Παρασκευή, 10-Οκτ-2025 13:51
Θεσσαλονίκη: Ανεβασμένες η τουριστική ζήτηση και οι προσδοκίες για τις επόμενες 80 ημέρες

Εξηκοστά Δημήτρια, εορταστικό τριήμερο 26ης -28ης Οκτωβρίου, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κι έπειτα Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά… Εκδηλώσεις και εορτασμοί που διαδέχονται τις επόμενες 80 ημέρες στη Θεσσαλονίκη, ο ένας τον άλλον, προσελκύοντας στην πόλη χιλιάδες επισκέπτες από όλη τη χώρα αλλά και το εξωτερικό.
Ο Οκτώβριος καταγράφει, έως τώρα, υψηλές πληρότητες στις κρατήσεις των ξενοδοχείων, που φτάνουν το 70% και των ενοικιαζόμενων δωματίων. Η κορύφωση αναμένεται με τον εορτασμό του πολιούχου Αγίου Δημητρίου και τη μεγάλη παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, όπου εκτιμάται πως θα υπάρξουν και πολλές κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.
"Σε πληρότητες, ο Οκτώβριος είναι πολύ καλύτερος από πέρσι. Στην πόλη έχουμε πολλούς ξένους επισκέπτες και λογική της δημοτικής αρχής είναι η συμπληρωματικότητα των εκδηλώσεων για την ενίσχυση της επισκεψιμότητας", δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης και Διαδημοτικής Συνεργασίας του δήμου Θεσσαλονίκης Βασίλης Γάκης.
Ο αντιδήμαρχος εξηγεί πως αμέσως μετά τη λήξη των 60ών Δημητρίων, όπου το πρόγραμμα έχει κοινοποιηθεί και στα αγγλικά προσελκύοντας αρκετούς ξένους επισκέπτες στις εκδηλώσεις, ακολουθεί το Νοέμβριο το Φεστιβάλ Κινηματογράφου και το Open Jazz Festival με το δικό τους πολυπληθές κοινό, ενώ σειρά παίρνουν τα Χριστούγεννα.
"Η Θεσσαλονίκη είναι διαχρονικά ένας value for money προορισμός", λέει, από την πλευρά του, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γ.Γ. της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης Δημήτρης Σιμιακός, συμπληρώνοντας πως οι συνεχείς εκδηλώσεις με τις προσπάθειες του δήμου "δείχνουν να πιάνουν τόπο". Όπως λέει χαρακτηριστικά, "τα Δημήτρια και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου έχουν το δικό τους target group, ενώ όσο πιο κοντά φτάνουμε στα Χριστούγεννα έχουμε τον εγχώριο και βαλκανικό τουρισμό, που ξέρει την πόλη και την εμπιστεύεται".
Σε ρυθμούς Χριστουγέννων από αρχές Νοέμβρη - Δυνατά events στο άναμμα του δέντρου και την αλλαγή του χρόνου
Σε αυτό το πλαίσιο προσέλκυσης τουριστών, ο δήμος Θεσσαλονίκης ξεκίνησε εδώ και καιρό τον σχεδιασμό και την προετοιμασία για τις γιορτές των Χριστουγέννων και την υποδοχή του 2026, που θα επαναληφθεί φέτος μπροστά από το εμβληματικό μνημείο του Λευκού Πύργου.
Φιλοδοξία της δημοτικής αρχής είναι η Θεσσαλονίκη να φορέσει τα χριστουγεννιάτικά της από τις αρχές του Νοέμβρη, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, ώστε τα πολύχρωμα λαμπιόνια, οι γιρλάντες και τα διάφορα στολίδια να αποτελέσουν ένα ακόμη δυνατό "ατού" για τους ταξιδιώτες που αγαπούν το πνεύμα των Χριστουγέννων.
Τα συνεργεία θα αρχίσουν να στήνουν τα χριστουγεννιάτικα μέσα στις επόμενες 30-35 ημέρες. Η αρχή θα γίνει με τα αιωρούμενα στολίδια στους δρόμους και τα λαμπιόνια σε δέντρα και κολώνες, ενώ ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Γάκης έχει ήδη κάνει πλάνα για το άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου στην πλατεία Αριστοτέλους, το πότε θα ανάψει και με ποιον γνωστό καλλιτέχνη, κρατώντας το επτασφράγιστο μυστικό, όπως επίσης και για το event της Πρωτοχρονιάς. Εκτιμάται πως και οι δύο εκδηλώσεις θα προκαλέσουν μεγαλύτερο "θόρυβο" από πέρσι, όπου η πόλη διαφημίστηκε μέσα από τις εντυπωσιακές εικόνες και τα αμέτρητα βίντεο των επισκεπτών.
Επιπλέον, ο εορταστικός διάκοσμος σταδιακά θα ενισχυθεί και θα εμπλουτιστεί με νέα στολίδια, ενώ εκτός από το ιστορικό κέντρο χριστουγεννιάτικα δέντρα θα ανάψουν και φέτος σε όλες τις δημοτικές κοινότητες, για να σκορπιστεί το εορταστικό πνεύμα σε κάθε γειτονιά.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ