Συνεχης ενημερωση

    Τρίτη, 04-Ιουν-2024 17:46

    Χρ. Στυλιανίδης: Η επιχείρηση "Ασπίδες" έχει μειώσει τις επιθέσεις των Χούθι

    Χρ. Στυλιανίδης: Η επιχείρηση "Ασπίδες" έχει μειώσει τις επιθέσεις των Χούθι
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Η στενότερη συνεργασία μεταξύ των διεθνών αποστολών στην Ερυθρά Θάλασσα έχει μειώσει τον αριθμό των επιθέσεων από τους Χούθι της Υεμένης την τελευταία εβδομάδα, δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης σε συνέντευξή του στο Reuters.

    "Μας δίνει ικανοποίηση το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας παρατηρούμε μια σημαντική μείωση του αριθμού και της έντασης των επιθέσεων", δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης, μιλώντας στο περιθώριο της ναυτιλιακής έκθεσης "Ποσειδώνια 2024”.

    "Είναι μια ακόμη απόδειξη ότι η διεθνής κοινότητα με αποφασιστικότητα μπορεί σταματήσει τους Χούθι".

    Στην Ελλάδα βρίσκεται το αρχηγείο της ναυτικής επιχείρησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ερυθρά Θάλασσα, με το όνομα "Ασπίδες". Η πρωτοβουλία ξεκίνησε φέτος με σκοπό την προστασία των πλοίων από τις επιθέσεις των προσκείμενων στο Ιράν μαχητών Χούθι, οι οποίοι εξαπολύουν τακτικά επιθέσεις με drones και πυραύλους στην περιοχή από τον Νοέμβριο – επεκτείνοντας μάλιστα τη δράση τους και σε άλλες πολυσύχναστες πλωτές οδούς.

    Οι Χούθι περιγράφουν τις επιθέσεις τους ως πράξεις αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους, για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

    Όπως δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης, πρώην επίτροπος της Ε.Ε., η παγκόσμια ναυτιλία έχει να βιώσει επιθέσεις με πολιτικά κίνητρα από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, προσθέτοντας ότι έχουν προκαλέσει "απτές επιπτώσεις, γεωπολιτικά, εμπορικά, νομικά και περιβαλλοντικά".

    Κατά τον κ. Στυλιανίδη, η πρόσφατη μείωση των επιθέσεων αποδεικνύει τη σημασία της λειτουργίας της επιχείρησης "Ασπίδες”, η οποία συμβάλλει στην αποκατάσταση της ελευθερίας του εμπορίου στην περιοχή.

    Η Ελλάδα, η οποία κατέχει ηγετική θέση στον τομέα της ναυτιλίας όσον αφορά τη χωρητικότητα, έχει επίσης πληγεί από τους Χούθι, με τον Υπουργό Ναυτιλίας να αναφέρει ότι αυτός ήταν ένας ακόμα λόγος πίσω από την απόφαση της χώρας να διαδραματίσει πιο ηγετικό ρόλο στην πρωτοβουλία της ΕΕ.

    "Είμαστε πρόθυμοι να βρεθούμε στην πρώτη γραμμή", είπε. "Ως πρωτοπόρα χώρα στον τομέα της ναυτιλίας, πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες και τα καθήκοντά μας".
     

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ