Συνεχης ενημερωση
Του Δημήτρη Δελεβέγκου
Η αντίστροφη μέτρηση φαίνεται ότι έχει ξεκινήσει για την υλοποίηση του εργοστάσιου εκμετάλλευσης χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων που σχεδιάζει στη Χαλκιδική η «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.».
Όπως αναφέρουν από την εταιρεία, η τελική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί σε λιγότερο από δύο μήνες, ενώ αυτή την περίοδο το κείμενό της έχει τεθεί σε διαδικασία διαβούλευσης στην οποία μετέχουν και οι εμπλεκόμενοι φορείς στη Χαλκιδική. Μετά το πέρας της 30ημερης διαβούλευσης, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος θα αποφασίσουν για το εάν θα εγκρίνουν ή όχι την ΜΠΕ.
Με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει κάποια εμπλοκή, η έναρξη κατασκευής των χρυσωρυχείων τοποθετείται μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2011 και θα σημάνει το τέλος μίας γραφειοκρατικής ταλαιπωρίας που διήρκεσε περισσότερο από μία δεκαετία.
Κρυμμένος θησαυρός
Στα μεταλλεία (Ολυμπιάδα, Στρατώνι, Σκουριές) που βρίσκονται στο «τέταρτο πόδι» της Χαλκιδικής, μετά το Άγιο Όρος και έχει επικρατήσει να αποκαλούνται μεταλλεία της Κασσάνδρας έχουν ανακαλυφθεί εκατομμύρια τόνοι πολύτιμων μετάλλων.
Συγκεκριμένα στο ορυχείο της Ολυμπιάδας έχουν ανακαλυφθεί περίπου 3,3 εκατ. ουγκιές χρυσού, ενώ το ορυχείο στις Σκουριές διαθέτει χρυσό 3,91 εκατ. ουγκιών, αλλά και χαλκό συνολικής ποσότητας 800 χιλιάδων τόνων. Εξάλλου, περίπου 450 τόνοι κοιτάσματος χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων έχουν πιστοποιηθεί ότι υπάρχουν στην Βόρεια Ελλάδα από το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών.
Εάν ληφθεί υπόψη το «ράλι» του χρυσού των τελευταίων ημερών, όπως και οι προβλέψεις διεθνών οίκων, βάσει των οποίων οι τιμές των πολύτιμων μετάλλων τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2011 θα παραμείνουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, γίνεται κατανοητό το μέγεθος της επένδυσης. Παράλληλα, η εκμετάλλευση των περίπου επτά εκατ. ουγκιών χρυσού, αλλά και των 800 χιλιάδων τόνων χαλκού εκτιμάται ότι θα αποφέρει στην "Ελληνικός Χρυσός" ετήσια έσοδα της τάξης των 300 εκατ. ευρώ.
Για τη συνολική διάρκεια λειτουργίας, η αξία της επένδυσης των μεταλλείων Κασσάνδρας υπολογίζεται στα 8-12 δισ. ευρώ (βάσει των χρηματιστηριακών τιμών των μετάλλων) από τα οποία 200-300 εκατ. ευρώ το χρόνο εκτιμάται ότι θα καταλήγουν στα κρατικά ταμεία μέσω φορολογίας ή ασφαλιστικών εισφορών.
Κατά την κατασκευή του έργου υπολογίζεται ότι θα απασχοληθούν πρωτογενώς 1.500 εργαζόμενοι και περίπου 5.000 άτομα δευτερογενώς.
Σημειώνεται ότι η Ελληνικός Χρυσός ελέγχεται κατά 5% από τον όμιλο Ελλάκτωρ και κατά 95% από την European Goldfields. Στην τελευταία, που είναι εισηγμένη στην εναλλακτική αγορά ΑΙΜ του Λονδίνου και στο χρηματιστήριο του Τορόντο, συμμετέχει η Ελλάκτωρ με 23%.
dimitris.delevegos@capital.gr
-
22:12 Κινδυνεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα (και στην Ελλάδα)
-
22:01 Διευκρινίσεις e-ΕΦΚΑ για τον υπολογισμό των συντάξεων χηρείας
-
21:47 Τραγωδία στην Κομοτονή: Νεκρός οδηγός που παρασύρθηκε από χείμαρρο
-
21:41 Ν. Κεραμέως: Η αναβάθμιση των συστημάτων ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και ΑΡΙΑΔΝΗ ενισχύει εργαζόμενους και επιχειρήσεις
-
21:36 Τραμπ: Χρειαζόμαστε μια νέα συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα αντί παράτασης της NEW START
-
21:31 Στο "κόκκινο" ο χρυσός, κατρακύλησε 12% το ασήμι
-
21:23 Έλον Μασκ: Τα λεφτά δεν αγοράζουν την ευτυχία
-
20:58 Βενεζουέλα: Συζήτηση στο κοινοβούλιο του ν/σ για την αμνήστευση πολιτικών κρατουμένων
-
20:56 Υπόθεση Παναγόπουλου: Δεσμεύτηκε η περιουσία γνωστού δημοσιογράφου της ΕΡΤ - Ο ρόλος γενικής γραμματέως υπουργείου
-
20:53 Στάρμερ και Τραμπ συμφώνησαν ότι... πρέπει να συμφωνήσουν για τη στρατιωτική βάση στα Νησιά Τσάγκος
-
Το άδοξο τέλος της πολιτικής καριέρας Καρυστιανού
-
Απ. Βακάκης: Ο "χοντρός με το ταμπούρλο" απαντά στη Citi – Στήνει νέο μοντέλο καταστημάτων
-
ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, Ψηφιακή Κάρτα και Μισθοδοσία: Η εποχή των ανοχών τελείωσε
-
Δεσμεύτηκαν οι λογαριασμοί του προέδρου της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλου, από την Αρχή για το Μαύρο Χρήμα - Τι αναφέρει σε δήλωση του
-
Ερντογάν: Η Τουρκία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποτρέψει τη σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν
-
Φινλανδία προς ΗΠΑ: Μην αναφέρετε το "Άρθρο 5" όταν μιλάτε για την Ουκρανία
-
CNN: Η λήξη της New Start φανερώνει ότι η Ρωσία έχασε τον "τίτλο" της πυρηνικής υπερδύναμης
-
Η καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο φέρνει ανατροπή στις (χαμηλές) αποζημιώσεις για δικαστικές καθυστερήσεις
-
Αγορά Κατοικίας: Έως 200.000 ευρώ ο διαθέσιμος προϋπολογισμός της μεγάλης πλειοψηφίας των αγοραστών
-
Λαβρόφ κατά Αθήνας: Συνεχίζουμε να ακούμε τις επιθετικές αντιρωσικές δηλώσεις - Έστειλε από τους πρώτους όπλα στην Ουκρανία
-
Το άδοξο τέλος της πολιτικής καριέρας Καρυστιανού (79)
-
Ποιος επιθυμεί το trafficking; (61)
-
Λαβρόφ κατά Αθήνας: Συνεχίζουμε να ακούμε τις επιθετικές αντιρωσικές δηλώσεις - Έστειλε από τους πρώτους όπλα στην Ουκρανία (52)
-
Δεσμεύτηκαν οι λογαριασμοί του προέδρου της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλου, από την Αρχή για το Μαύρο Χρήμα - Τι αναφέρει σε δήλωση του (39)
-
Καθίζηση της Tesla και στην Ελλάδα: Οι πωλήσεις οχημάτων μειώθηκαν κατά 46% (29)
-
Δικαιώθηκαν από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου οι δανειολήπτες του ν. Κατσέλη (26)
-
Χίος: Σε εξέλιξη ΕΔΕ για τα αίτια του δυστυχήματος - Στον ανακριτή σήμερα ο Μαροκινός, φερόμενος ως διακινητής (16)
-
Θ. Πλεύρης: Πληροφοριες ότι κόμματα και ΜΚΟ επιχειρούν να καθοδηγήσουν τις καταθέσεις των μεταναστών στη Χίο (10)
-
ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, Ψηφιακή Κάρτα και Μισθοδοσία: Η εποχή των ανοχών τελείωσε (7)
-
Κατασκοπεία: Διοικητής μονάδας της Πολεμικής Αεροπορίας στη Βάρκιζα ο αξιωματικός - Έστελνε απόρρητες πληροφορίες στην Κίνα (6)
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ