07:41 10/09
Το "χρυσό" καλοκαίρι των σούπερ μάρκετ: 757 εκατ. ευρώ επιπλέον στα ταμεία
Το ρεκόρ της οργανωμένης λιανικής τροφίμων και η μεγάλη διχοτόμηση του λιανικού εμπορίου.
Στο 6% διαμορφώνεται ο δείκτης των Κύριων Βασικών Κεφαλαίων (Core Tier 1) της Αγροτικής Τράπεζας, ποσοστό που υπερκαλύπτει το ελάχιστο όριο (5%) που έχει τεθεί στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών stress test, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (EBA).
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Τράπεζας, τα παραπάνω στοιχεία λαμβάνουν υπόψιν τις γενικές προβλέψεις ύψους 750 εκατ. ευρώ που διαθέτει η Αγροτική και οι οποίες δεν ελήφθησαν υπόψιν στα stress test και θα αξιοποιηθούν για τη μείωση των κινδύνων.
Η τράπεζα θα προβεί έως το τέλος του 2012 στην έκδοση μετατρέψιμου σε κοινές μετοχές ομολογιακού δανείου, ύψους 235 εκατ. ευρώ, αναφέρει η Αγροτική επικαλούμενη ανακοίνωση της EBA.
Βάσει των αποτελεσμάτων των τεστ, η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος παρουσιάζει το 2012 στο βασικό σενάριο, πλεόνασμα 505 εκατ. ευρώ, ενώ στο δυσμενές σενάριο εμφανίζει υστέρηση 713 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα ελάχιστα κεφάλαια που έχουν τεθεί ως σημείο αναφοράς για το σκοπό της συγκεκριμένης άσκησης. Βασική παράμετρος για την υστέρηση αυτή στο δυσμενές σενάριο, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, αποτελεί η σημαντική έκθεση της Τράπεζας σε δάνεια και ομόλογα του ελληνικού δημοσίου (ύψους 7850 εκατ. ευρώ), η οποία αναλογικά με τα ίδια κεφάλαια και το ενεργητικό της είναι η υψηλότερη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Όπως επισημαίνεται, η βασική παράμετρος για την υστέρηση αυτή στο δυσμενές σενάριο αποτελεί η σημαντική έκθεση της τράπεζας σε δάνεια και ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, η οποία αναλογικά με τα ίδια κεφάλαια και το ενεργητικό της είναι η υψηλότερη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Ως εκ τούτου η Αγροτική Τράπεζα, σε ένα ακραίο σενάριο αρνητικής εξέλιξης της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτό που μεταξύ άλλων ακραίων καταστάσεων δοκιμάζεται στο δυσμενές σενάριο της άσκησης, έχει αναλογικά τη μεγαλύτερη επίπτωση μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.
Τονίζεται επιπλέον, ότι η ΑΤΕ υλοποιεί ένα ευρύ, εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης, με στόχο τη διασφάλιση της κεφαλαιακής της επάρκειας και το λειτουργικό εκσυγχρονισμό της. Το Πρόγραμμα έχει χρονικό ορίζοντα το τέλος του 2013 και ως εκ τούτου μέρος των δράσεών του ξεπερνούν την άσκηση της ΕΒΑ καθώς αυτή καλύπτει χρονικό ορίζοντα δυο ετών (2011 - 2012). Επισημαίνεται ότι χωρίς την εφαρμογή του σεναρίου των ακραίων καταστάσεων, με βάση το εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόγραμμα αναδιάρθρωσης ο αντίστοιχος δείκτης για το 2012 εκτιμάται σε 12,4%.
* Δείτε στη δεξιά στήλη "Σχετικά Αρχεία" την αναλυτική ανακοίνωση της Αγροτικής Τράπεζας