Συνεχης ενημερωση

    Πέμπτη, 07-Απρ-2011 02:16

    ΕΛΒΑΛ: Σκέψεις για αποχώρηση από τη Λιβύη

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Ρόης Χάικου
     
    Ο πόλεμος στη Λιβύη «χτύπησε» την ΕΛΒΑΛ τη στιγμή που ήταν έτοιμη να βάλει μπροστά τις... μηχανές της στη χώρα. Και τώρα η διοίκησή της εξετάζει από την αρχή τα πλάνα της, ακόμη και την αποχώρηση.

    «Δυστυχώς δεν εξελίσσονται ευνοϊκά τα πράγματα για μας στη Λιβύη και θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα», ανέφερε στους θεσμικούς επενδυτές ο κ. Δημήτρης Κυριακόπουλος, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ομίλου ΕΛΒΑΛ, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. Αυτό δε της αποχώρησης από τη χώρα δεν φαντάζει μακρινό, με τον κ. Κυριακόπουλο να σημειώνει ότι «στρατηγικά δεν ξέρουμε πώς θα συνεχίσουμε την δραστηριότητά μας εκεί, αν θα πρέπει να πουλήσουμε, να κάνουμε συνολική αναδίπλωση στη Λιβύη».

    Την επένδυση στη χώρα του Καντάφι, ύψους περίπου 6,5 εκατ. ευρώ έκανε η θυγατρική του ομίλου ΕΤΕΜ, κατασκευάζοντας στην Τρίπολη εργοστάσιο διέλασης αλουμινίου, το οποίο αναμενόταν να τεθεί σε λειτουργία στο τέλος του 2008. 

    Όπως ανέφερε η διοίκηση της εταιρείας στην ΕΘΕ, οι εγκαταστάσεις είχαν ολοκληρωθεί και αγοράστηκαν και τα μηχανήματα, τα οποία όμως, ακόμη δεν έχουν τοποθετηθεί. Οι καθυστερήσεις αυτές αποδόθηκαν στις γραφειοκρατικές διαδικασίες της χώρας και τώρα ήρθε να προστεθεί και η έκρυθμη πολιτική κατάσταση.

    Ήδη η ΕΤΕΜ στα αποτελέσματα του 2010 ενέγραψε προβλέψεις ύψους 2 εκατ.  ευρώ σαν απομείωση της αξίας της επένδυσης. 

    Η ΕΛΒΑΛ μετά από ένα καλό 2010, όπου κατάφερε να αντιστρέψει τις ζημίες, αντιμετωπίζει ήδη τις νέες προκλήσεις που διανοίγονται μπροστά της, καθώς η μονάδα στα Οινόφυτα λειτουργεί στο 100% της δυναμικότητάς της, λόγω της αύξησης της ζήτησης από τις διεθνείς αγορές, απορροφώντας τονάζ συνολικά 301.000 τόνων. 

    Και όπως σημείωσε ο κ. Κυριακόπουλος «υπάρχουν σκέψεις για νέο επενδυτικό πρόγραμμα, όχι τόσο εκτεταμένο όσο το προηγούμενο, ίσως για να αυξήσουμε επιπλέον 10% την παραγωγικότητά μας». Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα επενδύσεων της περιόδου 2007-2009, το οποίο εντέλει ολοκληρώθηκε πέρυσι, ανήλθε σε 40 εκατ. ευρώ, ενώ οι όποιες αποφάσεις ληφθούν για νέες επενδύσεις θα έχουν εφαρμογή από το 2012.

    Στα επόμενα σχέδια της βιομηχανίας είναι να... συμμαζέψει την θυγατρική ΕΤΕΜ, η οποία παραμένει ζημιογόνα. Ο κ. Κυριακόπουλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση αρνήθηκε οποιοδήποτε ενδεχόμενο αποεπένδυσης από την εταιρεία, λέγοντας χαρακτηριστικά «το στοίχημα για την ΕΤΕΜ δεν έχει χαθεί». Αναφορικά με τις επισφάλειες, οι επικεφαλής της εταιρείας σημείωσαν ότι έχουν γίνει ιδιαίτερα επιλεκτικοί και συντηρητικοί στις πιστώσεις σε σημείο να είναι οριακά τα προβλήματα, εκτιμώντας ότι δεν διαβλέπουν επιδείνωση. 

    Σχολιάζοντας το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», η διοίκηση της εταιρείας αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητά του, λέγοντας πως όση επιδότηση και αν υπάρξει, εάν κάποιος δεν έχει χρήματα, δεν θα αλλάξει τα κουφώματα του σπιτιού του...

    Ο κ. Κυριακόπουλος ανέφερε πως «στρατηγική του ομίλου είναι η επιλεκτική συρρίκνωση σε τομείς όπου δεν υπάρχει ανάπτυξη», εννοώντας ωστόσο κυρίως την στροφή σε προϊόντα προστιθέμενης αξίας και με μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους, όπως οι βιομηχανικές εφαρμογές. Και καθώς οι προοπτικές από την Ελλάδα δεν είναι ευνοϊκές, ο όμιλος επιδιώκει να έχει αντίβαρο από τις διεθνείς δραστηριότητες. Στο πλαίσιο αυτό, αναδιαρθρώθηκαν οι θυγατρικές σε Ουκρανία, Σερβία και Ρουμανία, και αν και μικρές εταιρείες, αναμένονται καλύτερα αποτελέσματα από εφέτος.

    Για τις τιμές του αλουμινίου, αναφέρθηκε ότι είναι προτιμότερο να είναι σταθερές, αν και ο όμιλος κάνει hedging όλες τις αγορές και πωλήσεις του και δεν επηρεάζεται από την διακύμανση των διεθνών τιμών. Ωστόσο όταν είναι χαμηλές η εταιρεία χρειάζεται μικρότερο κεφάλαιο κίνησης.


    roi.haikou@capital.gr

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ