Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 16-Φεβ-2009 10:51

  Τάντις: "Το Κοσσυφοπέδιο δεν είναι κράτος"

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ως τα πιο σημαντικό και ευαίσθητο ζήτημα με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα του, χαρακτήρισε την υπόθεση του Κοσσυφοπεδίου ο Σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς, ενώ σε δηλώσεις του στο BBC ο υπουργός Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς επανέλαβε ότι, «η Σερβία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει ποτέ το Κοσσυφοπέδιο». 

  Σύμφωνα με τον κ. Τάντιτς, το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου είναι το κυρίαρχο ζήτημα σε ό,τι αφορά τόσο την περιφερειακή, όσο και την ευρωπαϊκή πολιτική και ασφάλεια.

  «Η Σερβία θα παραμείνει προσηλωμένη στην υπεράσπιση των νόμιμων δικαιωμάτων της στο έδαφός της, χρησιμοποιώντας νομικά και διπλωματικά μέσα αντί βίας», τόνισε ο Σέρβος πρόεδρος, επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα του δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του κρατιδίου και σεβόμενη το διεθνές δίκαιο θα υπερασπιστεί τα νόμιμα δικαιώματα και την εδαφική της ακεραιότητα, στη νομική αρένα, ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης».

  Αναφερόμενος στη συμπλήρωση ενός έτους (17 Φεβρουαρίου) από την μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, ο κ. Τάντιτς είπε ότι «είναι μόνο μια ημερομηνία, σε ό,τι αφορά τη Σερβία, κατά την οποία σημειώθηκε μια παράνομη πράξη».

  Όπως χαρακτηριστικά είπε, «έναν χρόνο μετά, είναι σαφές ότι το Κοσσυφοπέδιο δεν είναι κράτος. Στους συμπολίτες μας στο Κοσσυφοπέδιο, στέλνουμε το μήνυμα ότι το κράτος τους προστατεύεται από τη Σερβία, καθώς και τα συμφέροντά τους».

  Ο κ. Γέρεμιτς, από την πλευρά του, υπενθύμισε ότι το ζήτημα της νομιμότητας της μονομερούς ανακήρυξης ανεξαρτησίας βρίσκεται προς εξέταση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ