Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 25-Φεβ-2011 08:53

  Στο σφυρί η ΕΒΖ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με στόχο την απεμπλοκή από μη τραπεζικές δραστηριότητες και την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου της η AΤΕbank προχωρά τελεσίδικα στην παραχώρηση του 82,07% που κατέχει στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.

  Αν και υπήρξαν προσπάθειες η ζημιογόνος εταιρεία να παραμείνει στους κόλπους της τράπεζας, η επιτακτική ανάγκη για την κεφαλαιακή ενίσχυση της AΤΕbank και οι όροι που τέθηκαν για αυτή οδήγησαν στην επιλογή της πώλησης. Εν πολλοίς η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη καθώς το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ομίλου προβλέπει το κλείσιμο τουλάχιστον 50 καταστημάτων και την πώληση μη τραπεζικών συμμετοχών, μεταξύ των οποίων οι ζημιογόνες ΣΕΚΑΠ, ΕΛΒΙΖ και Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης αλλά και η συμμετοχή της τράπεζας στην «Αττική Οδό».

  Σύμφωνα με αναλυτές η προσπάθεια πώλησης της ΕΒΖ θεωρείται ιδιαίτερα απαιτητική δεδομένης της οικονομικής κατάστασης της εταιρείας και της φύσης της δραστηριότητάς της. Ωστόσο θεωρείται ότι διαθέτει ανεκμετάλλευτα περιουσιακά στοιχεία και εξειδίκευση σε έναν τομέα με απουσία ανταγωνισμού. Ήδη, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει εκδηλωθεί προκαταρκτικό ενδιαφέρον από ομίλους γειτονικών χωρών αλλά και από το εσωτερικό.

  Τα τελευταία χρόνια η λειτουργία της βιομηχανίας έχει επιβαρυνθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα την εμφάνιση σημαντικού ύψους ζημιών. Ο όμιλος της ΕΒΖ κατέγραψε αύξηση κατά 28,76% του κύκλου εργασιών του στη χρήση 2009-2010 σε σχέση με την αντίστοιχη προηγούμενη χρήση, ανερχόμενος στα 257,35 εκατ. ευρώ, ωστόσο τα καθαρά ενοποιημένα αποτελέσματα του ομίλου παρουσίασαν ζημίες 27,136 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 42,921 εκατ. ευρώ πέρυσι.

  Η βιομηχανία επιχείρησε προ τριετίας περίπου να διαφοροποιήσει τη δραστηριότητά της επιδιώκοντας την εισοδό της στην ενεργειακή αγορά μέσω της μετατροπής δύο ζαχαρουργείων της -σε Ξάνθη και Λάρισα- σε μονάδες παραγωγής βιοαιθανόλης, ωστόσο το εγχείρημα εγκαταλείφθηκε.

  Όπως αναφέρεται στην τελευταία δημοσιοποιημένη λογιστική κατάσταση η χρονιά χαρακτηρίζεται από την ΕΒΖ ως μέτρια και δύσκολη από πλευράς ορισμένων παραγόντων που επηρέασαν δυσμενώς την εξέλιξη της καλλιέργειας και πιθανόν να υπάρξουν επιπτώσεις στα παραγωγικά και οικονομικά αποτελέσματα όπως η οψίμιση της καλλιέργειας και οι αντίξοες καιρικές συνθήκες, οι οποίες επέφεραν ανάσχεση του ρυθμού ανάπτυξης των φυτών. Η διοίκηση της βιομηχανίας εκτιμά ότι η παραγωγή θα κυμανθεί περίπου στους 85.000 με 90.000 τόνους ζάχαρης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων