Κυριακή, 01-Δεκ-2024 09:18
Κακοκαιρία Bora: Η βροχή που έπεσε στη Ρόδο φτάνει το 75% του νερού που έπεσε στη Βαλένθια

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 17:47
Σε κατάσταση συναγερμού θα βρίσκεται όλη την διάρκεια της ημέρας το νησί της Ρόδου, όπως τόνιζαν πριν από λίγο σε δηλώσεις τους ο δήμαρχος Ρόδου, Αλέξανδρος Κολιάδης και ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, απευθύνοντας δραματική έκκληση προς τους κατοίκους του νησιού να μείνουν σπίτι τους για ασφάλεια.
Σε δηλώσεις τους το πρωί της Κυριακής (01/12) δήμαρχος και περιφερειάρχης, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου πολιτικής προστασίας περιέγραψαν τα όσα βίωσε το νησί τη χθεσινή νύχτα όπου έβρεχε ασταμάτητα πάνω από 16 ώρες.
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο περιφερειάρχης κ. Χατζημάρκος σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Λέκκα, αυτό που έπληξε τη Ρόδο είναι ένα φαινόμενο κατά 80% αντίστοιχο της Βαλένθια με άνω των 300 χιλιοστών βροχόπτωση.
Οι ζημιές σύμφωνα με τον περιφερειάρχη είναι τεράστιες:
Κατάρρευση γέφυρας, υποχώρηση οδοστρώματος, κατολισθήσεις και τεράστιες ζημιές σε ιδιωτικές περιουσίες.
Σε 6 τουλάχιστον περιπτώσεις χρειάστηκε απεγκλωβισμός στελεχών διασωστών που επιχειρούσαν να απεγκλωβίσουν συμπολίτες μας. Οι απεγκλωβισμοί έγιναν κάτω από εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες.
Ο Δήμαρχος Ρόδου, Αλέξανδρος Κολιάδης από χθες το βράδυ κατέθεσε αίτημα στο αρμόδιο Υπουργείο για να κηρυχτεί η Ρόδος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Είπε επίσης ότι από την επόμενη μέρα, θα συσταθεί επιτροπή που θα καταγράφει τις ζημιές για την άμεση όπως τόνισε αποζημίωση των πληγέντων και όχι όπως γίνονταν στο παρελθόν.
Επίσης από αύριο Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου, ανοίγει η πλατφόρμα για να καταθέτουν για αποζημίωση αιτήματα, οι συμπολίτες μας, ακόμα και για όσους αναγκάστηκαν να μείνουν εκτός της οικίας τους.
Χαρακτηριστικό είναι ότι οι άνθρωποι στην Ιαλυσό που αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους μεταφέρθηκαν σε σχολείο της περιοχής, ή φιλοξενήθηκαν δωρεάν σε ξενοδοχεία συμπολιτών τους.
Δήμαρχος και περιφερειάρχης δεν σταμάτησαν να υπενθυμίζουν την έκκληση για να μείνουν οι άνθρωποι στα σπίτια τους, καθώς παρατηρούνται φαινόμενα παραβίασης της εντολής του 112 όπως και κάποιες επιχειρήσεις να είναι ανοιχτές σήμερα ενώ ευχαρίστησαν επίσης τους εθελοντές που για ακόμα μια φορά, όπως και στις φωτιές έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό δίπλα στους πυροσβέστες μας και τα στελέχη της πολιτικής προστασίας.
Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας – ΟΑΣΠ, που βρίσκεται στη Ρόδο έκανε μια εκτενή αναφορά στην καταστροφική επέλαση της κακοκαιρίας Bora, ανέφερε νωρίτερα σήμερα ότι "η βροχόπτωση έχει ξεπεράσει τα 300 χιλιοστά" και πως "είναι το 75% του νερού της Βαλένθια".
Πιο αναλυτικά, ο κ. Λέκκας επισήμανε: "Εκείνο το οποίο μπορώ να πω είναι ότι επαναλαμβάνεται η ιστορία που είχαμε το 2013. Μόνο που τότε είχαμε και θύματα. Βεβαίως είναι οι ίδιες ακριβώς συνθήκες. Η βροχόπτωση είναι μεγαλύτερη τώρα. Κατά ορισμένες πληροφορίες η βροχόπτωση έχει ξεπεράσει τα 300 χιλιοστά στην περιοχή της Ρόδου, με αποτέλεσμα το δίκτυο αλλά και οι υφιστάμενες συνθήκες να μην μπορούν να την απορροφήσουν, είναι όντως μεγάλη βροχόπτωση. Είναι ακραία, θα έλεγε κανένας, βροχόπτωση για το νησί της Ρόδου".
"Από κει και πέρα, εκτός από τη μεγάλη βροχόπτωση, εκείνο που δημιουργεί τις πλημμύρες είναι το υδρογραφικό δίκτυο, που είναι ανεπαρκές γιατί έχει γίνει αστικοποίηση και ορισμένοι κλάδοι έχουν εκλείψει, δεν υπάρχουν. Και βεβαίως στο ρέμα της Ιαλυσού, για παράδειγμα, υπάρχουν τουλάχιστον 10-15 πολυτελείς κατασκευές, οι οποίες έχουν καταλάβει τη μισή κοίτη του ποταμού. Και αυτό δεν είναι θέμα κατασκευής, δεν είναι κατασκευής των τελευταίων χρόνων. Το είχαμε δει από το 2013, όπου πέντε μέτρα περίπου φράχτες από οπλισμένο σκυρόδεμα είναι ακριβώς, χαρακτηριστικά αναφέρω στη μέση της κοίτης του ποταμού" συνέχισε ο κ. Λέκκας.
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ συνέχισε, λέγοντας: "Δεν θα έπρεπε να υπάρχουν εκεί. Κοιτάξτε, η φύση πρέπει να λειτουργήσει σαν φύση, δεν μπορεί να ακυρώνεται. Επίσης, εκείνο το οποίο υπάρχει, είναι ένας πλακοσκεπής αγωγός στην είσοδο της Ιαλυσού, δηλαδή ένα ποτάμι το οποίο το έχουμε σκεπάσει στην κυριολεξία, το οποίο είναι αδύνατον να παραλάβει ουσιαστικά τον όγκο του νερού που έχει πέσει στην περιοχή της μικρής λεκάνης, που είναι μία μικρή λεκάνη της τάξεως των 6 – 7 χιλιομέτρων των τετραγωνικών, που αυτό σημαίνει ότι τα νερά που πέφτουν διοχετεύονται κατευθείαν προς τη θάλασσα. Συνεπώς έχουμε να κάνουμε με ανθρώπινες παρεμβάσεις, κατάφωρες ανθρώπινες παρεμβάσεις μέσα στην κοίτη του ποταμού. Αυτό το τονίζω και στη συνέχεια ένα τεχνικό έργο που ακυρώνεται εκ των πραγμάτων. Γιατί εδώ είναι ένα ξενοδοχείο το οποίο έχει χτιστεί, για παράδειγμα, στην έξοδο του ρέματος προς τη θάλασσα".
"Αυτό αυτό το είδαμε από το 2013 που ήταν η αντίστοιχη πλημμύρα στην Ιαλυσσό, δεν είναι τωρινό μόνο. Κοιτάξτε ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα το οποίο αποκόπτει τη ροή του νερού, την έξοδο στη θάλασσα. Αυτό είναι ακριβώς δίπλα, είναι στα 20 μέτρα της θάλασσας. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι όλα αυτά συνιστούν μια μεγάλη τρωτότητα, η οποία είναι επόμενο να δώσει αυτά τα πλημμυρικά φαινόμενα" συνέχισε.
Ακολούθως ανέφερε πως: "Από τη μία πλευρά είναι ο κίνδυνος, ο κίνδυνος σε τι συνίσταται; Συνίσταται στο ότι το ύψος της βροχόπτωσης, στη ραγδαιότητα, στην ένταση, στην κατεύθυνση της βροχόπτωσης και σε ορισμένες άλλες συνθήκες, κυρίως όμως στο ύψος και στη ραγδαιότητα. Αυτός είναι ο κίνδυνος, ο οποίος είναι ακραίος κίνδυνος. Ομολογουμένως, σύμφωνα με τα ενόργανα δεδομένα, έχουμε πάνω από 300 χιλιοστά. Δηλαδή άγγιξε ουσιαστικά την βροχόπτωση της Βαλένθια που ήταν πάνω από 400, ήταν μεγαλύτερη. Είναι το 75% της Βαλένθια περίπου, δεν έφτασε το ύψος της Βαλένθια, αλλά όμως από εκεί και πέρα έχουμε να κάνουμε με ένα ακραίο φαινόμενο, με έναν υψηλότατο κίνδυνο, ο οποίος συνδυάζεται με την υψηλή τρωτότητα. Η τρωτότητα τι είναι; Είναι αυτό που σας είπα. Κατασκευές μέσα στην κοίτη του ποταμού, μέσα στην κοίτη, όχι παραπλεύρως και τα λοιπά, άστοχα τεχνικά έργα τα οποία είχαν γίνει πριν 60 – 70 χρόνια. Και βέβαια αποκοπή της κοίτης του ποταμού όταν αυτός πάει να εκβάλει προς τη θάλασσα. Το είδατε, ήταν πολύ χαρακτηριστικά".
Στην πορεία ο κ. Λέκκας επισήμανε ότι: "Και τώρα τίθεται το ερώτημα αυτό. Το θέμα είναι ότι το μείζον για εμάς και στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης και στην Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνων είναι να κάνουμε σωστές προγνώσεις όσο μας επιτρέπει η φύση της επιστήμης, έτσι ώστε να προειδοποιήσουμε τον κόσμο. Και το μεγάλο επίτευγμα σε αυτή την περίπτωση είναι στη χθεσινή κακοκαιρία και τη σημερινή που συνεχίζεται, είναι ότι δράσαμε πολύ συστηματικά και ειδοποιήσαμε τον κόσμο από το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης και μάλιστα ο υπουργός, ο κ. Κικίλιας επισήμανε από την πρώτη στιγμή ότι θα έπρεπε να δώσουμε προειδοποίηση.
Η προειδοποίηση, η ενημέρωση είναι αυτή που διέσωσε κόσμο, γιατί όλα τα άλλα φαινόμενα, καταλαβαίνετε ότι ούτε την βροχή της γης μπορούμε να εμποδίσουμε να πέσει, ούτε να κάνουμε παρεμβάσεις οι οποίες θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες.
Εκεί είναι που τα πάμε πάρα πολύ καλά εδώ στην Ελλάδα, δηλαδή στην ειδοποίηση του πληθυσμού, στο να μειώσουμε την έκθεσή μας, την έκθεση του κόσμου ουσιαστικά των κατοίκων που κατοικεί σε αυτή την κάθε περιοχή που υφίσταται υψηλό κίνδυνο.
Και πραγματικά πάνω σε αυτό το θέμα έχει γίνει μια πάρα πάρα πολύ καλή δουλειά, έστω και αν υπάρχουν μερικά παράπονα ότι σε μερικές περιοχές δεν έβρεξε και δεν στάλθηκε το 112. Αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες και αυτά είναι θα έλεγα κακοήθειες περισσότερο παρά διαγράφουν την ουσία του προβλήματος".
Νωρίτερα το πρωί το Capital έγραφε:
To νησί της Ρόδου πέρασε μια εξαιρετικά δύσκολη νύχτα εξαιτίας της κακοκαιρίας Bora.
Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, μίλησε στο Open για την κατάσταση που επικρατεί, χαρακτηρίζοντας το πλημμυρικό φαινόμενο που προκλήθηκε ως το μεγαλύτερο που έχει βιώσει το νησί.
Επιπλέον, ανέφερε ότι ένα σημαντικό τμήμα του οδικού δικτύου έχει υποστεί σημαντικές ζημιές, τονίζοντας ότι απαγορεύεται πλήρως η κυκλοφορία των κατοίκων της Ρόδου.
Ανακοίνωση για την βιβλική καταστροφή που προκάλεσε η χθεσινή κακοκαιρία στη Ρόδο, εξέδωσε πριν από λίγο ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται:
"Η Ρόδος, χθες το βράδυ, δοκιμάστηκε σκληρά. Χρειάστηκε να γίνουν δεκάδες επιχειρήσεις απεγκλωβισμού, σε ιδιαίτερα δυσχερείς συνθήκες που οδήγησαν ακόμα και στην ανάγκη επιχειρήσεων διάσωσης των ανδρών που επιχειρούσαν.
Το νησί ενισχύθηκε με δυνάμεις που έφτασαν από την Αθήνα με ειδική πτήση και από τα ξημερώματα έχει σταλεί μήνυμα 112 που απαγορεύει κάθε μετακίνηση.
Προσοχή, η απαγόρευση μετακίνησης είναι σε ισχύ με διάρκεια 24 ώρες. Η καταγραφή ζημιών δεν θα ξεκινήσει πριν ολοκληρωθεί το φαινόμενο, για το οποίο η Μετερεωλογική Υπηρεσία δίνει επανάληψη σήμερα Κυριακή.
Ο κρατικός μηχανισμός είναι σε πλήρη συναγερμό και η επικοινωνία με το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, συνεχής. Στο οδικό δίκτυο υπάρχουν εκτεταμένες καταστροφές καθώς και σε οικίες και επιχειρήσεις.
Έως και τώρα, καμία αναφορά για αγνοούμενο δεν υπάρχει και την περιοχή που δέχθηκε το μεγαλύτερο πλήγμα, την Ιαλυσό, εποπτεύει η ΕΜΑΚ. Επαναλαμβάνουμε, ισχύει καθολική απαγόρευση μετακινήσεων."
Τα φαινόμενα δεν έχουν κοπάσει στο νησί, όπου βρέχει ακατάπαυστα για πάνω από 12 ώρες. Αναμένεται μάλιστα να συνεχιστούν όλη την ημέρα την Κυριακή καθώς όπως ανέφερε ο κ. Χατζημάρκου "αναμένονται σήμερα δύο κύματα κακοκαιρίας σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία".
Υπάρχουν πληροφορίες για άτομα που εγκλωβίστηκαν σε διάφορα σημεία από τα ορμητικά νερά.
Έχει αποκλειστεί ΙΧ με μια κοπέλα έγκυο ένα παιδί και 2 άντρες στη Ρ.Λίνδου
— Forecast Weather Greece (@ForecastGreece) November 30, 2024
Πριν τα φανάρια για Τσαΐρι 🆘 pic.twitter.com/mU8i1JDqGL
⚠️Απίστευτες εικόνες στη #Ρόδο όχημα παρασύρεται με τον #οδηγό να βρίσκεται εντός του οχήματος
— Forecast Weather Greece (@ForecastGreece) November 30, 2024
❗️Ευχόμαστε οδηγός να είναι σώος και αβλαβής
Βίντεο : DIMITRIS Iwanna pic.twitter.com/5MIZSt4Kkh
❗️Αποκλεισμένοι μέσα σε πούλμαν και ορμητικός χείμαρρος να ανεβαίνει επικίνδυνα στην περιοχή της Λίνδου στη Ρόδο
— Forecast Weather Greece (@ForecastGreece) November 30, 2024
Βίντεο : Alexander Iliadis pic.twitter.com/rQ6BZfBdNN
Παράλληλα στο νησί σπεύδουν με ειδική πτήση 35 άνδρες της ΕΜΑΚ. Μαζί τους έχουν λέμβους και άλλα μέσα για να συνεισφέρουν στο έργο των τοπικών Αρχών.
Ως τα ξημερώματα της Κυριακής, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου Βασίλειος Βαθρακογιάννης, η Πυροσβεστική είχε λάβει μόνο στη Ρόδο 600 κλήσεις για βοήθεια, εκ των οποίων περίπου 60 ήταν για μεταφορά εγκλωβισμένων σε ασφαλέστερα σημεία και 200 για απαντλήσεις υδάτων.
Απίστευτα πράγματα. Τι θα φανερωθει με το πρώτο φως της ημέρας.#Ρόδος #Κακοκαιρία_BORA #πλημμύρες #κακοκαιρία pic.twitter.com/PpxmCnAKca
— Εποχικοί Πυροσβέστες (@epoxpyrosvestes) December 1, 2024
Νύχτα κόλαση στη #Ροδο
— Εποχικοί Πυροσβέστες (@epoxpyrosvestes) December 1, 2024
Μεταβαίνουν με έκτακτη πτήση στο νησί δυνάμεις της #ΕΜΑΚ και της #ΕΜΟΔΕ
Εκατοντάδες κλήσεις για εγκλωβισμένους ομως το προσωπικό δεν επαρκεί. Την ίδια στιγμή οι Εποχικοί Πυροσβέστες του νησιού άνεργοι.#πλημμύρες #κακοκαιρια_Bora #Ροδος pic.twitter.com/0FcTDxcqeq
Υπενθυμίζεται πως το βράδυ του Σαββάτου είχε σταλεί προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 με το οποίο απαγορεύτηκαν για 24 ώρες όλες οι μετακινήσεις στη Ρόδο.
⚠️ Ενεργοποίηση 1⃣1⃣2⃣
— 112 Greece (@112Greece) December 1, 2024
📍#Ρόδος
🆘 Απαγορεύεται η μετακίνηση με οχήματα στο οδικό δίκτυο #Ρόδου, λόγω ζημιών και κινδύνων από εκδήλωση καιρικών φαινομένων. Εξαιρούνται οχήματα έκτακτης ανάγκης. Διάρκεια απαγόρευσης 24ωρο@pyrosvestiki@hellenicpolice
Άλλη μια φορά που επειδή βρέχει η κατάσταση στο νησί είναι τριτοκοσμική..#Ροδος #κακοκαιρία #κακοκαιρια_Bora pic.twitter.com/SH5Lqg4WTE
— 🦌Katerina🦌 (@Katia_MUA) November 30, 2024
#Ρόδος
— v e l o c i t y (@krok7517100) November 30, 2024
Απίστευτο
Η Ιαλυσός ξαναζεί τον εφιάλτη του 2013 !
Στην Ρόδο ο κοσμος χάνει τις περιουσίες του... ήδη έχουν γίνει 35 απεγκλωβισμοί#Ιαλυσος
Γιατί ;;;;;;
Γιατί δεν έγιναν τόσα χρόνια αντιπλημμυρικά έργα;; pic.twitter.com/XJ5HaTdfkM
Σύμφωνα με την πρωινή ανακοίνωση της Πυροσβεστικής από τις 11:00 χθες Σάββατο 30/11/2024 έως τις 05:30 σήμερα Κυριακή 01/12/2024 το Κέντρο Επιχειρήσεων του Σώματος έλαβε 1.076 κλήσεις.
Συγκεκριμένα:
Στην Κεντρική Μακεδονία 350 κλήσεις και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί:
280 κοπές δέντρων
22 αφαιρέσεις αντικειμένων και
2 αντλήσεις υδάτων
Στο νησί της Λήμνου 80 κλήσεις και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί:
50 αντλήσεις υδάτων και
34 μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία
Τις απογευματινές ώρες χθες 30 Νοεμβρίου 2024, ανασύρθηκε από κοίτη χειμάρρου η σορός ενός άνδρα.
Αεροπορικώς έχουν μεταβεί στο νησί της Λήμνου 25 πυροσβέστες από Αθήνα.
Στο νησί της Χίου 28 κλήσεις και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί:
2 κοπές δέντρων
13 αντλήσεις υδάτων και
1 μεταφορά ατόμου σε ασφαλές σημείο
Στο νησί της Ρόδου 600 κλήσεις και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί:
1 κοπή δέντρου
200 αντλήσεις υδάτων και
60 μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία
Αεροπορικώς έχουν μεταβεί στο νησί της της Ρόδου 35 πυροσβέστες από Αθήνα με αντλητικά μηχανήματα και δυο (2) διασωστικές λέμβους.
Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 18 κλήσεις και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί:
14 κοπές δέντρων και
4 αντλήσεις υδάτων
Σύμφωνα με το Επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), οι βροχές και καταιγίδες θα είναι κατά τόπους ισχυρές μέχρι και τη Δευτέρα (02-12-2024).