Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 25-Φεβ-2011 10:22

  ΟΤΕ: Πτώση 90,4% στα κέρδη

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με καθαρά κέρδη 39,6 εκατ. ευρώ έκλεισε το 2010 για τον όμιλο ΟΤΕ. Το 2009 ο όμιλος είχε καταγράψει καθαρά κέρδη ύψους 410,9 εκατ. ευρώ. Στο ίδιο διάστημα ο ΟΤΕ εμφάνισε λειτουργικά κέρδη 384,9 εκατ. ευρώ, έναντι 1,043 δισ. ευρώ το 2009. Ο κύκλος εργασιών υποχώρησε 8%, στα 5,482 δισ. ευρώ. 

  Σε επίπεδο δ΄ τριμήνου τα καθαρά κέρδη ο ΟΤΕ εμφάνισε ζημιές της τάξης των 91,7 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 29 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2009, κυρίως λόγω των έκτακτων εισφορών, που αντισταθμίστηκαν εν μέρει από έναν αντιλογισμό 30,1 εκατ. ευρώ που σχετίζεται με την έκτακτη φορολογική εισφορά.

  Οι αντίξοες οικονομικές συνθήκες και η μειωμένη καταναλωτική δραστηριότητα, σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται, συνέχισαν να επηρεάζουν αρνητικά τον Όμιλο ΟΤΕ, που κατέγραψε μείωση στα έσοδα ύψους 12,4% το δ’ τρίμηνο 2010. Σε συγκρίσιμη βάση (εξαιρουμένων των εσόδων της Zapp στη Ρουμανία τo Δ’ τρίμηνο του 2010) τα έσοδα του Ομίλου μειώθηκαν κατά 12,8% σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2009. Ως αποτέλεσμα της μείωσης των εισοδημάτων, ενδεικτική της οποίας ήταν η μείωση του ΑΕΠ κατά 6,6% κατά το Δ’ τρίμηνο, τα έσοδα του Ομίλου στην Ελλάδα μειώθηκαν σημαντικά, τόσο στη σταθερή όσο και στη κινητή τηλεφωνία, ενώ τα έσοδα της σταθερής τηλεφωνίας στη Ρουμανία κατέγραψαν επίσης διψήφιο ποσοστό μείωσης. Τα έσοδα της διεθνούς κινητής τηλεφωνίας επέδειξαν μεγαλύτερη σταθερότητα.

  Τα Λειτουργικά Έξοδα εξαιρουμένων των αποσβέσεων και των απομειώσεων, καθώς και των χρεώσεων που σχετίζονται με τα προγράμματα εθελούσιας αποχώρησης, ανήλθαν στα €886,4 εκατ., το δ’ τρίμηνο του 2010, μειωμένα κατά 12,4% από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009, σύμφωνα με τη μείωση στα έσοδα. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στις χαμηλότερες χρεώσεις από τους εγχώριους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, το χαμηλότερο κόστος τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού καθώς και στις σημαντικές προσπάθειες διατήρησης του κόστους σε όλες τις δραστηριότητες, που είχαν ως αποτέλεσμα χαμηλότερα έξοδα μισθοδοσίας και λοιπά έξοδα.

  Το τρίμηνο επιβαρύνθηκε επίσης από έκτακτη επιπλέον οικονομική επιβάρυνση ύψους 129,8 εκατ. ευρώ που επιβλήθηκε στον ΟΤΕ και αφορά στο πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης του ΟΤΕ (2005-2006). Ο ΟΤΕ θα προσφύγει κατά αυτής της απόφασης.

  Το Δ’ τρίμηνο οι καθαρές ταμειακές ροές από τις λειτουργικές δραστηριότητες του Ομίλου ανήλθαν σε 432,2 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας τη καλύτερη επίδοση σε 8 συνεχόμενα τρίμηνα, κύριως λόγω θετικής μεταβολής των κεφαλαίων κίνησης και των χαμηλότερων καταβληθέντων τόκων και φόρων εισοδήματος.

  Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Δ’ τριμήνου και του έτους, του ΟΤΕ, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος κ. Mιχάλης Τσαμάζ σημείωσε τα εξής: «Το 2010, αντιμέτωποι με εμπόδια χωρίς προηγούμενο σε όλα τα επίπεδα δραστηριοποίησης, καταφέραμε, αξιοποιώντας κάθε μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας, να συγκρατήσουμε τη μείωση της λειτουργικής κερδοφορίας και των χρηματορροών. Όμως, τα καθαρά κέρδη επηρεάστηκαν αρνητικά από απομειώσεις αξίας πάγιων περιουσιακών στοιχείων στη Ρουμανία και επιπρόσθετα κόστη που σχετίζονταν με προγράμματα πρόωρης αποχώρησης εργαζόμενων προηγουμένων ετών». 

  O κ. Τσαμάζ πρόσθεσε: «Το 2011 θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ανάσχεσης του ρυθμού μείωσης των εσόδων και της κερδοφορίας του Ομίλου, επιδιώκοντας να εξασφαλίσουμε τη δημιουργία μακροχρόνιας αξίας για τους μετόχους μας. Θα αξιοποιήσουμε την αποδεδειγμένη εμπειρία μας για να αρχίσουμε τη μετεξέλιξη του ΟΤΕ σε μια ανταγωνιστική εταιρεία.

  Ξεκινήσαμε την αναδιοργάνωση της ανώτατης διοικητικής βαθμίδας με στόχο την δημιουργία μιας επιτυχημένης διοικητικής ομάδας για τον ΟΤΕ και τη Cosmote. Κύριοι στόχοι μας θα είναι η εμπειρία του πελάτη, η προσφορά ολοκληρωμένων προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και ο ανασχεδιασμός της εταιρικής μας λειτουργίας. Παρόλο που η επίτευξη των στόχων αυτών είναι πολύ δύσκολη, λαμβάνοντας υπόψη το εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον μας, έχω την πεποίθηση ότι θα επιτύχουμε στην προσπάθεια μας, να μεταμορφώσουμε τον ΟΤΕ σε μια εταιρεία υψηλών επιδόσεων».

  Χαμηλότερα των εκτιμήσεων τα μεγέθη εκτιμούν Deutsche Bank, UBS 

  Χαμηλότερα των εκτιμήσεών της Deutsche Bank ήταν τα αποτελέσματα του ΟΤΕ για το δ΄ τρίμηνο, όπως επισημαίνει η γερμανική τράπεζα, τονίζοντας ακόμη πως δεν δόθηκε εκτίμηση για το μέρισμα του 2010. Επισημαίνει δε ότι μόνο τα έσοδα κινητής από τη Ρουμανία και την Αλβανία ήταν καλύτερα από τα αποτελέσματα της Deutsche Bank. Εκτιμά ακόμη ότι ο ΟΤΕ δήλωσε πως η διοίκηση αναμένει τα έσοδα να συνεχίσουν να επηρεάζονται από τις δύσκολες μακροοικονομικές συνθήκες σε όλες τις αγορές, καθώς και από τις πιέσεις των αρχών. «Οι προσπάθειες για τον περιορισμό της επίδρασης στα κέρδη και στις ταμειακές ροές θα ενταθούν, μέσω της επιτάχυνσης της αναδιάρθρωσης του οργανισμού», επισημαίνει η Deutsche Bank.

  Εξάλλου, η UBS διατηρεί τη σύσταση neutral και την τιμή-στόχο των 8,50 ευρώ, τονίζοντας και αυτή το «ασθενές» τρίμηνο καθώς και την αναβολή της ανακοίνωσης για το μέρισμα. Όπως σχολιάζει σε σημερινή της ανάλυση, τα EBITDA του ομίλου ήταν 2% χαμηλότερα των συγκλινουσών εκτιμήσεων. Ακόμη, προσθέτει ότι «όπως αναμενόταν, η εταιρεία δεν έδωσε καμία εκτίμηση για το 2011 αν και υποσχέθηκε πως θα εντείνει τις προσπάθειες για την συγκράτηση των αρνητικών επιδράσεων στα έσοδα και στην κερδοφορία». Αναμένει δε την ανακοίνωση για το μέρισμα, προς το τέλος Μαρτίου.


  *Δείτε αναλυτικά το Δελτίο Τύπου με τα αποτελέσματα στη δεξιά στήλη "σχετικά αρχεία".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων