Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 04-Ιουλ-2012 16:05

  Με 8,9% το μέσο επιτόκιο αναχρηματοδότησης της ΔΕΗ

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με μεσοσταθμικό επιτόκιο 8,9% ολοκληρώθηκε σήμερα η αναχρηματοδότηση δανείων της ΔΕΗ συνολικού ύψους 525 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία επιβεβαιώνοντας την αποκάλυψη που έκανε την περασμένη εβδομάδα το Capital.gr. Σημειώνουμε ότι η συμφωνία είχε ουσιαστικά κλείσει από την περασμένη Πέμπτη ενώ σήμερα επικυρώθηκε και τυπικά. Καθοριστικής σημασίας σημείο για την επιχείρηση, αποτελεί το γεγονός ότι πριν την αναχρηματοδότηση το μεσοσταθμικό επιτόκιο των δανείων αυτών ήταν 8,1% και ότι το κόστος εξυπηρέτησης του συνολικού χρέους της ΔΕΗ παραμένει σε επίπεδα κάτω του 5,5%.

  Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν έχει εκπληρωθεί η προϋπόθεση που είχε θέσει η Standard & Poor’s για νέα υποβάθμιση της ΔΕΗ από κατηγορία CCC σε κατηγορία Selective Default. Θυμίζουμε ότι προ τριών εβδομάδων η S&P είχε υποβαθμίσει τη ΔΕΗ από CC σε CCC διατηρώντας αρνητικό outlook και προειδοποιώντας ότι θα προχωρήσει σε νέα υποβάθμιση εάν η ΔΕΗ δεν καταφέρει να αναχρηματοδοτήσει το δανεισμό της ή εάν υπάρξει ουσιώδης επιδείνωση των όρων αναχρηματοδότησης του παλαιού δανεισμού.

  Πάντως στο μεσοσταθμικό επιτόκιο 8,9% περιλαμβάνεται και το περίφημο δάνειο της Αγροτικής με το πρωτοφανές επιτόκιο 11,9%, εξαιτίας των γνωστών προβλημάτων της τράπεζας. Η ΔΕΗ επί της ουσίας αναγκάστηκε να αποδεχτεί τους δυσμενέστατους όρους της ΑΤΕ, καθώς οι προσπάθειές της για σύναψη νέου δανείου από άλλες ελληνικές ή από ξένες τράπεζες , απέτυχαν. Στο συνολικό πακέτο της αναχρηματοδότησης ωστόσο το επιτόκιο κατεβαίνει καθώς οι άλλες τράπεζες προσέφεραν επιτόκιο της τάξης του 7,5% για το υπόλοιπο ποσό των 375 εκατ. ευρώ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ