Του Δημήτρη Δελεβέγκου
Στη δεύτερη και πλέον κρίσιμη φάση εισέρχεται ο σχεδιαζόμενος αυτοκινητόδρομος Bar-Boljare στο Μαυροβούνιο, προϋπολογισμού 1,57 δισ. ευρώ, για την υλοποίηση του οποίου έχει επιλεγεί κατόπιν διαγωνισμού ο όμιλος Ελλάκτωρ και η ισραηλινή Housing & Construction Holding Company Limited.
Εν μέσω οικονομικής κρίσης, καθοριστικής σημασίας για την ένταξη του έργου στο ανεκτέλεστο υπόλοιπο του Άκτωρα είναι η εξεύρεση των απαραίτητων κεφαλαίων για την χρηματοδότησή του.
Ο σχεδιαζόμενος αυτοκινητόδρομος που θα συνδέει την πόλη Bar του Μαυροβουνίου έως το χωριό Boljare στα σύνορα με τη Σερβία, έχει προϋπολογιστεί από το κυβερνητικό συμβούλιο του Μαυροβουνίου στα 1,57 δισ. ευρώ. Ποσό που η ελληνοϊσραηλινή κοινοπραξία θεωρεί υψηλό, βάσει των δεδομένων που επικρατούν σήμερα στη διεθνή οικονομία.
Στο πλαίσιο αυτό, χθες, το κονσόρτσιουμ συναντήθηκε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, προκειμένου να εξεταστούν, μεταξύ άλλων, ζητήματα που άπτονται της παροχής τραπεζικών εγγυήσεων για το έργο. Εκ των πραγμάτων και υπό τη σκιά της διεθνούς ύφεσης, δεν θα είναι ιδιαίτερα εύκολο να βρεθούν χρηματοδότες για τον αυτοκινητόδρομο που Μαυροβούνιοι και Σέρβοι δημοσιογράφοι συνηθίζουν να αποκαλούν ως «project του αιώνα».
Και αυτό για πολλούς λόγους: η μείωση της καταναλωτικής δαπάνης που κατ’ επέκταση έχει συρρικνώσει την κυκλοφορία στις διεθνείς οδικές αρτηρίες, η επιφυλακτικότητα των τραπεζών, όπως και η επιδίωξη Ελλήνων και Ισραηλινών κατασκευαστών να μην επιβαρύνουν τους ισολογισμούς τους με μεγάλες δανειακές υποχρεώσεις.
Δεν είναι χωρίς νόημα, εξάλλου, όσα ανέφερε πρόσφατα στο Capital.gr, πηγή σχετική με το έργο ότι «είναι οξύμωρο, σε επίπεδο μεγεθών, ο αυτοκινητόδρομος να κοστίζει περίπου 1,60 δισ. ευρώ, την στιγμή που το ΑΕΠ του Μαυροβουνίου μέχρι πριν από μερικά χρόνια δεν ξεπερνούσε τα 2 δισ. ευρώ».
Συνεπώς, Άκτωρ και HCH φέρονται να θέτουν ως «κόκκινη γραμμή» την μείωση του κόστους. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, αυτό θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί είτε μέσω τμηματικής κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου είτε εάν τα διόδια λειτουργήσουν καθοριστικά για την χρηματοδότηση του έργου.
Σημειώνεται ότι η χρηματοδότηση του έργου θα έχει την υποστήριξη της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας ανασυγκρότησης και ανάπτυξης, ενώ θα συμμετέχει με 50% και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Αποτελέσματα «κρίσης»
Την ίδια στιγμή, αποτελέσματα με έντονο το στίγμα της έκτακτης εισφοράς αναμένεται να ανακοινώσει προσεχώς η εισηγμένη. Αυτή είναι η εκτίμηση των αναλυτών, με την Marfin Analysis να κάνει λόγο και για εμφάνιση ζημιών λόγω των 15,7 εκατ. ευρώ της έκτακτης εισφοράς.
Επίσης, με την εγχώρια κατασκευαστική δραστηριότητα να βρίσκεται σε στενωπό εκτιμάται από την Marfin Analysis ότι το ανεκτέλεστο, όπως και τα έσοδα του κλάδου των κατασκευών θα υποχωρήσουν.
Η Eurobank EFG Equities αναφέρει ότι «η μετοχή εμφανίζει απώλειες σε ποσοστό 38% από την έναρξη της χρονιάς, με το discount να οφείλεται στην έλλειψη νέων έργων στην Ελλάδα, στην δυσκολία χρηματοδότησης, αλλά και στην αύξηση του χρηματοδοτικού κόστους».
dimitris.delevegos@capital.gr