Συνεχης ενημερωση

    Κυριακή, 12-Οκτ-2025 23:37

    Γάλλια: Ανακοινώθηκε η νέα κυβέρνηση Λεκορνί εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων για τον προϋπολογισμό

    Γάλλια: Ανακοινώθηκε η νέα κυβέρνηση Λεκορνί εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων για τον προϋπολογισμό
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Ανακοινώθηκε στη Γαλλία η νέα σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου του Σεμπαστιάν Λεκορνί.

    Μεταξύ άλλων, επαναδιορίζεται ο Ρολάν Λεσκίρ - στενός σύμμαχος του Εμανουέλ Μακρόν - ως υπουργός Οικονομικών.

    Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία κυβέρνηση του Λεκορνί διήρκεσε μόλις 14 ώρες.

    Ο Λεσκίρ αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών σε μια περίοδο που η κυβέρνηση δέχεται έντονες πιέσεις για τον προϋπολογισμό του 2026, εν μέσω ενός βαθιά διχασμένου κοινοβουλίου.

    Ο Λεκορνί είχε δεσμευτεί να δημιουργήσει ένα υπουργικό συμβούλιο "ανανέωσης και ποικιλομορφίας", αλλά έμεινε σταθερός στις προηγούμενες επιλογές του για τις τρεις κορυφαίες θέσεις, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό και του υπουργού Δικαιοσύνης Ζεράλ Νταρμανέν.

    Η πιο αξιοσημείωτη αλλαγή στις υπουργικές επιλογές είναι ο νέος υπουργός Εσωτερικών, ο Λοράν Νουνιέ, επικεφαλής της αστυνομίας του Παρισιού, ο οποίος αντικαθιστά τον Μπρουνό Ρεταγιό, ηγέτη του συντηρητικού Ρεπουμπλικανικού κόμματος και ο οποίος διατηρεί τις δικές του προεδρικές φιλοδοξίες.

    Ο Λεκορνί διόρισε, επίσης, την Κατρίν Βοτρέν, μια βετεράνο της κεντροδεξιάς, για να τον αντικαταστήσει στη θέση του υπουργού Άμυνας. Προηγουμένως ήταν υπουργός Εργασίας στην κυβέρνηση του πρώην πρωθυπουργού Φρανσουά Μπαϊρού και διετέλεσε επίσης υπουργός υπό τον πρώην συντηρητικό πρόεδρο Ζακ Σιράκ.

    Ο Λεκορνί συναντήθηκε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για να συζητήσουν γύρω από το ονόματα που θα συνέθεταν το υπουργικό συμβούλιο το βράδυ της Κυριακής, δύο ημέρες μετά τον επαναδιορισμό του ως πρωθυπουργού και εν μέσω της χειρότερης πολιτικής κρίσης της Γαλλίας εδώ και δεκαετίες.

    Ο ίδιος δέχεται πιέσεις να παρουσιάσει γρήγορα έναν προϋπολογισμό για να τηρήσει τις συνταγματικές προθεσμίες, καθώς η πρόταση πρέπει να είναι έτοιμη μέχρι την Τετάρτη. Η ύπαρξη υπουργικού συμβουλίου αποτελεί επίσημη προϋπόθεση για την υποβολή ενός προϋπολογισμού.

    Ο Λεκορνί παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα μετά από μόλις 27 ημέρες στο αξίωμα, όταν οι επιλογές του υπουργικού συμβουλίου προκάλεσαν αντιδράσεις. Τώρα, αναλαμβάνει ξανά τη θέση, ενώ πλανάται ένα σύννεφο αβεβαιότητας: Η άκρα αριστερά έχει δεσμευτεί να καταθέσει πρόταση μομφής τη Δευτέρα, ενώ οι Σοσιαλιστές - που έχουν τη δύναμη να τον ανατρέψουν - διατηρούν ανοιχτές τις επιλογές τους.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ