Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 05-Μαϊ-2011 17:35

  Τιτάν: Ζημιογόνο το α΄ τρίμηνο

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ζημιογόνο ήταν το α΄ τρίμηνο του 2011 για τον όμιλο Τιτάν, ο οποίος παράλληλα εμφάνισε κάμψη των πωλήσεων. 

  Ειδικότερα, ο όμιλος ανακοίνωσε ζημιές μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας 4,3 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 24,8 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο του 2010, με τους αναλυτές να αναμένουν κέρδη 7,8 εκατ. ευρώ. 

  Σε ό,τι αφορά τα έσοδα εμφανίζουν κάμψη 11,6% καθώς διαμορφώθηκαν στα 252,9 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τα 286,1 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου διαστήματος του 2010. 

  Τα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 47,8 εκατ. ευρώ (μειωμένα κατά 22% συγκριτικά με τα 61,2 εκατ. ευρώ του α΄ περυσινού τριμήνου), ενώ οι αναλυτές τα τοποθετούσαν στα 52,7 εκατ. ευρώ. 

  Σύμφωνα με τη διοίκηση της τσιμεντοβιομηχανίας η επιδείνωση των λειτουργικών αποτελεσμάτων οφείλεται κατά κύριο λόγο στη ραγδαία συρρίκνωση της κατασκευαστικής δραστηριότητας στην Ελλάδα. Στον αντίποδα, θετική ήταν η συνεισφορά των δραστηριοτήτων του ομίλου στις αναπτυσσόμενες χώρες. Επιπλέον, αρνητική επίδραση στα τελικά αποτελέσματα του Ομίλου είχε επίσης η ενδυνάμωση του ευρώ κατά τη διάρκεια του τριμήνου, η οποία οδήγησε σε αρνητικές συναλλαγματικές διαφορές ύψους €14 εκατ.

  Λειτουργικά αποτελέσματα 

  Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του ομίλου, στην Ελλάδα σημειώθηκε απότομη περαιτέρω καθίζηση της κατασκευαστικής δραστηριότητας. Το κλείσιμο της στρόφιγγας των στεγαστικών δανείων, η μείωση του εισοδήματος και το διάχυτο αίσθημα ανασφάλειας των υποψήφιων αγοραστών, σε συνδυασμό με το υψηλό απόθεμα αδιάθετων κατοικιών έχουν οδηγήσει σε κατακόρυφη κάμψη την οικοδομική δραστηριότητα. Παράλληλα οι συνεχείς περικοπές του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και η αδυναμία του Δημοσίου να εξοφλήσει τις οφειλές του έχουν νεκρώσει τα Δημόσια Έργα. Η ζήτηση τσιμέντου στη χώρα, η οποία από 11,7 εκατ. τόννους το 2006 συρρικνώθηκε σε περίπου 6,5 εκατ. τόννους το 2010, εκτιμάται ότι μειώθηκε πάνω από 35% κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών του 2011, παραπέποντας σε επίπεδα κατανάλωσης της δεκαετίας του 1960.

  Παράλληλα, το κόστος επιβαρύνθηκε από τις αυξημένες τιμές της ενέργειας, ενώ οι προγραμματισμένες εξαγωγές τσιμέντου προς αγορές της Βόρειας Αφρικής, λόγω της πολιτικής κατάστασης, δεν ήταν δυνατό να πραγματοποιηθούν. Ως αποτέλεσμα, η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) μειώθηκε κατά 84% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2010 και ανήλθε σε μόλις €4 εκατ.

  Στις ΗΠΑ, η ανάκαμψη της οικονομίας δεν έχει ακόμη περιλάβει τον κατασκευαστικό κλάδο. Η ζήτηση για δομικά υλικά παρουσίασε μικρή βελτίωση, εξακολουθεί όμως να κυμαίνεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Τα λειτουργικά αποτελέσματα (EBITDA) ήταν αρνητικά κατά €5 εκατ., οριακά βελτιωμένα έναντι του 2010.

  Στη Νοτιο‐Ανατολική Ευρώπη, η επέκταση των δραστηριοτήτων του Ομίλου και η σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας ορισμένων αγορών, οδήγησαν σε αύξηση κατά 21% της λειτουργικής κερδοφορίας, η οποία ανήλθε σε €15 εκατ.

  Ο τομέας της Ανατολικής Μεσογείου διατήρησε τη θετική δυναμική του, παρά τις πολιτικές και κοινωνικές αναταραχές στις αρχές του χρόνου στην Αίγυπτο, κατά τις οποίες οι παραγωγικές και εμπορικές δραστηριότητες του Ομίλου συνεχίστηκαν απρόσκοπτα. Παράλληλα η συνεισφορά της Τουρκίας ήταν υψηλότερη χάρη στην οικονομική ανάπτυξη της εγχώριας αγοράς. Η συνολική λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) της περιοχής αυξήθηκε κατά 4% και ανήλθε σε €35 εκατ., επηρεασμένη από αρνητικές συναλλαγματικές διαφορές, λόγω της διολίσθησης της αιγυπτιακής λίρας έναντι του ευρώ.

  Ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου στο τέλος του πρώτου τριμήνου διαμορφώθηκε σε €777 εκατ. έναντι €988 εκατ. την αντίστοιχη περσινή ημερομηνία και παρέμεινε στα ίδια επίπεδα σε σύγκριση με το τέλος του 2010. Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες του Ομίλου περιορίστηκαν περαιτέρω, μετά την ολοκλήρωση των μεγάλων επενδύσεων στην Αίγυπτο και την Αλβανία.

  Τον Ιανουάριο του 2011 ο Όμιλος υπέγραψε σύμβαση κοινοπρακτικού δανείου συνολικού ύψους €585 εκατ., με διάρκεια μέχρι τον Ιανουάριο 2015, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την αναχρηματοδότηση υφισταμένου κοινοπρακτικού δανείου που λήγει τον Απρίλιο 2012 και, στη συνέχεια, για τη χρηματοδότηση γενικών εταιρικών σκοπών.

  Τον Φεβρουάριο του 2011 υπεγράφη συμφωνία για τη μεταβίβαση του εμπορικού σήματος ΙΩΝΙΑ και την πώληση εμπορευμάτων και λοιπών παγίων στοιχείων της εταιρίας του Ομίλου «ΙΩΝΙΑ Ανώνυμος Βιομηχανική & Εμπορική Εταιρεία Ειδών Πορσελάνης» στην εταιρία «YALCO Σ.Δ. Κωνσταντίνου και Υιός Α.Ε.».

  Προοπτικές για το 2011

  Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι όπως είχε και αρχικά εκτιμηθεί, το 2011 θα είναι ένα ακόμη έτος προκλήσεων για τον Τιτάνα. Όπως σημειώνεται, στην Ελλάδα, τα μέτρα εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών και η συρρίκνωση του Προγράμματος Δημοσίων Έργων, αναμένεται να οδηγήσουν σε ουσιαστική περαιτέρω μείωση της κατασκευαστικής δραστηριότητας.

  Στις ΗΠΑ, προβλέπεται μικρή ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας από τα πιο χαμηλά επίπεδα των τελευταίων 30 ετών, η οποία δεν αναμένεται να μεταφραστεί σε αξιόλογη βελτίωση των αποτελεσμάτων.

  Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, η επέκταση των δραστηριοτήτων του Ομίλου σε συνδυασμό με τη σταδιακή επάνοδο της περιοχής στην οικονομική ανάπτυξη, αναμένεται να οδηγήσουν προοδευτικά σε αύξηση των πωλήσεων. Ωστόσο, οι συνθήκες στην αγορά παραμένουν δύσκολες.

  Στην Αίγυπτο, παρά την αυξημένη αβεβαιότητα λόγω των πολιτικών εξελίξεων, η θετική πορεία των πρώτων μηνών αποτελεί βάση συγκρατημένης αισιοδοξίας.

  Θετικές φαίνονται οι προοπτικές στην Τουρκία, όπου χάρη στην ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, η εγχώρια ζήτηση για δομικά υλικά έχει αυξηθεί σημαντικά.

  Από πλευράς λειτουργικού κόστους, η άνοδος των τιμών των στερεών και υγρών καυσίμων αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά τα αποτελέσματα του Ομίλου, παρά τη συνεχή προσπάθεια για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και υποκατάσταση των συμβατικών καυσίμων από εναλλακτικά.

  Στα πλαίσια των συνθηκών οικονομικής αβεβαιότητας που επικρατούν, ο Όμιλος εξακολουθεί να επικεντρώνεται στην παραγωγή ελεύθερων ταμειακών ροών για την περαιτέρω μείωση του δανεισμού, τον περιορισμό του λειτουργικού κόστους, καθώς και σε μικρού μεγέθους στρατηγικές επενδύσεις.

  Τέλος, η ανακοίνωση καταλήγει με την επισήμανση ότι παρά το αντίξοο οικονομικό πλαίσιο, οι αξίες και οι στρατηγικές προτεραιότητες του Τιτάνα παραμένουν σταθερές και συνίστανται στη γεωγραφική διαφοροποίηση, τη συνεχή βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, την καθετοποίηση των δραστηριοτήτων του Ομίλου και την επικέντρωση στο ανθρώπινο δυναμικό και την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ