Συνεχης ενημερωση

    Δευτέρα, 10-Ιουλ-2006 08:26

    Τράπεζες: Τα "ηχηρά" ονόματα των μετοχολογίων

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Γ. Δημητρομανωλάκη

    Οι ισχυρότερες ελληνικές και κυπριακές οικογένειες που ελέγχουν διυλιστήρια, τσιμεντοβιομηχανίες, βιομηχανίες, σούπερ μάρκετ, εφοπλιστικές και αεροπορικές εταιρείες, κατασκευαστικές εταιρείες και ξενοδοχεία εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο. 

    Μεταξύ αυτών είναι οι επιχειρηματικές οικογένειες Βαρδινογιάννη, Λάτση, Κωστόπουλου, Μαρινόπουλου, Κανελλόπουλου, Αγγελόπουλου, Δασκαλαντωνάκη, Δαυίδ, Ιωάννου, Κοντομηνά και Εφραίμογλου.

    Έχοντας πραγματοποιήσει επενδύσεις αξίας 8 δισεκατομμυρίων ευρώ στις τράπεζες είναι αυτοί που με τη στάση τους θα καθορίσουν και θα οδηγήσουν, τον επόμενο γύρο συγχωνεύσεων και πιθανότατα θα κληθούν να διαφυλάξουν τα συμφέροντά τους απέναντι στους μεγάλους ξένους ομίλους, όπως η Credit Agricole και η αραβικών συμφερόντων Dubai Financial.

    Μακρά ιστορία στον τραπεζικό χώρο έχει ο Γιάννης Κωστόπουλος, η οικογένεια του οποίου ασχολήθηκε με τις τραπεζικές εργασίες στα τέλη του 19ου αιώνα στην Καλαμάτα. Και ο Σπύρος Λάτσης μπήκε στις τράπεζες σε νεαρή ηλικία όταν ο πατέρας του Ιωάννης Λάτσης εξαγόρασε την Banque Depot του ομίλου Ωνάση.

    Από την άλλη πλευρά, ο Λάζαρος Εφραίμογλου ήταν από τους ιδρυτές της Τράπεζας Εργασίας στις αρχές του 1975, ενώ η οικογένεια Βαρδινογιάννη ασχολήθηκε με το χρηματοπιστωτικό τομέα στις αρχές της δεκαετίας του 1990, με την Τράπεζα Χίου.

    Στο χρηματοπιστωτικό τομέα επένδυσε στο παρελθόν και ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς (Interbank, Nova Bank), ο οποίος τώρα κατέχει μερίδια μετοχών στην πορτογαλική BCP αξίας περίπου 300 εκατ. ευρώ (μητρική τράπεζα της Nova Bank) και σε μια θυγατρική τράπεζα των Πορτογάλων στην Πολωνία.
     
    Alpha Bank
     
    Η δεύτερη, από χρηματιστηριακής πλευράς, ιδιωτική τράπεζα στη χώρα ελέγχεται μετοχικά από την οικογένεια του Ιωάννη Κωστόπουλου και του Ιδρύματος Ι. Φ. Κωστόπουλου, που έχουν στην ιδιοκτησία τους περίπου το 15% των μετοχών, συνολικής αξίας περίπου 1,115 δισ. ευρώ. Η συμμετοχή αυτή δεν έχει μεταβληθεί τα τελευταία χρόνια.
     
    Σημαντικά ποσοστά εκπροσωπούν επίσης δύο ισχυρές οικογένειες του τόπου που εδώ και χρόνια στηρίζουν απόλυτα τις επιλογές του Ιωάννη Κωστόπουλου: Οι οικογένειες Κανελλόπουλου (Τιτάν), που ελέγχει περίπου το 1,5%, το οποίο αντιστοιχεί σε αξία 111,5 εκατ. ευρώ, και Μαρινόπουλου (φαρμακοβιομηχανία, σούπερ μάρκετ, ένδυση κ.λπ.) με ποσοστό κοντά στο 1,6% συνολικής αξίας 123,2 εκατ. ευρώ. Μεγάλο ποσοστό, που αγγίζει το 35%, ελέγχεται από ξένα χαρτοφυλάκια.

    Η διοίκηση της τράπεζας είχε συμφωνήσει στα τέλη του 2000 με τον αείμνηστο διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Θεόδωρο Καρατζά τη συγχώνευση των δύο τραπεζών, αλλά οι συνομιλίες ναυάγησαν λίγους μήνες μετά.

    Η Εμπορική Τράπεζα είχε απασχολήσει και πριν από τρία χρόνια τον Ιωάννη Κωστόπουλο, όταν το Δημόσιο πουλούσε το 9% των μετοχών της. Τότε ο πρόεδρος της Alpha σε συνέντευξή του  απαντώντας σε ερώτηση εάν θα υπήρχε όφελος από ενδεχόμενη συγχώνευση της Alpha με την Εμπορική, δήλωνε: «Δεν θα υπήρχε κανένα όφελος. Αυτό που θα συνέβαινε θα ήταν να ξεπεράσουμε κατά τι σε μερίδιο αγοράς την Εθνική. Τα οφέλη θα ήταν μικρά και τα προβλήματα που θα δημιουργούσαμε μεγάλα».

    Eurobank
     
    Η μοναδική τράπεζα που δημιουργήθηκε από τις συγχωνεύσεις 5 τραπεζών (Ευρωεπενδυτική, Αθηνών, Interbank, Κρήτης, Εργασίας) ελέγχεται, μετοχικά κυρίως, από μια οικογένεια που κατέχει πάνω από το 40%, κάτι που σημαίνει ότι η τράπεζα είναι πλήρως οχυρωμένη σε περίπτωση επιθετικής εξαγοράς από άλλον όμιλο. Η οικογένεια Λάτση μέσω του EFG Group ελέγχει το 40,8% των μετοχών, συνολικής αξίας 3,3 δισ. ευρώ. Μεγαλομέτοχος, όμως, είναι και ο επιχειρηματίας Λ. Εφραίμογλου με ποσοστό περίπου 10%, χρηματιστηριακής αξίας 800 εκατ. ευρώ.

    Οι ξένοι θεσμικοί έχουν μόνο το 13,7% των μετοχών της, καθώς πριν από περίπου τρία χρόνια η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank, που είχε εξαγοράσει το 10% των μετοχών της τράπεζας, αποφάσισε να αποχωρήσει από το μετοχικό της κεφάλαιο. Η οικογένεια Λάτση έχει στην ιδιοκτησία της τράπεζες σε πολλές χώρες της Ευρώπης, ενώ στην Ελλάδα κατέχει μεταξύ άλλων, το 33% των Ελληνικών Πετρελαίων.

    Η οικογένεια Εφραίμογλου έχει μεταξύ άλλων στην ιδιοκτησία της την εταιρεία τηλεπικοινωνιών Vivondi και σημαντικά ποσοστά μετοχών της 3Ε. Ταυτόχρονα, δραστηριοποιείται και στα πολιτιστικά δρώμενα μέσω του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

    Πειραιώς
     
    Είναι η τράπεζα που στο μετοχικό της κεφάλαιο απαντώνται πολλές ισχυρές οικογένειες. Ο όμιλος Βαρδινογιάννη εκτός από το 9% της Τρ. Πειραιώς, συνολικής αξίας 450 εκατ. ευρώ, ελέγχει μεταξύ άλλων την Motor Oil, την Audiovisual, την AVIN, ενώ οι εταιρείες του ομίλου έχουν στην κατοχή τους περίπου 30 πετρελαιοφόρα.

    Ο όμιλος του επιχειρηματία Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου, που κατέχει το περίπου 5% της Πειραιώς, συνολικής άξιας 250 εκατ. ευρώ, ελέγχει εταιρείες μεγάλων τάνκερ. Ποσοστά μικρότερα του 5% έχουν επίσης ο Ευτύχιος Βασιλάκης της Hertz και της Aegean Air, ο Γ. Ηλιάδης της Σέλμαν, ο Νίκος Δασκαλαντωνάκης της Grecotel και ο πρόεδρος του ομίλου, Μιχάλης Σάλλας, συνολικής αξίας περίπου 500 εκατ. ευρώ.

    Η Πειραιώς αναπτύχθηκε αυτόνομα με ραγδαίο ρυθμό από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90, ενώ στην τριετία 1998-2000 εξαγόρασε και συγχώνευσε τη Μακεδονίας-Θράκης και τη Χίου. Μόνο το τελευταίο έτος έχει προχωρήσει στη δημιουργία 100 υποκαταστημάτων, ενώ στα τέλη του 2005 επεκτάθηκε και στην Αίγυπτο. Επόμενος στρατηγικός στόχος του Μιχάλη Σάλλα, όπως δηλώνεται πλέον επίσημα, είναι η Τράπεζα Κύπρου. Ο αντιπρόεδρος του ομίλου, Μιχάλης Κολακίδης, με δηλώσεις του τόνισε ότι «δεν σκοπεύουμε να ξεπεράσουμε το 10% στην Τράπεζα Κύπρου σε αυτή τη φάση», αφήνοντας, όμως, ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το μέλλον. Το 36,4% της τράπεζας ανήκει σε ξένους θεσμικούς επενδυτές.

    Κύπρου
     
    Στην πολυμετοχική Τράπεζα Κύπρου μικρά ποσοστά, που δεν ξεπερνούν συνολικά το 2% με 3%, κατέχουν κάποιες από τις ισχυρότερες κυπριακής καταγωγής οικογένειες, με σημαντικές επιχειρηματικές δραστηριότητες στη χώρα μας.

    Η οικογένεια Δαυίδ εκτιμάται ότι κατέχει περίπου το 2% των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου, συνολικής αξίας 74 εκατ. ευρώ. Ελέγχει μετοχικά μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Ελλάδα, την 3Ε (Coca Cola) καθώς και τις Frigoglass και Αλλατίνη.

    Η οικογένεια Δάκη Ιωάννου εκτιμάται ότι κατέχει άλλο ένα 2% των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου, αξίας 74 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για έναν εκ των βασικών μετόχων της κατασκευαστικής εταιρείας J&P-Aνax. Παράλληλα, ο όμιλος Ιωάννου είναι, μαζί με τον όμιλο Παρασκευαΐδη, ιδιοκτήτης του γνωστού ξενοδοχείου «Intercontinental».

    Ο επιχειρηματίας Νίκος Σιακόλας έχει μεταξύ άλλων ασφαλιστικές και κατασκευαστικές εταιρείες στην Κύπρο, ενώ τελευταία δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα. Βασικός μέτοχος της τράπεζας είναι πλέον και η Τράπεζα Πειραιώς, ενώ ακολουθούν το ταμείο των εργαζομένων και η Εκκλησία της Κύπρου.

    Marfin Financial Group
     
    Ο μεγαλύτερος μέτοχος της Marfin με ποσοστό 30,8%, συνολικής αξίας 528 εκατ. ευρώ, είναι πλέον η Dubai Financial, η οποία ελέγχεται από το κράτος του Ντουμπάι. Η Dubai Holdings (μητρική της DF) έχει επενδύσει πάνω από 3 τρισ. δολάρια σε κορυφαίες εταιρείες του κόσμου, μεταξύ των οποίων και η Microsoft. Δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας είναι ο Ανδρέας Βγενόπουλος, ο οποίος κατέχει το 6,75% των μετοχών του ομίλου, συνολικής αξίας 114 εκατ. ευρώ. Η Marfin έχει εξαγοράσει σημαντικό ποσοστό της Εγνατίας Τράπεζας, μέτοχος της οποίας είναι ο όμιλος Θεοχαράκη. 
     

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ