14:13 08/09
Mega deal 17 δισ. δολ. μεταξύ SpaceX και EchoStar
Το deal αφορά στην αγορά φάσματος και είναι μεταξύ μεγαλύτερων συμφωνιών φέτος.
Μεταβατική χρονιά είχε χαρακτηρίσει το 2005 ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Δημήτρης Μανιατάκης, κατά την πρόσφατη γενική συνέλευση των μετόχων της Επιχείρησης, προκειμένου να δικαιολογήσει τη μείωση των καθαρών κερδών της κατά 53,6%.
Με λίγα λόγια, είχε πει πως για όλα φταίει το πετρέλαιο και η περιορισμένη αύξηση των τιμολογίων που επέτρεψε η κυβέρνηση από το Σεπτέμβριο του 2005. Η περυσινή αύξηση των τιμολογίων του ρεύματος ήταν κατά μέσο όρο 4,5%, ενώ μετά και την ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης την περασμένη Παρασκευή, γνωρίζουμε πλέον ότι και η φετινή αύξηση των τιμολογίων κινείται σε ανάλογα επίπεδα.
Η ΔΕΗ είχε ζητήσει αύξηση περί το 8% και είχε ζητήσει επίσης να υιοθετηθεί η ρήτρα καυσίμων ώστε να γλιτώσει από το άγχος των τιμών του πετρελαίου. Κανένα από τα δύο αιτήματα της Επιχείρησης δεν έγιναν αποδεκτά και η διοίκηση της αντιμετωπίζει πλέον με δέος τη στιγμή που θα κληθεί να ανακοινώσει τα αποτελέσματα έτους. Και μιλάμε για το έτος όχι γιατί το εξάμηνο θα είναι καλό, αλλά διότι η ηγεσία της ΔΕΗ είχε εναποθέσει τις ελπίδες της σε μια γερή αύξηση τιμολογίων, ώστε οι πέντε τελευταίοι μήνες του έτους να αντισταθμίσουν τη μεγάλη “χασούρα”.
Πρέπει να θεωρείται πλέον βέβαιο ότι τα αποτελέσματα της μεγαλύτερης βιομηχανικής επιχείρησης της χώρας στο τέλος του έτους θα είναι οριακά θετικά, ενώ από το 2007 θα μπει στο σκοτεινό κύκλο των ζημιογόνων χρήσεων.
Αυτό εύκολα μπορεί να το δει κανείς αν υπολογιστεί ότι το 2005 το κόστος των καυσίμων για τη ΔΕΗ αυξήθηκε κατά 389 εκατ. ευρώ επηρεαζόμενο από το πετρέλαιο που από 38 δολ. το βαρέλι έφθασε στα 56 δολ. Σήμερα, στο μέσον του 2006, η τιμή του πετρελαίου κινείται στα 75 δολ. το βαρέλι και το επιπλέον κόστος για τη ΔΕΗ υπολογίζεται σε περισσότερο από 200 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο λοιπόν ότι τα τιμολόγια του ρεύματος δεν καλύπτουν το επιπλέον αυτό κόστος παρά μόνο κατά το ήμισυ το μέλλον της ΔΕΗ είναι μάλλον “σκοτεινό”.
Όλα δείχνουν πως πράγματι τόσο το 2005 όσο και το 2006 είναι μεταβατικές χρονιές για τη ΔΕΗ αφού η εποχή των παχιών αγελάδων τέλειωσε.