Της Έφης Καραγεώργου
Θα κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να μην προσφύγουμε στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δήλωσε πριν από λίγο ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Απόστολος Ταμβακάκης αμέσως μετά την έγκριση της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 1 δισ. ευρώ με έκδοση προνομιούχων μετοχών υπέρ του ελληνικού δημοσίου.
Τα δύσκολα για τις τράπεζες είναι μπροστά, πρόσθεσε, ενώ σημείωσε ότι όλα τα αρνητικά βρίσκονται στο τραπέζι, όμως δεν αποκλείεται να προκύψει και κάτι καλό από αυτή την κατάσταση.
Για το PSI δεν θέλησε να τοποθετηθεί, ωστόσο σημείωσε πως εκτιμά ότι σύντομα θα υπάρξει λύση.
Αναφερόμενος στη Finansbank υπογράμμισε ότι "δεν πρόκειται να πουλήσουμε όλη τη συμμετοχή μας στην τράπεζα".
Παράλληλα χαρακτήρισε ως σωστή επιλογή την απόκτηση της Finansbank από το όμιλο της Εθνικής η οποία όμως ήταν ακριβή.
Ο κ. Ταμβακάκης σημείωσε εξάλλου ότι η αρχιτεκτονική του τραπεζικού συστήματος θα αλλάξει "όμως αυτή τη στιγμή προτεραιότητα μας είναι πως θα επιβιώσουμε".
"Για να αποφύγουμε το ΤΧΣ θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες για να «γεννήσουμε» εσωτερικά κεφάλαια. Για αυτό λόγο προχωράμε στην αύξηση με την έκδοση προνομιούχων", πρόσθεσε.
Τέλος απέκλεισε το ενδεχόμενο η ΕΤΕ να προχωρήσει σε ΑΜΚ με άντληση κεφαλαίων από την αγορά.
Η επίσημη ανακοίνωση
Ενημέρωση για τις αποφάσεις της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της 22ης Δεκεμβρίου 2011.
Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ανακοινώνει ότι σήμερα, 22 Δεκεμβρίου 2011, πραγματοποιήθηκε Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας στο Μέγαρο Μελά. Η Γενική Συνέλευση συνεδρίασε με απαρτία 32,02% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και έλαβε τις ακόλουθες αποφάσεις:
Αποφάσισε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας κατά ποσό 1.000.000.000 Ευρώ με την έκδοση 200.000.000 προνομιούχων μετοχών χωρίς δικαίωμα ψήφου, ονομαστικής αξίας και τιμής διάθεσης 5 ευρώ η κάθε μία, και κατάργηση δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων, προκειμένου οι νεοεκδιδόμενες μετοχές να αναληφθούν από το Ελληνικό Δημόσιο έναντι εισφοράς ίσης αξίας ομολόγων εκδόσεως του, οι όροι των οποίων θα καθορισθούν με σχετική απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.
Ανακάλεσε την από 26 Νοεμβρίου 2010 απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Τράπεζας ως προς την εξαγορά των ήδη υφιστάμενων 70.000.000 προνομιούχων μετοχών του Ν. 3723/2008 του Ελληνικού Δημοσίου από την Τράπεζα.
Ενέκρινε την τροποποίηση των άρθρων 4 (περί μετοχικού κεφαλαίου) και 39 (μεταβατική διάταξη για τις ανάγκες εφαρμογής του ν. 3723/2008) του Καταστατικού της Τράπεζας.
Παρέσχε εξουσιοδοτήσεις προς τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τράπεζας, τους Αναπληρωτές Διευθύνοντες Συμβούλους και τον Γενικό Διευθυντή Οικονομικών, προκειμένου, ενεργώντας από κοινού ή χωριστά, να προβούν στην κατάρτιση της σύμβασης ανάληψης προνομιούχων μετοχών μεταξύ της Τράπεζας και του Ελληνικού Δημοσίου και σε οποιαδήποτε εν γένει απαραίτητη ενέργεια για την υλοποίηση των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης.