Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 24-Φεβ-2011 13:08

  Μ. Σάλλας: Δεν μας αφορά πλέον το θέμα ΑΤΕ, ΤΤ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15:00

  Η χώρα χρειάζεται μεγαλύτερες και πιο ανταγωνιστικές τράπεζες που θα δημιουργηθούν μέσα από φιλικές συγχωνεύσεις, με την Πειραιώς πάντως να μην ανανεώνει το ενδιαφέρον της για την ATEbank και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, είπε την Πέμπτη στο Reuters o Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας. 

  “Πρέπει να πάμε σε μεγαλύτερα σχήματα στον τραπεζικό κλάδο και οπωσδήποτε σε πιο ανταγωνιστικά. Πρέπει να δημιουργήσουμε συνθήκες για μεγαλύτερες οικονομίες κλίμακας και βελτίωσης της ανταγωνιστικής λειτουργίας των τραπεζών", είπε ο κ. Σάλλας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters. 

  "Αυτό πρέπει να γίνει με φιλικό τρόπο", πρόσθεσε. 

  "Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ελληνικές τράπεζες εξετάζουν το θέμα των συγχωνεύσεων για τη δημιουργία και οικονομιών κλίμακας. Και εμείς άλλωστε, η σημερινή Τράπεζα Πειραιώς, είμαστε προϊόν συγχωνεύσεων", σημείωσε ο πρόεδρος της Πειραιώς. 

  "Αργά ή γρήγορα, με ή χωρίς κρίση, θα υπήρχε ανάγκη συγχωνεύσεων λόγω της έντασης του ανταγωνισμού. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει κατά παραγγελία. Πρέπει να γίνει οργανωμένα με πολύ μελετημένο τρόπο. Θέλει πολλή δουλειά και συζήτηση για να είναι οι συγχωνεύσεις πετυχημένες". 

  Οπως αναφέρει το Reuters η Πειραιώς έχει απορροφήσει από τις αρχές του 2000 την Τράπεζα Χίου, την ΕΤΕΒΑ και την Μακεδονίας-Θράκης. Το 2007 απέκρουσε πρόταση εξαγοράς της Marfin, προχωρώντας σε αντιπρόταση η οποία δεν ευοδώθηκε.  Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι πέρυσι το καλοκαίρι υπέβαλε πρόταση για την εξαγορά της  ATEbank και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου την οποία και απέσυρε, καθώς το Δημόσιο δεν έλαβε θέση απέναντί της. 

  "Δεν μας αφορά πλέον το θέμα", ανέφερε σχετικά ο κ. Σάλλας. 

  Επιπλέον, εκτίμησε ότι οι συγχωνεύσεις θα πρέπει να είναι καλοσχεδιασμένες και να γίνουν με προσεκτικό τρόπο ώστε να επιτύχουν τις μέγιστες δυνατές συνέργειες. "Είτε μικρές είτε μεγάλες τράπεζες, σημασία έχει τί συνέργειες δημιουργούνται και πόσο σημαντικές είναι οι συνέργειες αυτές", δήλωσε. 

  Απαντώντας σε ερώτηση για το πόσα τραπεζικά σχήματα θα παραμείνουν μετά τον νέο κύκλο συγχωνεύσεων, είπε ότι θα πρέπει να είναι τόσα "που να μπορούν να σταθούν ανταγωνιστικά και να δίνουν ικανοποιητικά κέρδη στους μετόχους τους". 

  Σχετικά με την πρόταση της Εθνική προς την Alpha σχολίασε: "Αν συμφωνούσαν, θα ήταν μια πολύ θετική κίνηση. Θα υπήρχε η δημιουργία ενός μεγάλου σχήματος που θα δρομολογούσε εξελίξεις στην τραπεζική αγορά και θα λειτουργούσε θετικά προς όφελος της οικονομίας.

  Σε ό,τι αφορά την επαναγορά των προνομιούχων μετοχών ο κ. Σάλλας σημείωσε: "Η αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών δεν μας απασχολεί αυτήν την περίοδο. Πρώτη μας προτεραιότητα είναι το πώς βγαίνει ο τόπος από την κρίση".


  Εκτιμήσεις για το 2011 

  "Νομίζω ότι και το 2011 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για τον τραπεζικό κλάδο, όπως το 2010. Για την Πειραιώς, εκτιμώ ότι το τέλος του 2011 θα είναι κάπως καλύτερο από το 2010, και λόγω της κεφαλαιακής της ενίσχυσης", επεσήμανε ο κ. Σάλλας, ενώ συμπλήρωσε: "φέτος ο όγκος των δανειοδοτήσεων στον κλάδο θα είναι μειωμένος, υπολογίζω μικρό αρνητικό μονοψήφιο νούμερο, γύρω στο -3%". 

  Ο πρόεδρος της Πειραιώς είπε ότι αναμένει τον όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα να κορυφωθεί μέσα στο έτος και να περιοριστεί στη συνέχεια. 

  "Για τον κλάδο, τα NPLs δεν αποκλείεται να κορυφωθούν μέσα στο 2011, ίσως στο πρώτο εξάμηνο. Πιστεύω ότι μέσα στο έτος θα αρχίσει η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των NPLs", ανέφερε. 

  Σύμφωνα με τον κ. Σάλλα, ο εγχώριος τραπεζικός κλάδος είναι ισχυρότερος τώρα, μετά τις πρόσφατες κεφαλαιακές ενισχύσεις, για να αντιμετωπίσει τον νέο γύρο των τεστ εξομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress tests). 

  Αναφορικά με τα νέα stress tests σημείωσε ότι "δεν έχουν ακόμη γνωστοποιηθεί οι όροι. Οπωσδήποτε όμως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσει τα νέα stress tests μετά τις αυξήσεις κεφαλαίων που έχουν γίνει. Σίγουρα είναι ισχυρότερο από ότι πριν από 8 μήνες".  

  Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς άντλησε 807 εκατ. ευρώ μέσω αύξησης κεφαλαίου που ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο, αυξάνοντας τον δείκτη κεφαλαιακής της επάρκειας κατά 200 μονάδες βάσης. Ο δείκτης Tier1 διαμορφώθηκε στο 10,8%, ενώ σημειώνεται ταυτόχρονα πως η Πειραιώς σχεδιάζει την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου μέσα στο 2011, με τα κεφάλαια που έχει αντλήσει από την ΕΚΤ να ανέρχονται στα 17 δισ. ευρώ.

  Κρίση χρέους 

  Τέλος και όσον αφορά την ολοκληρωμένη λύση στην κρίση χρέους ο κ. Σάλλας σημείωσε: "Θεωρώ πιθανότερο ότι στο τέλος Μαρτίου θα οριστικοποιηθεί η επιμήκυνση του δανείου των 110 δισ. ευρώ και ενδεχομένως μια μείωση του επιτοκίου, δηλαδή μια καλύτερη τιμολόγησή του. Ποιά ακριβώς θα είναι η λύση που θα επιλεγεί συνολικά σε επίπεδο ΕΕ και ευρωζώνης για την κρίση χρέους δεν το ξέρουμε. Το να μην υπάρξει ή να μη διαφανεί όμως καμία λύση το αποκλείω". 

  "Εκείνο που περιμένουμε όλοι είναι μια αποτελεσματική λύση στα πλαίσια συγκλίνουσας δημοσιονομικής διακυβέρνησης και πειθαρχίας στην ΕΕ. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρξει βεβαιότητα στις αγορές ότι η ΕΕ παίρνει τις αποφάσεις για να στηρίξει τα του οίκου της, ασφαλώς με όρους και προϋποθέσεις". 

  "Κατά συνέπεια θα διαμορφωθούν καλύτερες συνθήκες για εκτόνωση των spreads και υποχώρηση του κόστους δανεισμού".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων