Πέμπτη, 09-Οκτ-2025 09:35
ΗΠΑ: "Πράσινο φως" για εξαγωγές τσιπ της Nvidia στα ΗΑΕ

"Πράσινο φως" έδωσαν οι ΗΠΑ για εξαγωγές τσιπ της Nvidia, αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ως ένα πρώτο βήμα στην εφαρμογή μιας αμφιλεγόμενης συμφωνία που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πρότυπο για την αμερικανική πολιτική στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Ειδικότερα, το Γραφείο Βιομηχανίας και Ασφάλειας του Υπουργείου Εμπορίου εξέδωσε πρόσφατα τις άδειες εξαγωγής της Nvidia σύμφωνα με τους όρους μιας διμερούς συμφωνίας για την τεχνητή νοημοσύνη που συνήφθη τον Μάιο, σύμφωνα με άτομα που είναι εξοικειωμένα με το θέμα και ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμα, ώστε να μπορούν να συζητήσουν ένα ευαίσθητο ζήτημα, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Η έγκριση αυτή ήρθε μετά την κατάρτιση συγκεκριμένων σχεδίων από τα ΗΑΕ για αμοιβαίες επενδύσεις σε αμερικανικό έδαφος, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο των ΗΠΑ. Ο αξιωματούχος αρνήθηκε να προσδιορίσει την ακριβή αξία των εγκεκριμένων αποστολών τσιπ και των επενδύσεων των ΗΑΕ.
Ένας εκπρόσωπος των ΗΑΕ δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο, ενώ η Nvidia αρνήθηκε να σχολιάσει. "Το Υπουργείο Εμπορίου είναι πλήρως προσηλωμένο στη μετασχηματιστική συμφωνία συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και των ΗΑΕ στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης", δήλωσε ένας εκπρόσωπος.
Οι άδειες αυτές είναι οι πρώτες άδειες πώλησης τσιπ τεχνητής νοημοσύνης της Nvidia στην χώρα του Κόλπου από την ανάληψη των καθηκόντων του Ντόναλντ Τραμπ. Αποτελούν ένα απτό σημάδι προόδου σε μια συμφωνία που ανακοινώθηκε πριν από σχεδόν πέντε μήνες, με επίκεντρο ένα τεράστιο κέντρο δεδομένων πέντε γιγαβάτ στην πρωτεύουσα της χώρας του Κόλπου, το οποίο έχει ως βασικό ενοικιαστή την OpenAI. Η συμφωνία αυτή έχει προκαλέσει σημαντική αναστάτωση στην Ουάσινγκτον, όπου ορισμένοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ και του Καπιτωλίου έχουν αμφισβητήσει τη σκοπιμότητα της κατασκευής ενός τόσο μεγάλου κέντρου εκτός των ΗΠΑ, ειδικά σε ένα μέρος όπου το Πεκίνο έχει αναπτύξει σημαντικές επιχειρηματικές και οικονομικές σχέσεις.
Η εξασφάλιση των αδειών αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τα ΗΑΕ, όπου ορισμένοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει την απογοήτευσή τους για τον, κατά την άποψή τους, αργό ρυθμό έγκρισης από τις ΗΠΑ. Η τεχνητή νοημοσύνη συγκαταλέγεται στις κορυφαίες προτεραιότητες της χώρας του Κόλπου, η οποία πραγματοποιεί τεράστιες επενδύσεις σε υποδομές στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
Η συμφωνία για την τεχνητή νοημοσύνη υποστηρίζεται από την υπόσχεση των ΗΑΕ να επενδύσουν το τεράστιο ποσό των 1,4 τρισ. δολαρίων σε αμερικανικό έδαφος τα επόμενα δέκα χρόνια, μια δέσμευση που η χώρα του Κόλπου δεν έχει αναλύσει σε συγκεκριμένα έργα. Οι ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, σχεδίαζαν να εγκρίνουν έως και 500.000 προηγμένα αμερικανικά τσιπ τεχνητής νοημοσύνης ετησίως, με το ένα πέμπτο να προορίζεται για τον κολοσσό τεχνητής νοημοσύνης G42 του Αμπού Ντάμπι.
Η αρχική παρτίδα αδειών δεν περιλαμβάνει τσιπ για την G42, η οποία συνεργάζεται με την OpenAI σε ένα πανεπιστημιακό συγκρότημα στην πρωτεύουσα των ΗΑΕ, σύμφωνα με τις πηγές. Η G42 δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.
Δεν είναι σαφές πότε θα εκδοθούν επιπλέον άδειες, ανέφεραν οι πηγές, προσθέτοντας ότι αυτό θα εξαρτηθεί εν μέρει από την εξέλιξη των συγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων των ΗΑΕ. Σύμφωνα με τη συμφωνία, τα πλούσια σε πετρέλαιο ΗΑΕ θα επενδύσουν το ίδιο ποσό με αυτό που θα λάβουν από τις αποστολές τσιπ, σε βάση ενός δολαρίου προς ένα δολάριο.
Ο Περσικός Κόλπος έχει μεγάλη ζήτηση για τεχνητή νοημοσύνη και τα χρήματα για να την υποστηρίξει, καθιστώντας την περιοχή μία από τις σημαντικότερες αγορές -και χρηματοδότες- στον κόσμο για τεχνολογικούς γίγαντες, όπως η Nvidia και η OpenAI. Οι χώρες του Κόλπου, συμπεριλαμβανομένων των ΗΑΕ και της Σαουδικής Αραβίας, υπόκεινται σε περιορισμούς των ΗΠΑ σχετικά με τις αποστολές προηγμένων τσιπ τεχνητής νοημοσύνης από το 2023, λόγω ανησυχιών ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να εκτραπεί προς την Κίνα, η οποία υπόκειται σε πιο αυστηρούς ελέγχους των ημιαγωγών.
Υπό την προεδρία του Τζο Μπάιντεν, οι αμερικανοί αξιωματούχοι επιβράδυναν σημαντικά την έγκριση των αδειών, καθώς εργάζονταν για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου πλαισίου που τελικά περιόρισε τον όγκο των πωλήσεων τσιπ σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΑΕ. Σύμφωνα με την πολιτική αυτή, την οποία η ομάδα του Τραμπ δεν εφαρμόζει και έχει δηλώσει ότι θα καταργήσει επίσημα, οι εταιρείες θα μπορούσαν να παρακάμψουν τους εθνικούς περιορισμούς σε αντάλλαγμα για δεσμεύσεις ασφάλειας.
Η ομάδα του Μπάιντεν εξέδωσε ορισμένες άδειες για αποστολές τσιπ στα ΗΑΕ προς το τέλος της θητείας του, σύμφωνα με άτομα που είναι εξοικειωμένα με το θέμα. Επίσης, υπό τη διοίκησή του, η G42 σύναψε συνεργασία με τη Microsoft Corp., βασισμένη σε μεγάλο βαθμό στην υπόσχεση της εταιρείας των Εμιράτων να διακόψει τους δεσμούς της με την κινεζική Huawei Technologies Co.
Η ομάδα του Τραμπ, εν τω μεταξύ, θέλει να προχωρήσει σε μεγαλύτερα βήματα. Το κέντρο δεδομένων του Αμπού Ντάμπι ήταν μία από τις πολλές ανακοινώσεις σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη που προέκυψαν από το ταξίδι του Τραμπ στη Μέση Ανατολή τον Μάιο. Αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι η στρατηγική αφορά τόσο την προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων στις ΗΠΑ όσο και τη διασφάλιση ότι κινεζικές εταιρείες όπως η Huawei δεν θα κατακτήσουν πελάτες στο εξωτερικό στον αγώνα τεχνητής νοημοσύνης μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
"Η πολιτική του Προέδρου Τραμπ αποκλείει την Κίνα από τη Μέση Ανατολή, ενώ η πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης ανάγκασε αυτές τις χώρες να στραφούν προς την Κίνα", δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο υπεύθυνος για την τεχνητή νοημοσύνη του Λευκού Οίκου, Ντέιβιντ Σακς.
Η Huawei προσπάθησε να προσελκύσει πελάτες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg τον Ιούλιο, αν και δεν είχε μεγάλη επιτυχία εκείνη την περίοδο. Η εταιρεία πρόσφερε σε πιθανούς πελάτες μερικές χιλιάδες από τα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης Ascend 910B, ένα μοντέλο παλαιάς γενιάς, καθώς και απομακρυσμένη πρόσβαση σε πιο προηγμένα συστήματα που βρίσκονται στην Κίνα.
Πριν από το ταξίδι του Τραμπ, το σχέδιο των ΗΠΑ σε κάποιο σημείο ήταν να εγκρίνει έως και περίπου 100.000 προηγμένα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης ετησίως, σύμφωνα με άτομα που είναι εξοικειωμένα με το θέμα. Αργότερα, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε 500.000 τσιπ ετησίως — μια αύξηση για την οποία ορισμένοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι οι ΗΠΑ δεν έλαβαν επαρκή ανταλλάγματα, ιδίως όσον αφορά θέματα που σχετίζονται με την Κίνα. Ορισμένοι αξιωματούχοι θεώρησαν ότι η διμερής συμφωνία του Μαΐου δεν περιλάμβανε επαρκώς λεπτομερείς όρους ασφαλείας για τις αποστολές τσιπ σε περιοχές που έχουν στενούς δεσμούς με το Πεκίνο.