Συνεχης ενημερωση

    Δευτέρα, 21-Μαρ-2011 08:57

    Άκτωρ: Ανέλαβε την κατασκευή έργου-φιλέτου στην Αλβανία

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Δημήτρη Δελεβέγκου

    Την κατασκευή της σήραγγας που υπολογίζεται ότι θα μειώσει κατά 20-25 λεπτά τη διαδρομή Τίρανα-Ελμπασάν ανέλαβε κατόπιν διαγωνισμού ο κατασκευαστικός βραχίονας του ομίλου Ελλάκτωρ. Η υλοποίηση του έργου είναι πρώτης προτεραιότητας για την αλβανική κυβέρνηση και η επιλογή του Άκτωρα ως αναδόχου αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα σήμερα από τις αρμόδιες αρχές της χώρας.

    Η οικονομική προσφορά της ελληνικής κατασκευαστικής τοποθετείται στα 59 εκατ. ευρώ και είναι η υψηλότερη σε σχέση με αυτές που κατέθεσαν οι υπόλοιπες επτά εταιρείες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό.

    Σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα η σήραγγα θα κατασκευαστεί σε 18 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

    «Στρατηγικής σημασίας»

    Πριν από μερικούς μήνες ο Αλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα -παρουσιάζοντας το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων- είχε αναφέρει ότι η κατασκευή του τούνελ μήκους 4,2 χιλιομέτρων που αποτελεί τμήμα του σχεδιαζόμενου αυτοκινητοδρόμου Τίρανα-Ελμπασάν είναι στρατηγικής σημασίας.

    «Η σήραγγα που θα διαπερνάει το βουνό Kërrabë θα συντομεύσει τη διαδρομή Τίρανα-Ελμπασάν κατά 20-25 λεπτά και θα δημιουργήσει σημαντικά οφέλη για τους κατοίκους των γειτονικών πόλεων» είχε σημειώσει.

    Όσον αφορά τον αυτοκινητόδρομο -στον οποίο εντάσσεται το τούνελ- θα είναι 31 χιλιομέτρων και εκτιμάται ότι η κατασκευή του θα ολοκληρωθεί σε διάστημα διετίας (από την υπογραφή της σύμβασης).  Αποτελεί την πρώτη φάση του Νότιου άξονα που θα συνδέει τις πόλεις Τίρανα-Ελμπασάν-Μπεράτ-Τεπελένι και, κατά τον Μπερίσα, θα επιτρέπει την πρόσβαση «από κάθε γωνία της χώρας στα Τίρανα σε λιγότερο από μισή ώρα».

    Η κατασκευή του υπολογίζεται ότι θα κοστίσει συνολικά 440 εκατ. ευρώ, ενώ για τη χρηματοδότηση του έργου το αλβανικό Δημόσιο έχει συνάψει δάνειο 247 εκατ. ευρώ με την Ισλαμική Τράπεζα Ανάπτυξης.

    Προοπτικές

    Η Αλβανία εμφανίζει μεγάλες ανάγκες για την υλοποίηση έργων υποδομής, με το μεγαλύτερο μέρος των υφιστάμενων οδικών αξόνων και σιδηροδρομικών δικτύων να είναι σε κακή κατάσταση.

    Στο πλαίσιο αυτό, το περασμένο καλοκαίρι ο επικεφαλής του Άκτωρα Δημήτρης Κούτρας είχε συνάντηση με τον Αλβανό πρωθυπουργό, ενόψει των μεγάλων έργων που πρόκειται να δημοπρατηθούν, όπως ο Νότιος άξονας, ο περιφερειακός δρόμος των Τιράνων, η δημιουργία οργανωμένου δικτύου μέσων μεταφοράς και εγκαταστάσεων διαχείρισης υδάτινων πόρων.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι ο φετινός προϋπολογισμός της Αλβανίας προβλέπει τις υψηλότερες δαπάνες για έργα υποδομής στην ιστορία της χώρας, ενώ μόνο για οδικά έργα θα δαπανηθούν φέτος περίπου 500 εκατ. ευρώ.

    Παρουσία στην αλβανική κατασκευαστική αγορά έχουν αρκετές ελληνικές εταιρείες, όπως -μεταξύ άλλων- η Τιτάν, η ΑΕΓΕΚ και η ΤΕΡΝΑ, θυγατρική του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που έχει κατασκευάσει το νοσοκομείο «Υγεία» στα Τίρανα.

    dimitris.delevegos@capital.gr

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ