14:40 09/09
Reuters: Το "πάρτι" τέλειωσε για τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες
Αντιμετωπίζοντας την αβεβαιότητα από τους δασμούς και τον "πόλεμο" τιμών στην Κίνα
Τα επόμενα βήματα της συνεργασίας τους θα οριστικοποιήσουν επί κινεζικού εδάφους ΕΥΔΑΠ και China Metallurgical Group Corporation (MCC).
Στο πλαίσιο της προσεχούς επίσκεψης του υπουργού Επικρατείας Χ. Παμπούκη στο Πεκίνο, στην αποστολή θα μετάσχει και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Νίκος Μπάρδης ο οποίος και βρίσκεται εδώ και μήνες σε ανοικτή γραμμή με τους κινέζους ομολόγους του.
Πρώτο βήμα της συνεργασίας των δύο πλευρών, όπως είχε αναφέρει το «Κεφάλαιο», είχε αποφασιστεί να αποτελέσει η παροχή υπηρεσιών διαχείρισης υδάτων στη Λιβύη και συγκεκριμένα για έργα στην Τρίπολη, τη Βεγγάζη και τη Σάμπχα, ωστόσο η υλοποίηση του σχεδίου διεκόπη λόγω των εξεγέρσεων στη χώρα. Ήδη εξετάζονται εναλλακτικά project και υπάρχουν συζητήσεις για την ανάληψη έργων σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, μεταξύ των οποίων το Αζερμπαϊτζάν και το Καζακστάν.
Μάλιστα κατά την προ ημερών επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια στη χώρα, υπήρξαν επαφές του υφυπουργού Γ. Μανιάτη και υψηλόβαθμων στελεχών της ΕΥΔΑΠ με Αζέρους αξιωματούχους σε θέματα διαχείρισης υδάτων. Στο πλαίσιο της συνεργασίας ΕΥΔΑΠ-MCC, συζητήσεις υπάρχουν και για παροχή υπηρεσιών ύδρευσης σε χώρες της Αφρικής, το Λίβανο αλλά και για ένα σημαντικό project στη Νεκρή Θάλασσα που αφορά τα γειτονικά κράτη.
Στόχος είναι η υπογραφή συμβάσεων παροχής υπηρεσιών διαχείρισης υδάτων σε κράτη όπου οι τοπικές κυβερνήσεις έχουν εξαγγείλει προγράμματα ενίσχυσης των υποδομών και επέκτασης ή βελτίωσης των δικτύων ύδρευσης. Εκ των πραγμάτων, πρόκειται για χώρες με αναπτυσσόμενες οικονομίες που τώρα επενδύουν στις κρατικές κοινής ωφέλειας ή που αντιμετωπίζουν σημαντικά ζητήματα με την ορθή αξιοποίηση των υδάτινων πόρων τους και ζητούν τεχνογνωσία από ξένους ομίλους.
Η China Metallurgical Group Corporation τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε ένα όμιλο με δραστηριότητες από τις κατασκευές και την ενέργεια έως την εξόρυξη μετάλλων. Είναι εισηγμένη στα χρηματιστήρια του Χονγκ-Κονγκ και της Σαγκάης και πέρυσι πραγματοποίησε κύκλο εργασιών 33 δισ. ευρώ.