Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 28-Φεβ-2011 16:38

  ΟΤΕ: Μέτρα για τη μείωση του λειτουργικού κόστους

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Στην λήψη άμεσων μέτρων προχωρά ο ΟΤΕ με στόχο να μειώσει το λειτουργικό κόστος της εταιρείας και να διασφαλίσει τη βιωσιμότητά της.

  Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, με δεδομένα τις δύσκολες συνθήκες της αγοράς και τα οικονομικά αποτελέσματα του 2010, τα μέτρα αυτά είναι επιβεβλημένα, λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και προκειμένου η εταιρεία να:

  • αντιμετωπίσει τον εντονότατο ανταγωνισμό και τις ρυθμιστικές προκλήσεις,
  • συγκρατήσει την πτωτική πορεία των εσόδων,
  • επενδύσει στη συνολική εμπειρία του πελάτη,
  • επενδύσει σε δίκτυα νέας γενιάς και νέες τεχνολογίες.

  Ήδη έχουν ξεκινήσει συγκεκριμένα έργα για μείωση του κόστους σε όλες τις λειτουργίες. Ειδικά σε ό,τι αφορά το κόστος προσωπικού, τα μέτρα που θα ισχύσουν στο αμέσως προσεχές διάστημα, εκ των οποίων κάποια αφορούν στο σύνολο των εργαζομένων και άλλα σε συγκεκριμένες κατηγορίες,  είναι:

  • Θέσπιση εβδομαδιαίου ωραρίου εργασίας στον ΟΤΕ αντίστοιχο με αυτό που ισχύει στον ιδιωτικό τομέα, δηλ. 40 ώρες την εβδομάδα, από 1η Μαΐου 2011.

  • Μείωση κατά 15% των εξόδων κίνησης που λαμβάνουν οι προϊστάμενοι όλων των βαθμίδων, πέραν των προβλεπομένων με συλλογική σύμβαση εργασίας, από 1η Μαρτίου 2011.

  • Μείωση της υπερωριακής απασχόλησης στο ελάχιστο δυνατό, από 1η Μαρτίου 2011, με την:

  - καθιέρωση, σε όποιους τομείς είναι αναγκαίο, κυλιόμενων βαρδιών (π.χ. καταστήματα, call centers), για την πληρέστερη εξυπηρέτηση των πελατών του OTE,
  -  χορήγηση της προβλεπόμενης -από την εργατική νομοθεσία- αμοιβής για εργασία Κυριακές και αργίες, δηλ. με προσαύξηση +75% και μια μέρα ρεπό για 8ωρη εργασία αντί προσαύξησης +175% για 5ωρη εργασία, όπως εφαρμόζεται μέχρι σήμερα στον ΟΤΕ,
  - πραγματοποίηση της προθέρμανσης και συντήρησης υπηρεσιακών οχημάτων εντός του ωραρίου.

  • Κατάργηση των λεωφορείων που η εταιρεία διαθέτει οικιοθελώς για να μεταφέρουν το προσωπικό που εργάζεται στο Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ στο Μαρούσι με αναπροσαρμογή των οδοιπορικών κατοικίας, από 1η Μαΐου του 2011. Διατηρούνται τα λεωφορεία μεταφοράς προσωπικού προς την Πάρνηθα -όπου βρίσκεται το Κέντρο Logistics / αποθήκες ΟΤΕ- καθώς και το λεωφορείο μεταφοράς προσωπικού μεταξύ Διοικητικού Μεγάρου και σταθμού ΗΣΑΠ Νερατζιώτισσα με αυξημένη συχνότητα δρομολογίων.

  • Κατάργηση του επιδόματος οδήγησης υπηρεσιακού αυτοκινήτου από 1η Μαρτίου 2011.

  • Μείωση του εφάπαξ bonus που χορηγείται κάθε χρόνο για την είσπραξη επισφαλών απαιτήσεων.

  • Μείωση του επιδόματος ισολογισμού που χορηγείται σε ετήσια βάση.

  Τα οφέλη από τα παραπάνω μέτρα αναμένεται να ανέλθουν σε 32 εκατ. ευρώ.

  Ανακοινώνοντας τα παραπάνω μέτρα στους εργαζόμενους, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, δήλωσε σχετικά: «Ο ΟΤΕ βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή. Στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που μας παρέχει η εργατική νομοθεσία, προχωρούμε σε αλλαγές και μέτρα απαραίτητα για τη βιωσιμότητα της εταιρείας, προκειμένου να μειώσουμε το κόστος λειτουργίας στον ΟΤΕ, το οποίο, σε σχέση με τους ανταγωνιστές μας στην Ελλάδα αλλά και τις άλλες εταιρίες τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη, είναι εξαιρετικά υψηλό, με συνεχόμενη ανοδική τάση. Το κόστος εργασίας είναι το πιο σημαντικό στοιχείο της δομής του κόστους του ΟΤΕ. Ανέρχεται στο 46% αυτού ή στο 35,3% των εσόδων. Το 2010 διαμορφώθηκε στα 766 εκατ. ευρώ, υπερβαίνοντας κατά 265 εκατ. ευρώ τα έσοδα από τα πάγια! Η πορεία μεταμόρφωσης του ΟΤΕ σε μια ισχυρή ανταγωνιστική εταιρεία χρειάζεται να συνεχιστεί με ταχύτερους ρυθμούς. Το 2011 οι προσπάθειές μας για ανάσχεση του ρυθμού μείωσης των εσόδων και της κερδοφορίας μας θα ενταθούν. Συγχρόνως, κύριοι στόχοι μας παραμένουν η βελτίωση της συνολικής εμπειρίας του πελάτη και η δημιουργία μακροχρόνιας αξίας για τους μετόχους μας».

  Cosmote: Αναδιοργάνωση λειτουργιών και κατάργηση δραστηριοτήτων


  Πρόγραμμα βελτίωσης της λειτουργικής της αποτελεσματικότητας σχεδιάζει εξάλλου η COSMOTE, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, τη διατήρηση της ευελιξίας και τη διασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης της εταιρείας, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

  Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη διακοπή δραστηριοτήτων, καθώς και την αναδιοργάνωση λειτουργιών για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς τους, οδηγώντας στην κατάργηση περιορισμένου αριθμού θέσεων εργασίας (120 θέσεις επί συνόλου 3.500 εργαζομένων του ομίλου).

  Στην ανακοίνωση τονίζεται πως με σεβασμό στους ανθρώπους της και αναγνωρίζοντας τη συμβολή του συνόλου των εργαζομένων στη μέχρι σήμερα πορεία της, η εταιρεία έχει φροντίσει ώστε η λύση της συνεργασίας να γίνει με τους καλύτερους δυνατούς όρους για τους εργαζόμενους που θα αποχωρήσουν. Το προσφερόμενο πακέτο αποχώρησης είναι από τα υψηλότερα στην αγορά και ισοδυναμεί με αποδοχές από ένα έως τρία έτη. Λαμβάνει υπόψη, μεταξύ άλλων, την ηλικία, την προϋπηρεσία, καθώς και την οικογενειακή κατάσταση του εργαζόμενου, ενώ επιπλέον διατηρεί, για εύλογο χρονικό διάστημα, συγκεκριμένες παροχές, όπως ατομική και οικογενειακή ασφάλιση υγείας και νοσοκομειακής περίθαλψης, κάλυψη δαπάνης φύλαξης τέκνων, κ.ά

  Η Cosmote σημειώνει ότι οι ενέργειες  αυτές είναι απαραίτητες, προκειμένου  να διασφαλισθεί η υγιής πορεία της  εταιρείας σε μια περίοδο που η παρατεταμένη ύφεση, ο ισχυρός ανταγωνισμός και το ρυθμιστικό περιβάλλον έχουν προκαλέσει δραματική συρρίκνωση του κλάδου της κινητής τηλεφωνίας.

  Ήδη από το 2010 η εταιρεία έχει προχωρήσει σε σειρά  στοχευμένων ενεργειών, μειώνοντας δραστικά τις δαπάνες της σε όλους τους τομείς, δημιουργώντας αποτελεσματικότερες οργανωτικές δομές, αναπτύσσοντας νέα συστήματα και αυτοματοποιήσεις, αναβαθμίζοντας εταιρικές πολιτικές και διαδικασίες, με στόχο τη διατήρηση υπηρεσιών υψηλού επιπέδου προς τους πελάτες της.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, οι 120 αποχωρήσαντες θα λάβουν ένα πακέτο επιπλέον προνομίων, διάρκειας ενός έως τριών ετών, ανάλογα με την προϋπηρεσία, την ηλικία και την οικογενειακή τους κατάσταση.

  Σε αυτό το πακέτο προβλέπεται μεταξύ άλλων, η συνέχιση της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης μέχρι το τέλος του έτους, η κάλυψη δαπανών φύλαξης παιδιών ή η οικονομική ενίσχυση για τον παιδικό σταθμό κ.ά.

  Η κατάργηση των θέσεων έγινε από διάφορα τμήματα της Cosmote και αφορά σε εργαζομένους όλων των βαθμίδων, ενώ ήδη για το 2011 η εταιρεία έχει εξοικονομήσει σημαντικά κόστη από την μείωση των εμπορικών και επικοινωνιακών δαπανών, της τάξης του 30%. Οι αντίστοιχες μειώσεις πέρυσι ήταν της τάξης του 35%.

  Η ΟΜΕ - ΟΤΕ για τις απολύσεις στην Cosmote

  Για "στοχευμένη απόλυση 120 εργαζομένων της εταιρείας" κάνει λόγο η ΟΜΕ-ΟΤΕ, ενώ σημειώνει ότι "σε περίοδο έκρηξης της ανεργίας δεν μπορεί και δεν πρέπει να συμβαίνουν τέτοιες ενέργειες που μόνο αποτέλεσμα έχουν τη δυστυχία ανθρώπων και τη μεγιστοποίηση των κερδών της Deutsche Telekom".

  Ειδικότερα, σε σχετική ανακοίνωση η ΟΜΕ-ΟΤΕ αναφέρει τα εξής:
  "Η Διοίκηση της COSMOTE, παρόντος του Προέδρου και Δ/ντος Συμβούλου ΟΤΕ κ. Τσαμάζ, ανακοίνωσε σήμερα στο Σύλλογο Εργαζομένων COSMΟΤΕ τη στοχευμένη απόλυση 120 εργαζομένων της Εταιρείας.

  Όταν  μια τόσο κερδοφόρα επιχείρηση με έναν εκ των βασικών μετόχων της, το Ελληνικό Δημόσιο, με 2 δις ετήσιο κύκλο εργασιών και μισθολογικό κόστος από τα χαμηλότερα στη παγκόσμια αγορά, προχωρά σε τέτοιες ενέργειες τότε κανένας ΄Ελληνας εργαζόμενος δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το επαγγελματικό του αύριο.

  Σε περίοδο έκρηξης της ανεργίας δεν μπορεί και δεν πρέπει να συμβαίνουν τέτοιες ενέργειες που μόνο αποτέλεσμα έχουν τη δυστυχία ανθρώπων και τη μεγιστοποίηση των κερδών της Deutsche Telekom.

  Καλούμε την Κυβέρνηση να αναλάβει τις  ευθύνες που της αναλογούν.

  Καλούμε τη ΓΣΕΕ, το ΕΚΑ και τα Σωματεία των  Επιχειρήσεων του κλάδου να αντιδράσουν  άμεσα γι΄αυτή την εξέλιξη.

  Για την ΟΜΕ-ΟΤΕ είναι αυτονόητη  η με κάθε τρόπο δυναμική και αγωνιστική αντίδραση ώστε να μη περάσει αυτή η επιλογή της Διοίκησης της  COSMOTE.

  Καλούμε τους εργαζόμενους του Ομίλου ΟΤΕ  σε αγωνιστική ετοιμότητα".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ