Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 24-Φεβ-2011 07:30

  Τράπεζες: Φήμες, γεγονότα και ανάγκες

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Σταμάτη Ζαχαρού

  Με καύσιμη ύλη τις φήμες που αναπτύσσονται στον απόηχο της αρνητικής απάντησης που έδωσε το Δ.Σ. της Alpha Bank στην πρόταση της ΕTΕ, η χρηματιστηριακή αγορά συνεχίζει ασθμαίνοντας να περιμένει τελικά την επιβεβαίωση μίας εξ αυτών που θα λυτρώσει την ελληνική οικονομία από τη στασιμότητα που προκαλεί η αδράνεια των Ευρωπαίων ηγετών και η έλλειψη επενδυτικών ειδήσεων για τη χώρα. 

  Είναι φυσικό από όλες τις πλευρές να διαρρέονται σενάρια που ενδεχομένως έχουν κάποια ψήγματα αλήθειας και βεβαίως προβάλλονται σαν λύσεις της επόμενης ημέρας ενός deal που δεν ευοδώθηκε, τουλάχιστον σε πρώτη φάση. 

  Η φημολογία αναπτύσσεται σε τρία βασικά επίπεδα. 

  Πρώτον αφορά την προφανή ανάγκη για κεφαλαιακή ενίσχυση των ιδρυμάτων που μεταξύ άλλων πρέπει σταδιακά να αποδεσμευθούν από την ασφαλή αγκαλιά της ΕΚΤ και να επιστρέψουν βεβαίως τα κεφάλαια στο δημόσιο για να απεμπλακούν από τις όποιες υποχρεώσεις ανέλαβαν κατά την άντλησή τους. 

  Πρόκειται για μια ουσιαστικά αυτονόητη εξέλιξη που υποστηρίζεται μεταξύ άλλων από το γεγονός ότι  παρά τις δυσκολίες που συνάντησαν και τις Κασσάνδρες που κραύγαζαν περί του αντιθέτου, όσες τράπεζες τόλμησαν να ζητήσουν την αρωγή των μετόχων τους, τελικά τα κατάφεραν. Η περίπτωση της Alpha Bank προφανώς δεν είναι πολύ διαφορετική. Έχει ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης, ωστόσο ο χρόνος που θα επιλεγεί για μια τέτοια κίνηση δεν είναι εύκολα προσδιορίσιμος. Όσο αναπτύσσονται φήμες για εξελίξεις, οι τράπεζες βοηθούνται στην  προσπάθειά τους να κινηθούν προς μια τέτοια κατεύθυνση και αυτό μπορεί από μόνο του να τροφοδοτεί τις φήμες...

  Το δεύτερο επίπεδο αφορά την αναθέρμανση παλαιότερων συζητήσεων, όπως αυτές που είχαν γίνει μεταξύ Alpha και Eurobank, χωρίς ωστόσο να περιορίζονται εκεί. Με το επιχείρημα ότι όλες οι τράπεζες παρακολουθούν και ενδεχομένως προσπαθούν να προλάβουν τις εξελίξεις, ακούστηκαν ξανά φήμες για συνομιλίες μεταξύ Marfin και Πειραιώς, αλλά και όλοι οι πιθανοί και απίθανοι συνδυασμοί που εμπλέκουν και τα κρατικά ελεγχόμενα ιδρύματα. 

  Στην περίπτωση της Alpha και των ενδεχόμενων διαπραγματεύσεων με τη Eurobank, το ρεπορτάζ αναφέρει ότι οι όροι που είχαν πέσει στο τραπέζι κατά τις διαπραγματεύσεις του Σεπτεμβρίου, ήταν χειρότεροι αυτών που πρότεινε η ΕTΕ, γεγονός που φαίνεται εξόχως λογικό δεδομένου ότι η πληροφόρηση σχετικά με το αντικείμενο των διαπραγματεύσεων δεν μπορεί να έμεινε σε στεγανά. Από ποιο σημείο λοιπόν θα μπορούσαν να ξεκινήσουν ξανά συνομιλίες για ένα τέτοιο θέμα; Η απάντηση ίσως δεν είναι και τόσο απλή. Από οποιοδήποτε σημείο θεωρητικά, δεδομένου ότι οι συνθήκες αλλάζουν ραγδαία και οι εξελίξεις μπορεί και να είναι καταιγιστικές.

  Πιο θολό και σίγουρα λιγότερο βάσιμο μοιάζει το τρίτο επίπεδο. Αφορά φήμες για διαπραγματεύσεις που περιλαμβάνουν νέα «ζευγάρια» και ενδεχομένως περισσότερες των δύο τραπεζών. Λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όχι απαραίτητα σταθμισμένους σωστά και κυρίως το γεγονός ότι όλοι οι θεσμικοί παράγοντες δείχνουν να επιθυμούν διακαώς μια –οποιαδήποτε– εξέλιξη. Τα σενάρια δεν έχουν τέλος. 

  Είναι δεδομένο ότι τα χρονικά περιθώρια γίνονται ολοένα και πιο ασφυκτικά όσο η τάση στην Ε.Ε. για απεξάρτηση από το εργαλείο ρευστότητας, γίνεται πιο δημοφιλής. Ωστόσο για να έχουν σημασία οι οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις και να πάρουν σάρκα και οστά τα σενάρια που ακούγονται, απαιτείται αφενός σωστό momentum, αφετέρου κατανόηση από πλευράς διοικήσεων και μετόχων για το τι θα παράξει μια συγχώνευση.

  Διαβάστε ακόμη: 

  *
  Η ώρα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων