08:00 09/11
Startups: Τα μισά επενδυτικά κεφάλαια πηγαίνουν στην Τεχνητή Νοημοσύνη
Επενδύσεις 35 δισ. δολαρίων σε εταιρείες ΑΙ στο τρίτο τρίμηνο.
Του Χάρη Φλουδόπουλου
Δεν πιστεύω ότι θα πάρουμε την αύξηση στα τιμολόγια που ζητήσαμε, τόνισε χθες ο Α. Ζερβός μιλώντας σε πηγαδάκι με δημοσιογράφους στο περιθώριο του ελληνοαμερικανικού συνεδρίου. Η εκτίμηση - πληροφορία του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας αποκτά βαρύνουσα σημασία ενόψει των οριστικών αποφάσεων που θα ληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα από την κυβέρνηση για το θέμα των τιμολογίων της Επιχείρησης. Όλα δείχνουν ότι η ΔΕΗ θα βρεθεί ενώπιον μιας δυσεπίλυτης εξίσωσης: αφενός δεν πρόκειται να εξασφαλίσει τα έσοδα που ζητεί, αφετέρου το 2012 θα πρέπει να καταβάλει σημαντικά ποσά για τοκοχρεολύσια.
Σύμφωνα με τον κ. Ζερβό το συνολικό ποσό που θα πρέπει να καταβληθεί το επόμενο έτος για την εξυπηρέτηση των δανείων της επιχείρησης φτάνει το 1,2 δισ. ευρώ.
Ωστόσο όπως τονίζει ο ίδιος, οι επαφές με τις τράπεζες έχουν ήδη ξεκινήσει και η φόρμουλα που εξετάζεται αφορά την αποπληρωμή ενός μικρού μέρους του δανεισμού και την αναχρηματοδότηση του υπόλοιπου. "Μας έχει ζητηθεί και από τους αναλυτές και βρισκόμαστε σε συζητήσεις με τις τράπεζες που φαίνεται ότι συμφωνούν σε αυτή την κατεύθυνση". Οι οριστικές αποφάσεις πάντως που θα περιλαμβάνουν και το ύψος του δανεισμού που θα μειωθεί, θα ληφθούν μετά την ανακοίνωση των τιμολογίων και των αυξήσεων που θα πάρει η εταιρεία.
Μια πρώτη σαφής γεύση θα δοθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2012 όταν και θα πρέπει να καταβληθούν περί τα 700 εκατ. ευρώ. Πρόκειται φυσικά για ποσό που δεν προέρχεται από μία τράπεζα, ενώ οι σχετικές συζητήσεις για την αναχρηματοδότηση βρίσκονται σε εξέλιξη αρκετό χρονικό διάστημα.
Πάντως μέχρι στιγμής το πρόβλημα ρευστότητας αντιμετωπίζεται περισσότερο με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, η οποία έχει ευρύτατη συνεργασία με τη ΔΕΗ, παρά από τις άλλες γραμμές. Σε κάθε περίπτωση, η ΔΕΗ αναμένει.
Στο κομμάτι των τιμολογίων, η ΔΕΗ υπενθυμίζουμε ότι έχει υποβάλει κοστολογικά στοιχεία περί αύξησης του κόστους της κατά 16% το 2011 και εκτίμηση αύξησης 3% για το 2012. Χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, στην ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας εξετάστηκε το θέμα των τιμολογίων, στο κομμάτι όμως των «ανελαστικών» αυξήσεων, δηλαδή στο κομμάτι του τέλους ΑΠΕ και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας. Η ΡΑΕ που βρίσκεται με το ΥΠΕΚΑ και τη ΔΕΗ σε διαβουλεύσεις για τα τιμολόγια, προσδιόρισε το ύψος των αυξήσεων αυτών προκειμένου στη συνέχεια να υπάρξει η οριστική απόφαση για το ύψος των αυξήσεων που θα δοθεί στη ΔΕΗ. Δηλαδή, καθώς ο Γ. Παπακωνσταντίνου προανήγγειλε ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν στο προσεχές δεκαήμερο, πιθανόν στο υπουργικό της επόμενης εβδομάδας, θα υπάρξει ένα συνολικό «πακέτο» που θα περιλαμβάνει ΔΕΗ, ΑΠΕ και ΥΚΩ, χωρίς ακόμη να μπορεί να προσδιοριστεί το συνολικό ποσοστό της επιβάρυνσης.
Δεν θα πρέπει τέλος να αποκλειστούν και δύο άλλα σενάρια: πρώτον να υπάρξει ένα «άπλωμα» των αυξήσεων, σε περισσότερες της μιας δόσεις, ώστε να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις για τους καταναλωτές. Δεύτερον να υπάρξει ρητή δέσμευση από το Δημόσιο προς τη ΔΕΗ ότι θα χρησιμοποιηθούν τα έσοδα από τις πιθανές πωλήσεις, που θα γίνουν, για τη μείωση του δανεισμού της Επιχείρησης. Σε περίπτωση που γίνουν πράξη τα δύο αυτά σενάρια, τότε η ΔΕΗ θα έχει ουσιαστικά λύσει το πρόβλημα και θα μπορέσει να κάνει πιο άνετα τις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες.