Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 25-Φεβ-2011 08:46

  ΕΛΠΕ: "Alert" για Λιβύη

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Σίγουρος ότι τα Ελληνικά Πετρέλαια δε θα επηρεαστούν οικονομικά από την κρίση στη Λιβύη, εμφανίστηκε χθες ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ι. Κωστόπουλος, ο οποίος δεν παρέλειψε ωστόσο να εκφράσει την ανησυχία του για τις εξελίξεις στο ευρύτερο τόξο  της Β. Αφρικής MAGHREB. 

  Πάντως ο όμιλος, όπως τόνισε στους αναλυτές ο κ. Κωστόπουλος, λαμβάνει μέτρα σε δύο κατευθύνσεις ώστε να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα προβλημάτων στη λειτουργία των διυλιστηρίων και στην παράδοση προϊόντων σε πελάτες. Έτσι σχεδόν σε καθημερινό επίπεδο παρακολουθούνται στενά οι παραδόσεις φορτίων από τη Λιβύη και ο όμιλος αναζητεί εναλλακτικές πηγές προμήθειας αργών. Παράλληλα εξετάζονται προσαρμογές στη λειτουργία των μονάδων διύλισης ώστε να λειτουργήσουν με άλλου είδους προϊόντα. Όπως μάλιστα αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ ο όμιλος βρίσκεται ήδη σε επαφή με traders ώστε να υποκαταστήσει ποσότητες γλυκού αργού από τη Λιβύη, με πετρέλαια ίδιας ποιότητας από τη Δυτική Αφρική. 

  Να σημειωθεί ότι ο όμιλος των ΕΛΠΕ προχώρησε την τελευταία διετία σε αύξηση των ποικιλιών και της πολυπλοκότητας του «καλαθιού» των αργών που προμηθεύεται. Έτσι το λιβυκό «γλυκό αργό» (χαμηλού θείου) αντιπροσωπεύει το 10 έως 12% των προμηθειών. Σύμφωνα με τον κ. Κωστόπουλο οι πληροφορίες που έρχονται από τη Λιβύη αναφέρουν ότι ορισμένα από τα λιμάνια όπου φορτώνονται πετρέλαια λειτουργούν και κάποια όχι. Χθες μάλιστα ξεκίνησε φορτίο αργού με κατεύθυνση την Ελλάδα. 

  Σημειώνεται ότι τα ΕΛΠΕ προμηθεύονται αργό από την πετραλαιοπαραγωγό χώρα καθώς έχουν αποχωρήσει από το 2007 από τις δραστηριότητες έρευνας και παραγωγής που είχαν στη Λιβύη σε πεδία της λεκάνης της Σύρτης.

  ΔΕΠΑ

  Ερωτηθείς για το εάν ο όμιλος θα ενδιαφερθεί για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ ο κ. Κωστόπουλος ανέφερε ότι είναι δύσκολο να κάνει κάποιο σχόλιο καθώς αναμένονται οι τελικές προτάσεις των συμβούλων. Σε κάθε περίπτωση, ο όμιλος βρίσκεται σε επαφές με την κυβέρνηση και όπως είπε οι αποφάσεις και η στρατηγική του ομίλου θα δρομολογηθούν με μοναδικό γνώμονα την αύξηση των αξιών για τους μετόχους.

  Διαβάστε ακόμη: 

  *
  ΕΛΠΕ: Καθαρά κέρδη 180 εκατ. ευρώ το 2010

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων