Συνεχης ενημερωση

    Δευτέρα, 29-Ιαν-2024 11:18

    ΣΦΕΕ: Οι χαμηλές τιμές των φαρμάκων σε συνδυασμό με τις υψηλές επιστροφές η κύρια αιτία των ελλείψεων φαρμάκων

    ΣΦΕΕ: Οι χαμηλές τιμές των φαρμάκων σε συνδυασμό με τις υψηλές επιστροφές η κύρια αιτία των ελλείψεων φαρμάκων
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Έφτασε η στιγμή να πάρει θέση ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) στο θέμα της έλλειψης σημαντικών φαρμάκων από την αγορά, την απόφαση του ΕΟΦ για ανάκληση της απόφασης απαγόρευσης εξαγωγών και φυσικά να υπερθεματίσει ακόμα μία φορά πάνω στο θέμα των χαμηλών τιμών πολλών φαρμάκων σε σχέση με την υποχρέωση υψηλών επιστροφών.

    Αναλυτικά όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του: 

    • Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην αγορά και βρισκόμαστε σε συνεχή και σταθερή επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και τους Οργανισμούς αναφορικά με τα ζητήματα που πιθανά μπορεί να προκύψουν.

    • Προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς σε μοναδικά - κρίσιμα  φάρμακα που δεν υπάρχουν εναλλακτικές.

    • Επισημαίνουμε για ακόμα μια φορά ότι οι ιδιαίτερα χαμηλές τιμές πολλών φαρμάκων σε συνδυασμό με τις υψηλές επιστροφές στην Ελλάδα, αποτελεί τη βασική αιτία που καταγράφονται ελλείψεις λόγω παράλληλων εξαγωγών ή αποσύρσεων. Η στρέβλωση αυτή θα πρέπει να διορθωθεί σταδιακά, με προτεραιότητα τα μοναδικά-κρίσιμα φάρμακα.

    • Ο ΣΦΕΕ και οι εταιρείες μέλη του καταβάλουν προσπάθειες και ενημερώνουν τις Αρχές όταν χρειάζεται, ώστε να εξασφαλίζεται η πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών στις απαραίτητες θεραπείες, καθώς η διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα.

    • Το Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων ξεκίνησε τη λειτουργία του και ευελπιστούμε πως θα συμβάλλει καθοριστικά στην ουσιαστική επόπτευση της αγοράς. Μένει να φανεί στο προσεχές χρονικό διάστημα αν η πρόσφατη άρση απαγόρευσης εξαγωγών που αποφασίστηκε για πολλά φάρμακα, ήταν μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση ή αν θα επιστρέψουμε σε περαιτέρω ένταση των ελλείψεων, ένα γεγονός που, εφόσον συμβεί, θα επιβεβαιώσει την αδυναμία των αρμόδιων φορέων να εποπτεύσουν την αγορά.

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ