύονται.