18:51 10/09
Τουρκία και Ιταλία ενώνουν δυνάμεις: Η Saipem ξεκινά την γ' φάση του πρότζεκτ φυσικού αερίου στον Εύξεινο Πόντο
Η Τουρκία επενδύει 1,5 δισ. δολάρια στο υπεράκτιο κοίτασμα φυσικού αερίου Sakarya.
Με σταθερές τις πωλήσεις και με κάμψη των κερδών έκλεισε το α’ εξάμηνο του 2010 για τον όμιλο Fourlis.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, τα καθαρά κέρδη (μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας) διαμορφώθηκαν στα 7,6 εκατομμύρια ευρώ έναντι 13,4 εκατομμύρια ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2009, καταγράφοντας πτώση 43%, ενώ μετά την έκτακτη φορολογική εισφορά ποσού 5,5 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία αφορά τα κέρδη των εταιρειών του Ομίλου για τη χρήση 2009, τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 2,1 εκατομμύρια ευρώ, καταγράφοντας πτώση 84,3% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009. Τα κέρδη ανά μετοχή έφθασαν τα 0,041 ευρώ, ενώ στο πρώτο εξάμηνο του 2009 ήταν 0,263 ευρώ.
Παράλληλα, τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 19,5 εκατομμύρια ευρώ (30,3 εκατομμύρια ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2009). Τα έξοδα προ-ανοίγματος νέων καταστημάτων για το πρώτο εξάμηνο του 2010 ήταν 1,2 εκατομμύρια ευρώ, περίπου ίδια με τα έξοδα προ-ανοίγματος το αντίστοιχο περσινό διάστημα (1,3 εκατομμύρια ευρώ). Επίσης, το αντίστοιχο περσινό διάστημα συμπεριλάμβανε μη επαναλαμβανόμενα κέρδη 1,7 εκατομμύρια ευρώ από την πώληση ακινήτου θυγατρικής εταιρίας.
Tα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας ανήλθαν σε 10,1 εκατομμύρια ευρώ έναντι 19,6 εκατομμύρια ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2009.
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι, το πρώτο εξάμηνο του 2010 ο όμιλος διατήρησε τις πωλήσεις του στο ίδιο επίπεδο σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα της περσινής χρονιάς. Παρά τις αντίξοες συνθήκες της αγοράς στο πρώτο μισό του έτους, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις γειτονικές χώρες όπου δραστηριοποιείται ο Όμιλος και οι τρεις κλάδοι (λιανική οικιακού εξοπλισμού-ΙΚΕΑ, λιανική αθλητικών ειδών-INTERSPORT και ο κλάδος ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών) διατήρησαν στο ακέραιο τις πωλήσεις τους σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2009. Έτσι, ο κύκλος εργασιών του Ομίλου Fourlis ανήλθε σε 316,8 εκατομμύρια ευρώ έναντι 316,1 εκατομμυρίων ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2009.
Ο κλάδος λιανικής οικιακού εξοπλισμού (ΙΚΕΑ), με 139,0 εκατομμύρια ευρώ πωλήσεις στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, διατήρησε το ίδιο επίπεδο πωλήσεων σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009 ενώ, τα κέρδη προ φόρων έφθασαν τα 9,5 εκατομμύρια ευρώ έναντι 16,7 εκατομμύρια ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Σήμερα, λειτουργούν 4 καταστήματα ΙΚΕΑ στην Ελλάδα και ένα στην Κύπρο, ενώ βρίσκεται υπό κατασκευή το δεύτερο επαρχιακό κατάστημα στην Ελλάδα, στην περιοχή των Ιωαννίνων και το κατάστημα στη Σόφια Βουλγαρίας. Στόχος παραμένει να ανοίξει το κατάστημα των Ιωαννίνων στο τέλος του 2010 και το κατάστημα της Σόφιας το 2011.
Στον κλάδο λιανικής αθλητικών ειδών (INTERSPORT), διατηρήθηκε επίσης το ίδιο επίπεδο πωλήσεων σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα στα 37,8 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων ήταν 37 χιλιάδες ευρώ έναντι 2,2 εκατομμύρια ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2009. Ο Όμιλος Fourlis αριθμεί σήμερα 53 καταστήματα Intersport σε Ελλάδα (32), Ρουμανία (15), Βουλγαρία (4) και Κύπρο (2) έναντι 48 στο τέλος του 2009.
Τέλος, ο κλάδος ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, παρουσίασε οριακά αυξημένες πωλήσεις σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2009 στα 140,0 εκατομμύρια ευρώ (139,4 ευρώ το 2009) και κέρδη προ φόρων 0,8 εκατομμύρια ευρώ έναντι ζημιών 0,3 εκατομμύρια ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2009, οι οποίες οφείλονταν κυρίως στη δραστηριότητα στη Ρουμανία.