Κυριακή, 29-Ιουν-2025 22:17
Η Άννα Διαμαντοπούλου στη Σύνοδο του ECFR στη Βαρσοβία για τις γεωπολιτικές προκλήσεις της Ευρώπης

Η Πρόεδρος του ΔΙΚΤΎΟΥ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, Άννα Διαμαντοπούλου, συμμετείχε, στις 27-28 Ιουνίου, στην Ετήσια Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (European Council of Foreign Affairs - ECFR), που διεξήχθη στη Βαρσοβία της Πολωνίας
Το ECFR αποτελεί μία από τις κορυφαίες διεθνείς δεξαμενές σκέψης (think tanks) με αντικείμενο την ανεξάρτητη και καινοτόμο ανάλυση της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας.
Η Ετήσια Σύνοδος του ECFR (Annual Council Meeting) είναι η κορυφαία εκδήλωση του Συμβουλίου, όπου συναντώνται ηγέτες, φορείς χάραξης πολιτικής, εμπειρογνώμονες και διανοητές για να συζητήσουν τις σημαντικότερες παγκόσμιες προκλήσεις. Αποτελεί ένα υψηλού επιπέδου φόρουμ στρατηγικού διαλόγου για τον ρόλο της Ευρώπης στη διεθνή σκηνή, με έμφαση σε ζητήματα γεωπολιτικής, ασφάλειας, δημοκρατίας και οικονομικών εξελίξεων.
Η Ετήσια Σύνοδος, πραγματοποιείται στην έδρα της χώρας που ασκεί κάθε φορά την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Ως εκ τούτου, η φετινή Σύνοδος πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πολωνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εντάσσεται στο επίσημο πρόγραμμά της. Οι συζητήσεις εστίασαν στο κύριο θέμα: "Οι πολιτικές επιλογές της Ευρώπης σε μια εποχή φιλοδοξιών".
Μεταξύ των θεματικών που συζητήθηκαν στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας ήταν:
"Η σταθεροποίηση του ευρωπαϊκού Νότου: Ο πόλεμος Ισραήλ–ΗΠΑ κατά του Ιράν, οι προοπτικές περιφερειακής και πυρηνικής (απο)κλιμάκωσης και η επιδίωξη του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος” και "Η προστασία των ευρωπαϊκών δημοκρατιών: η πολιτική, η τεχνολογία και οι προκλήσεις για τη δημοκρατική ανθεκτικότητα της ΕΕ”.