00:02 31/10
Βλέπει κανείς νέο παραγωγικό μοντέλο στην οικονομία μας;
Κλείνουμε κάποια χρόνια που ακούσαμε για το πρόγραμμα ενός νέου οικονομικού μοντέλου. Το ζούμε μήπως...αλλά δεν μπορούμε να το καταλάβουμε;
Στις "μεταρρυθμίσεις" ξανά (ως δεκανίκι) και με πρώτο θέμα τον ΟΠΕΚΕΠΕ, για τον οποίο θα ακούσουμε και 10 "λύσεις", επιστρέφει η κυβέρνηση.
Δεν υπάρχει άλλος δρόμος στο αδιέξοδο που προκάλεσαν οι μέχρι τώρα επιλογές της.
Και αυτό σαφώς αγγίζει και το βλέπουν αυτό οι κυβερνητικοί παράγοντες που ασχολούνται με την οικονομία και δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης από τώρα αλλά στο προεκλογικό 2026.
Το βλέπει όμως και η επιχειρηματική κοινότητα που εκφράζει πολύ συγκρατημένα πλέον την αισιοδοξία της για την πορεία που θα υποχρεωθεί αναγκαστικά να ακολουθήσει το τελευταίο δίμηνο του 2025 και το 2026 ως τις εκλογές της Άνοιξης του 2027.
Οπότε για τους πολύ λίγους (πλέον) της κυβέρνησης που νομίζουν ότι η εικόνα του σήμερα και της υπόλοιπης διαδρομής μας ως τις εκλογές είναι θετική μένει να προβληματισθούν από στον ρεαλισμό των πολλών που είναι εμφανώς "κουμπωμένοι".
Επιφυλακτικοί για όσα πρέπει να μεταφέρουν σε ψηφοφόρους σχετικά με το έργο μέχρι σήμερα αλλά και εκείνο που απομένει να κάνουν για να στηριχθεί η κυβέρνηση.
Αυτή είναι η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το κυβερνητικό σκηνικό για τις από εδώ και πέρα κινήσεις της και αυτά περίπου τα χαρακτηριστικά όσων αναζητούν σημάδια στην πορεία της οικονομίας και της οικονομικής πολιτικής, ως το τέλος της τρέχουσας κυβερνητικής θητείας.
Είναι η εικόνα που αντλήσαμε σε συζητήσεις μας καθώς μέσα στον Νοέμβριο θα πρέπει να δοθούν από την κυβέρνηση πολλές απαντήσεις σε όσους διατηρούν ακόμη ελπίδες ότι το 2026 ίσως και να είναι χρόνος "επιθετικής" οικονομικής πολιτικής για να προβληματισθεί θετικά όποιος έχει επιχειρηματικά σχέδια σε ετοιμότητα.
Απαντήσεις για τον γραφειοκρατικό τραγέλαφο που έχει πάρει και ηλεκτρονικές διαστάσεις με σοβαρότατες εμπλοκές και στις αρμοδιότητες μεταξύ υπουργείων.
Απαντήσεις και στην ανάμειξη όλων των επιπέδων της τοπικής αυτοδιοίκηση με το επιχειρηματικό και το επενδυτικό γίγνεσθαι στη χώρα (όποιο και αν είναι αυτό…).
Απαντήσεις για την τελική ευθεία στην οριστική αξιοποίηση των τελευταίων (σοβαρών βεβαίως) πόρων του ΕΣΠΑ αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης που θεωρούνται ισχυροί στη σημασία της επαναφοράς επενδυτικών ρυθμών στον τόπο μας.
Απαντήσεις στο χωροταξικό και το πολεοδομικό που συνδέεται με τον εκσυγχρονισμό, την εκβιομηχάνιση και το ενεργειακό ως κίνητρα ουσίας για ακόμη σημαντικής και αποδοτικής και στην απασχόληση μορφές επενδύσεων.
Εάν η κυβέρνηση δεν επιλέξει την οικονομική πολιτική των απαντήσεων σε όλα τα παραπάνω ζητήματα αλλά σταθεί την καθαρά πολιτική της αγωνία να διορθώσει τις στρεβλώσεις σε εσφαλμένες τακτικές της, το "φορτίο" εκκρεμοτήτων θα είναι "βόμβα μεγατόνων" που θα σκάσει στη θητεία της επόμενης κυβέρνησης. Μας ενδιαφέρει αυτό ή είναι "ψιλά γράμματα" για την πολιτική μας σκηνή;