Σε Ba1 υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα του ΟΤΕ η Moody΄s Investors Service από Baa3 προηγουμένως.
Ταυτόχρονα, η Moody΄s υποβάθμισε (i) σε Ba1 από Baa3 τα διεθνή μεσοπρόθεσμα αξιόγραφα προτεραιότητας χαμηλής εξασφάλισης (GMTN) καθώς και τα διεθνή ομόλογα της θυγατρικής OTE Plc και (ii) τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα σε "Not Prime" από "Prime-3".
Η Moody΄s έθεσε αξιολόγηση Ba1 για το corporate family rating (CFR) του ΟΤΕ. Όλες οι μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις παραμένουν υπό αξιολόγηση για περαιτέρω υποβάθμιση.
Ο βασικός παράγοντας για την υποβάθμιση της αξιολόγησης είναι οι αναθεωρημένες προσδοκίες της Moody΄s μετά τις επιδόσεις του ΟΤΕ το πρώτο τρίμηνο του 2011 που έδειξαν μεγαλύτερη των εκτιμήσεων επιδείνωση στα έσοδα και τις ταμειακές ροές.
Αυτό τονίζει τις αβεβαιότητες και τη χαμηλή ορατότητα όσον αφορά τις μελλοντικές επιδόσεις της εταιρείας, σημειώνει η της Moody΄s σε σχετική ανακοίνωση.
Η συρρίκνωση της εγχώριας κατανάλωσης ως αποτέλεσμα των μέτρων λιτότητας που εφαρμόζονται από την ελληνική κυβέρνηση από το Μάιο του 2010 θα επηρεάσει περαιτέρω τα έσοδα και τις ταμειακές ροές του ΟΤΕ, εκτιμά ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης.
"Η Moody΄s αναμένει ότι η λειτουργική απόδοση του ΟΤΕ θα συνεχίσει να επηρεάζεται από τις δυσμενείς μακροοικονομικές συνθήκες, τον έντονο ανταγωνισμό σε όλους τους τομείς και τους εν εξελίξει ρυθμιστικούς περιορισμούς", σχολιάζει ο Carlos Winzer, επικεφαλής αναλυτής για τον ΟΤΕ της Moody΄s. "Οι παράγοντες αυτοί θα συνεχίσουν να έχουν αντίκτυπο στη δημιουργία ταμειακών ροών και στους χρηματοοικονομικούς δείκτες πέρα από το επίπεδο ανοχής για αξιολόγηση σε επίπεδα investment-grade παρά το γεγονός ότι η ισχυρή στήριξη από την Deutsche Telekom (Baa1, υπό αναθεώρηση για πιθανή αναβάθμιση) συνεχίζει να υπολογίζεται στη συνολική αξιολόγηση", προσθέτει ο Winzer.