Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 24-Φεβ-2011 09:29

  Σάββας Χατζηιωάννου: "Μπαίναμε μέσα 8-12 εκατ. ευρώ ετησίως"

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ρόης Χάικου

  Την οικονομική αιμορραγία μιας πενταετίας από την παραγωγή ενδυμάτων αποφάσισε να σταματήσει η Χατζηιωάννου, μια δραστηριότητα άκρως ζημιογόνα και επιβαρυντική για τον ισολογισμό της.

  «Τα τελευταία πέντε χρόνια μπαίναμε μέσα κατά 8-12 εκατ. ευρώ ετησίως και έτσι αποφασίσαμε να σταματήσουμε την παραγωγή», ανέφερε μιλώντας στο Capital.gr ο κ. Σάββας Χατζηιωάννου, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Hatzioannou Holdings.

  Το να απεμπλακεί ένας όμιλος από μια δραστηριότητα δεν είναι εύκολη διαδικασία, ούτε είναι μια απόφαση που λαμβάνεται εύκολα, αλλά σύμφωνα με τον κ. Χατζηιωάννου «κάναμε ό,τι μπορούσε να γίνει και δώσαμε πολύ χρόνο, αλλά ήταν μη αναστρέψιμη η πορεία».

  Όπως περιέγραψε ο ίδιος την κατάσταση που επικρατεί στην κλωστοϋφαντουργία, δεν είναι ένα πρόβλημα που αφορά την Ελλάδα, αφού «καμία παραγωγή δεν θα παραμείνει στην Ευρώπη, όσο δεν προστατεύεται από την ίδια την Ε.Ε., όχι μέσω επιδοτήσεων, αλλά με μια κεντρική πολιτική δασμών». Και αυτό γιατί ουδείς μπορεί να ανταγωνιστεί το εργατικό κόστος των μάξιμουμ 170 ευρώ σε Μπαγκλαντές ή Κίνα συγκριτικά με τα 23.000 ευρώ ετησίως που είναι το εργασιακό κόστος στην Ευρώπη σε αυτό τον κλάδο παραγωγής.

  Οι πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι οι πρώτες σκέψεις και συζητήσεις στην εταιρεία για την διακοπή της παραγωγικής δραστηριότητας σε Ξάνθη και Βουλγαρία ξεκίνησαν πέρυσι και τους τελευταίους 2-3 μήνες ξεκίνησαν να δουλεύουν πάνω σε αυτό.

  Μάλιστα, αρχές του 2010 για την μητρική Χατζηιωάννου σχεδιάστηκε επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 10 εκατ. ευρώ με στόχο την αυτοματοποίηση και τον εκσυγχρονισμό της παραγωγικής διαδικασίας, το οποίο με βάση τους σχεδιασμούς θα ολοκληρωνόταν το φθινόπωρο, αλλά δεν κατέστη δυνατό να ξαναζωντανέψει η εταιρεία.

  Μοντέλο Sprider

  Γι’ αυτό και η εταιρεία αποφάσισε να εστιάσει στον τομέα της λιανικής και χονδρικής εμπορίας των επωνύμων προϊόντων της Venus Vistoria αναπτύσσοντας το νέο μοντέλο, έναν τομέα που γνωρίζει καλά και μέσω της Sprider.

  Ουσιαστικά το πείραμα των Sprider με ανάλογη επιτυχία θέλει να επαναλάβει ο όμιλος, αφού το 2004 η εν λόγω αλυσίδα έλαβε την ίδια ακριβώς απόφαση: να σταματήσει την παραγωγή και να εστιάσει στο λιανεμπόριο. «Η εταιρεία τότε πήρε το ρίσκο και δικαιώθηκε. Αυτό θέλει να επαναλάβει και σήμερα», σημείωναν πηγές προσκείμενες στην εταιρεία.

  Γι΄ αυτό και η εταιρεία αποφάσισε να εστιάσει στον τομέα της λιανικής και χονδρικής εμπορίας των επωνύμων προϊόντων της αναπτύσσοντας το νέο μοντέλο, έναν τομέα που γνωρίζει καλά και μέσω της Sprider.

  Το αρχικό πλάνο προβλέπει την δημιουργία δικτύου καταστημάτων, αρχικά σε πιλοτικό επίπεδο, ώστε να καταγράψουν την αποδοχή και τα προβλήματα του νέου εγχειρήματος.

  Παράλληλα, θα αναπτυχθούν και οι πωλήσεις χονδρικής, αφού η εταιρεία έχει μεγάλη πελατειακή βάση σε Ελλάδα και εξωτερικό, αλλά και η ανάπτυξη δικτύου franchise.

  Καμία απόλυση

  Αναφορικά με την Ξάνθη, όπως ανακοινώθηκε σχετικά, μέρος των μηχανημάτων της μονάδας πωλήθηκαν στην συγγενή εταιρία Superior Undies (η οικογένεια Χατζηιωάννου μετέχει σε αυτήν με ποσοστό 10%), η οποία μίσθωσε και τις εγκαταστάσεις της Χατζηιωάννου.

  Αυτό που τόνιζαν από την Χατζηιωάννου είναι ότι συνολικά το προσωπικό της παραγωγής θα απορροφηθεί από την Superior Undies, η οποία ασχολείται αποκλειστικά με την παραγωγή ενδυμάτων, καλσόν και καλτσών.

  roi.haikou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων