Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 27-Αυγ-2010 17:30

    ΕΤΕ: Στα €146 εκατ. τα καθαρά κέρδη α΄ εξαμήνου

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Στα 146 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη α΄εξαμήνου του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, επιβαρυμένα από έκτακτες φορολογικές υποχρεώσεις, ζημιές από το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου και συνεχιζόμενες υψηλές προβλέψεις έναντι επισφαλειών. 

    Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, η Εθνική Τράπεζα κατάφερε να αυξήσει την προ προβλέψεων και χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων κερδοφορία της κατά +6% και κυρίως, να διατηρήσει την υψηλή ρευστότητά της και την ισχυρή κεφαλαιακή της επάρκεια θωρακίζοντας παράλληλα τον Ισολογισμό της με αυξημένες προβλέψεις, οι οποίες ανήλθαν σε €649 εκατ. αυξημένες κατά +31% έναντι του α’ 6μήνου του 2009.

    Σε επίπεδο β΄ τριμήνου τα καθαρά κέρδη του Ομίλου ανήλθαν σε €125 εκατ. (σε σχέση με τα 120 εκατ. ευρώ που εκτιμούσαν οι αναλυτές) έναντι €21 εκατ. το προηγούμενο 3μηνο ως αποτέλεσμα της υποχώρησης των ζημιών από διαπραγματευτικές πράξεις και της μη επανάληψης έκτακτων φόρων που επιβάρυναν το α’ 3μηνο.

    Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση η διατήρηση της κερδοφορίας από τραπεζικές δραστηριότητες στην Ελλάδα και η γεωγραφική διασπορά των πηγών εσόδων του Ομίλου, καταδεικνύουν την αντοχή του επιχειρηματικού μοντέλου ακόμα και σε περιόδους κρίσης. Την ίδια στιγμή, ενισχυμένα κατά 8% εμφανίζονται τα κέρδη εξαμήνου της Finansbank, ενώ ο όμιλος συνεχίζει να εμφανίζει κέρδη σε όλες τις χώρες της Ν.Α. Ευρώπης που έχει παρουσία. 

    Το επιτοκιακό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε στο α΄ εξάμηνο στα €2,075 δισ. υψηλότερα κατά 8% σε σχέση με το α’ 6μηνο του 2009 με το περιθώριο σταθερό σε 4%.

    Τα δάνεια προς καταθέσεις του ομίλου διαμορφώθηκαν στο 103% και όσον αφορά την Ελλάδα στο 90%. 

    Το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων του Ομίλου ως προς το σύνολο των χορηγήσεων διαμορφώθηκε σε 6,4% ενώ οι καθυστερήσεις ανέρχονται στο 7,4% του συνολικού χαρτοφυλακίου. Είναι σημαντικό ότι στην Τουρκία παρατηρείται κατά τα τελευταία 3μηνα κάμψη του ρυθμού δημιουργίας νέων καθυστερήσεων, με αποτέλεσμα τη μείωση του ύψους των καθυστερήσεων ως προς το σύνολο του δανειακού χαρτοφυλακίου σε 5,6% έναντι 5,7% το προηγούμενο 3μηνο.

    Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Tier I διαμορφώνεται στο 10,7%.

    Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, Απόστολος Ταμβακάκης δήλωσε: "Παρά την εξαιρετικά δυσμενή συγκυρία, τις έκτακτες επιβαρύνσεις από φόρους και τις σημαντικές απώλειες από την πτώση των τιμών των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, ο Όμιλος της Εθνικής Τράπεζας κατόρθωσε να παραμείνει κερδοφόρος στο πρώτο 6μηνο ενός πολύ δύσκολου έτους, διατηρώντας υψηλή ρευστότητα και ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια, θωρακίζοντας, παράλληλα, τον ισολογισμό του με αυξημένες προβλέψεις ενόψει της επιδείνωσης των επισφαλειών στην Ελλάδα.

    Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της ισχυρής οργανικής κερδοφορίας του Ομίλου προ προβλέψεων και διαπραγματευτικών ζημιών, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σε ένα περιβάλλον γενικευμένης αβεβαιότητας, η οργανική κερδοφορία του Ομίλου αυξήθηκε κατά 6% απορροφώντας πλήρως έκτακτες φορολογικές επιβαρύνσεις, αποτιμητικές ζημιές και ιστορικά υψηλές προβλέψεις.

    Σ’ αυτές τις συνθήκες, η ανθεκτικότητα της οργανικής κερδοφορίας της Εθνικής Τράπεζας στην Ελλάδα σε συνδυασμό με την συνεχιζόμενη δυναμική ανάπτυξη της Finansbank στην Τουρκία και τη σταθεροποίηση των οικονομικών στην Νοτιοανατολική Ευρώπη βελτιώνουν τις προοπτικές κερδοφορίας για το υπόλοιπο του έτους.

    Η επίδοση του Ομίλου στην πρόσφατη πανευρωπαϊκή άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων αποδεικνύει ότι η ισχυρή μας κεφαλαιακή βάση μπορεί να απορροφήσει τις επιπτώσεις ακραίων εξελίξεων στα μεγέθη επισφαλειών και της δημοσιονομικής συγκυρίας στη χώρα μας. Εν τούτοις, η παρούσα συγκυρία δεν μας επιτρέπει να εφησυχάζουμε. Γι’ αυτό, η προτεραιότητα του Ομίλου παραμένει η διατήρηση υψηλών αποθεμάτων ρευστότητας και η διαρκής ενίσχυση της κεφαλαιακής του επάρκειας. Η πρόσφατη, εξαιρετικά επιτυχημένη, έκδοση του 10ετούς ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης ύψους €450 εκατ. – η πρώτη από την εκδήλωση της κρίσης – ήταν ένα βήμα προς την κατεύθυνση αυτή. 

    Χωρίς να υποτιμούμε τις δυσκολίες και το μέγεθος της προσπάθειας που πρέπει να καταβληθεί, τα πρώτα θετικά δείγματα της εφαρμογής των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών αλλαγών και η θετική ανταπόκριση που βρίσκουν στην διεθνή κοινότητα, επιτρέπουν την προσδοκία ότι στο υπόλοιπο του έτους δεν θα επαναληφθούν τα ακραία φαινόμενα που σημάδεψαν το πρώτο εξάμηνο, με ανάλογες συνέπειες στην κερδοφορία των Τραπεζών". 

    Αναλυτικά τα μεγέθη 

    Όπως προαναφέρθηκε η διατήρηση της κερδοφορίας από τραπεζικές δραστηριότητες στην Ελλάδα και η γεωγραφική διασπορά των πηγών εσόδων του Ομίλου, καταδεικνύουν την αντοχή του επιχειρηματικού μοντέλου ακόμα και σε περιόδους κρίσης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση: 

    - Τα έσοδα του Ομίλου, εξαιρουμένων των διαπραγματευτικών αποτελεσμάτων, σημείωσαν αύξηση +6% κυρίως λόγω των καλύτερων επιδόσεων του επιτοκιακού αποτελέσματος (+8% σε σχέση με το α’ 6μηνο του 2009).

    - Το επιτοκιακό περιθώριο παρέμεινε στο επίπεδο του 4%, παρά τις έντονες πιέσεις στην τιμολόγηση των καταθέσεων εξαιτίας της έντασης του ανταγωνισμού. 

    - Οι λειτουργικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 6% σε σχέση με το αντίστοιχο 6μηνο του προηγουμένου έτους αλλά μειώθηκαν κατά 2% σε σχέση με το μέσο όρο του 2009, εξέλιξη που υποδηλώνει ότι τα τελευταία 3μηνα τα λειτουργικά έξοδα βρίσκονται σε σταθερή πορεία περιστολής.

    Η εικόνα της κερδοφορίας του Ομίλου ανά περιοχή δραστηριότητας διαμορφώνεται ως εξής:

    - Ελλάδα: Οι ζημίες από δραστηριότητες στην Ελλάδα ανήλθαν σε €159 εκατ. και οφείλονται σε εφάπαξ φορολογικές επιβαρύνσεις ύψους €93 εκατ. (έκτακτη φορολογική εισφορά για το 2009 και έκτακτη για το 2009 αναδρομική φορολόγηση εσόδων από ομόλογα) και, ιδίως, στις ζημίες από το χαρτοφυλάκιο ομολόγων ύψους €249 εκατ. (έναντι κερδών €272 εκατ. στο α’ 6μηνο του 2009). Επίσης, τα αποτελέσματα του 6μήνου στην Ελλάδα επηρεάστηκαν και από την κατά +55% αύξηση των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις που ανήλθαν σε €467 εκατ. (έναντι €301 εκατ. το α’ 6μηνο του 2009). Εντούτοις, τα οργανικά αποτελέσματα στην Ελλάδα (προ φόρων, προβλέψεων και διαπραγματευτικών αποτελεσμάτων) αυξήθηκαν κατά 4% σε σχέση με το α’ 6μηνο του προηγούμενου έτους επιβεβαιώνοντας την ανθεκτικότητα των οργανικών πηγών κερδοφορίας της Τράπεζας παρά την εντεινόμενη ύφεση της οικονομικής δραστηριότητας. 

    - Τουρκία: Συνεχίζοντας τη θετική τους τροχιά, τα καθαρά κέρδη της Finansbank στο α’ 6μηνο του 2010 ανήλθαν σε €251 εκατ. (TRY507 εκατ.) αυξημένα κατά 8% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2009. Σε τριμηνιαία βάση η κερδοφορία της Finansbank διατηρήθηκε στο ιστορικό υψηλό επίπεδο του α’ 3μήνου 2010 (TRY253 εκατ.) επιβεβαιώνοντας τη δυναμική της Τράπεζας.

    - Ν.Α. Ευρώπη: Παρά τα υψηλά επίπεδα προβλέψεων και τις γενικότερες επιπτώσεις της κρίσης ο Όμιλος συνεχίζει να εμφανίζει κέρδη σε όλες τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης. Τα καθαρά κέρδη των μονάδων που δραστηριοποιούνται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη διαμορφώθηκαν σε €50 εκατ., μειωμένα κατά 11% έναντι του α’ 6μήνου 2009 λόγω των αυξημένων προβλέψεων που ανήλθαν σε €96 εκατ. (+31% σε σχέση με το α’ 6μηνο του 2009). Τα προ φόρων και προβλέψεων κέρδη διαμορφώνονται σε €150 εκατ., αυξημένα κατά 12% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.

    Οριακά καλύτερα τα μεγέθη β΄ τριμήνου

    "Οριακά καλύτερα" εκτιμά η Alpha Finance πως είναι τα αποτελέσματα που εμφάνισε ο όμιλος της ΕΤΕ για το β΄ τρίμηνο του έτους, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires. Οπως αναφέρεται, ο αναλυτής της χρηματιστηριακής κ. Νίκος Λιανέρης δήλωσε: "Τα καλύτερα μεγέθη οφείλονται στα ανθεκτικά κααθρά έσοδα από τόκους και κατά μια έννοια στον περιορισμό του λειτουργικού κόστους. Η τουρκική θυγατρική επίσης εμφάνισε καλές επιδόσεις" Σημειώνεται ότι η Alpha Finance έχει θέσει τη μετοχή της ΕΤΕ ""under review". 

    * Δείτε την αναλυτική ανακοίνωση της ΕΤΕ για τα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου στη δεξιά στήλη "Σχετικά Αρχεία"

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ