14:40 09/09
Reuters: Το "πάρτι" τέλειωσε για τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες
Αντιμετωπίζοντας την αβεβαιότητα από τους δασμούς και τον "πόλεμο" τιμών στην Κίνα
Της Ρόης Χάικου
«Χωρίς λογική» μοιάζουν για πολλούς στην αγορά όσες αλυσίδες αυτήν την περίοδο επενδύουν στην λιανική, ανοίγοντας νέα καταστήματα.
Ιδιαίτερα στον κλάδο της τεχνολογίας, όπου μόνο στο τρίτο τρίμηνο του 2010 η αγορά των ηλεκτρονικών έχασε σχεδόν το 20% της αξίας της, οι ηλεκτρονικές πωλήσεις παίρνουν όλο και μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα του εμπορίου και εν μέρει οι δυσκολίες αποτυπώθηκαν και στο «κανόνι» της Fnac.
Κι όμως, οι μεγάλες αλυσίδες εξακολουθούν να ανοίγουν καταστήματα σε σημεία που θεωρούν ότι προσφέρουν αξία στο δίκτυό τους και μπορούν να τονώσουν τις πωλήσεις, με την Public να ηγείται σε αυτόν τον τομέα το 2010.
Ωστόσο, όλα δείχνουν πως το 2011 οι κινήσεις τους θα είναι πιο συντηρητικές, με τον επανασχεδιασμό του εμπορικού δικτύου τους σε πρώτη προτεραιότητα και το relocation σημείο αναφοράς της στρατηγικής τους. Αλλά όλες οι διοικήσεις συμφωνούν πως όσο κι αν... παίζουν άμυνα στην κρίση, στάσιμες οι εταιρείες δεν μπορούν να μείνουν, αλλιώς είναι καταδικασμένες...
Οι αλυσίδες τεχνολογίας θεωρούν πως η κρίση γεννά ευκαιρίες στο χώρο του real estate, ωστόσο δεν είναι για όλες αυτό το κίνητρο όταν ανοίγουν ένα νέο κατάστημα. «Το 2010 ανοίξαμε καταστήματα και ήμασταν επιθετικοί στην επικοινωνία, ακολουθώντας το πλάνο μας», ανέφεραν στο Capital.gr αρμόδια στελέχη της Public. Η εταιρεία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, βλέπει πλέον να αποδίδουν οι καρποί των προσπαθειών της που ξεκίνησαν πριν από 5 χρόνια, ωστόσο για το 2011, τα νέα καταστήματα δεν φαίνεται να είναι προτεραιότητα.
«Δεν έχουμε συγκεκριμένο πλάνο ανάπτυξης νέων σημείων πώλησης», σημείωσαν σχετικά, συμπληρώνοντας ότι κάθε νέο κατάστημα θα σχετίζεται με το ότι η εταιρεία βρήκε το σημείο που την ενδιαφέρει, δηλαδή πάνω από 1.600 τ.μ. και σε πόλη με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων.
Η Public άνοιξε πρόσφατα το 11ο κατάστημά της, ενώ αυτές τις μέρες ολοκληρώνεται η ανακαίνιση του καταστήματος στο The Mall of Athens. Για την διετία 2011-2012 η εταιρεία έχει δρομολογήσει επενδύσεις, ύψους 20 εκατ. ευρώ.
Και η έτερη εταιρεία του ομίλου του Π. Γερμανού, η Multirama, εγκαινίασε τις τελευταίες ημέρες δύο καταστήματα, ένα στη Λάρισα και ένα στο Mediterranean Cosmos στην Θεσσαλονίκη, αριθμώντας πλέον 81 σημεία σε όλη την Ελλάδα.
Έχοντας φτάσει τα 70 καταστήματα ανά την Ελλάδα, το e-shop αυτή την περίοδο δίνει έμφαση στην ηλεκτρονική του παρουσία. Όπως ανέφερε στο Capital.gr, ο κ. Απόστολος Αποστολάκης, Γενικός Διευθυντής της εταιρείας «δεν είμαστε στη φάση που ανοίγουμε νέα καταστήματα, αλλά διατηρούμε τις υφιστάμενες δυνάμεις μας».
Με μεγαλύτερα σημεία πώλησης θα συνεχίσει να αναπτύσσει το δίκτυο καταστημάτων της η Πλαίσιο Computers, γι’ αυτό και η διοίκηση προσανατολίζεται στην επανατοποθέτηση των μικρών χώρων.
Η Πλαίσιο εκτιμά πως είναι ευκαιρία αυτή την περίοδο μα βρει πιο μεγάλα μαγαζιά με διαθέσιμο parking σε περιοχές με καλή πρόσβαση εξαιτίας της πτώσης των ακινήτων.
Ήδη καταστρώνει τα σχέδια για την μεταφορά τουλάχιστον 3 καταστημάτων, της Μεσογείων και του Ψυχικού στην Αθήνα, και του Ηρακλείου στην Κρήτη σε πρώτη φάση, ενώ παράλληλα αναζητείται και κατάστημα στα Γιάννενα, όπου η Πλαίσιο δεν έχει ακόμη παρουσία. Επίσης, δρομολογεί και την έναρξη λειτουργίας του καταστήματος στη Στουρνάρη 24 που κάηκε στα επεισόδια του Δεκεμβρίου του 2008, μια επένδυση ύψους 2 εκατ. ευρώ.
roi.haikou@capital.gr