Συνεχης ενημερωση
Του Χάρη Φλουδόπουλου
Στα μέσα Δεκεμβρίου ορίστηκε η προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών απόκτησης του μειοψηφικού ποσοστού μαζί με το μάνατζμεντ της Εταιρείας Παροχής Αερίου Αττικής. Από τις συνολικά 9 εταιρείες που υπέβαλαν μη δεσμευτικές προσφορές, επιστολή με την οποία ζητείται από τη Deutsche Bank η υποβολή δεσμευτικής προσφοράς εστάλη σε έξι εταιρείες.
Οι τρεις εταιρείες που αποκλείστηκαν από το σύμβουλο είναι τα ΕΛΠΕ, η ισπανική Gas Natural και η Ιντρακάτ. Αντίθετα δεσμευτικές προσφορές κλήθηκαν να υποβάλουν οι M&M Gas των ομίλων Μότορ Όιλ και Μυτιληναίου, η ιταλική Eni που είναι μέτοχος του 49% στις άλλες δύο ΕΠΑ σε Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη, η Προμηθέας Gas βασικός προμηθευτής ρωσικού αερίου της ΔΕΠΑ, ο κατασκευαστικός όμιλος της Ελλάκτωρ με ισχυρή παρουσία στην ενέργεια, το Milos Fund – Apax Partners, και η γερμανική GoldGas.
Κατ΄αρχάς η διαδικασία αφορά την απόκτηση του μετοχικού ποσοστού 25% της ΕΠΑ της Duke Energy, (οι μετοχές ανήκαν στη Cinergy που εξαγοράστηκε από τη Duke, η οποία αποφάσισε να αποσυρθεί από την επένδυση), ενώ εκτιμάται ότι και Shell κάτοχος του 24% ενδιαφέρεται να αποχωρήσει από την εταιρεία.
Ο αποκλεισμός «έκπληξη» βεβαίως ήταν αυτός του ομίλου των ΕΛΠΕ, τα οποία ούτως ή άλλως μετέχουν και στις τρεις ΕΠΑ, ως μέτοχοι του 35% της ΔΕΠΑ, η οποία κατέχει ποσοστό 51% χωρίς των μάνατζμεντ στις εταιρείες διανομής. Ως αιτία για τον αποκλεισμό προβάλλεται το χαμηλό τίμημα που προσέφερε ο όμιλος, ωστόσο πηγές της αγοράς θεωρούν ότι το κύριο ενδιαφέρον του ομίλου εστιάζεται στην ενίσχυση της παρουσίας των ΕΛΠΕ στη ΔΕΠΑ, στο πλαίσιο της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης που αναμένεται από την κυβέρνηση. Αυτό τουλάχιστον είχε τονίσει, κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον υπουργό οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου, ο πρόεδρος του ομίλου κ. Τ. Γιαννίτσης. Καθώς λοιπόν το βασικό ενδιαφέρον των Ελ.Πε. αφορά στη ΔΕΠΑ, η ΕΠΑ Αττικής πέρασε σε δεύτερη μοίρα, γεγονός που φάνηκε και από τη χαμηλή προσφορά που υπεβλήθη.
Η ΕΠΑ Αττικής, παρουσιάζει ενδιαφέρον για τους ενεργειακούς παίκτες της αγοράς καθώς διαθέτει άδεια προμήθειας για την περιοχή της Αττικής, μονοπωλιακή για περίπου 20 έτη ακόμη, ενώ παράλληλα στο δίκτυό της έχει αναπτυχθεί δίκτυο οπτικών ινών, που προσφέρει σημαντική προστιθέμενη αξία.
-
22:12 Κινδυνεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα (και στην Ελλάδα)
-
22:01 Διευκρινίσεις e-ΕΦΚΑ για τον υπολογισμό των συντάξεων χηρείας
-
21:47 Τραγωδία στην Κομοτονή: Νεκρός οδηγός που παρασύρθηκε από χείμαρρο
-
21:41 Ν. Κεραμέως: Η αναβάθμιση των συστημάτων ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και ΑΡΙΑΔΝΗ ενισχύει εργαζόμενους και επιχειρήσεις
-
21:36 Τραμπ: Χρειαζόμαστε μια νέα συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα αντί παράτασης της NEW START
-
21:31 Στο "κόκκινο" ο χρυσός, κατρακύλησε 12% το ασήμι
-
21:23 Έλον Μασκ: Τα λεφτά δεν αγοράζουν την ευτυχία
-
20:58 Βενεζουέλα: Συζήτηση στο κοινοβούλιο του ν/σ για την αμνήστευση πολιτικών κρατουμένων
-
20:56 Υπόθεση Παναγόπουλου: Δεσμεύτηκε η περιουσία γνωστού δημοσιογράφου της ΕΡΤ - Ο ρόλος γενικής γραμματέως υπουργείου
-
20:53 Στάρμερ και Τραμπ συμφώνησαν ότι... πρέπει να συμφωνήσουν για τη στρατιωτική βάση στα Νησιά Τσάγκος
-
Το άδοξο τέλος της πολιτικής καριέρας Καρυστιανού
-
Απ. Βακάκης: Ο "χοντρός με το ταμπούρλο" απαντά στη Citi – Στήνει νέο μοντέλο καταστημάτων
-
ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, Ψηφιακή Κάρτα και Μισθοδοσία: Η εποχή των ανοχών τελείωσε
-
Δεσμεύτηκαν οι λογαριασμοί του προέδρου της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλου, από την Αρχή για το Μαύρο Χρήμα - Τι αναφέρει σε δήλωση του
-
Ερντογάν: Η Τουρκία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποτρέψει τη σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν
-
Φινλανδία προς ΗΠΑ: Μην αναφέρετε το "Άρθρο 5" όταν μιλάτε για την Ουκρανία
-
CNN: Η λήξη της New Start φανερώνει ότι η Ρωσία έχασε τον "τίτλο" της πυρηνικής υπερδύναμης
-
Η καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο φέρνει ανατροπή στις (χαμηλές) αποζημιώσεις για δικαστικές καθυστερήσεις
-
Αγορά Κατοικίας: Έως 200.000 ευρώ ο διαθέσιμος προϋπολογισμός της μεγάλης πλειοψηφίας των αγοραστών
-
Λαβρόφ κατά Αθήνας: Συνεχίζουμε να ακούμε τις επιθετικές αντιρωσικές δηλώσεις - Έστειλε από τους πρώτους όπλα στην Ουκρανία
-
Το άδοξο τέλος της πολιτικής καριέρας Καρυστιανού (79)
-
Ποιος επιθυμεί το trafficking; (61)
-
Λαβρόφ κατά Αθήνας: Συνεχίζουμε να ακούμε τις επιθετικές αντιρωσικές δηλώσεις - Έστειλε από τους πρώτους όπλα στην Ουκρανία (52)
-
Δεσμεύτηκαν οι λογαριασμοί του προέδρου της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλου, από την Αρχή για το Μαύρο Χρήμα - Τι αναφέρει σε δήλωση του (39)
-
Καθίζηση της Tesla και στην Ελλάδα: Οι πωλήσεις οχημάτων μειώθηκαν κατά 46% (29)
-
Δικαιώθηκαν από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου οι δανειολήπτες του ν. Κατσέλη (26)
-
Χίος: Σε εξέλιξη ΕΔΕ για τα αίτια του δυστυχήματος - Στον ανακριτή σήμερα ο Μαροκινός, φερόμενος ως διακινητής (16)
-
Θ. Πλεύρης: Πληροφοριες ότι κόμματα και ΜΚΟ επιχειρούν να καθοδηγήσουν τις καταθέσεις των μεταναστών στη Χίο (10)
-
ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, Ψηφιακή Κάρτα και Μισθοδοσία: Η εποχή των ανοχών τελείωσε (7)
-
Κατασκοπεία: Διοικητής μονάδας της Πολεμικής Αεροπορίας στη Βάρκιζα ο αξιωματικός - Έστελνε απόρρητες πληροφορίες στην Κίνα (6)
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ