Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 15-Σεπ-2023 11:30

    Δειγματοληψίες του ΕΛΓΟ "Δήμητρα" για την επίδραση των πλημμυρών στα εδάφη της Θεσσαλίας

    Δειγματοληψίες Θεσσαλία από ΕΛΓΟ Δήμητρα 15.09.2023
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Επιτόπια επίσκεψη στις περιοχές της Νέας Λεύκης, Χάλκης, Πλατυκάμπου, Αχιλλείου, Κιλελέρ πραγματοποίησε το κινητό Εργαστήριο Αναλύσεων Εδαφών και Νερών του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών του ΕΛΓΟ "Δήμητρα", για δειγματοληψίες, μακροσκοπική παρατήρηση και εκτίμηση των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί μετά τις πλημμύρες. 

    Διαπιστώθηκε σημαντική ποικιλομορφία των επιπτώσεων της πλημμύρας στους αγρούς ανάλογα με το ανάγλυφο και τη θέση τους.    

    Πραγματοποιήθηκε συλλογή δειγμάτων φερτών υλικών ιζημάτων/λάσπης στις περιοχές Χάλκης και Πλατυκάμπου για την εκτίμηση της συγκέντρωσης βαρέων μετάλλων και άλλων φυσικοχημικών ιδιοτήτων που επηρεάζουν τη γονιμότητα του εδάφους.

    Στην περιοχή της Νέας Λέυκης πέριξ του χειμάρρου "Γκουσμπασανιώτης" διαπιστώθηκε σε μεγάλες εκτάσεις, η απώλεια του επιφανειακού γόνιμου εδάφους εξαιτίας της σφοδρής κίνησης του νερού κατά τη διάρκεια των έντονων βροχοπτώσεων.

    Διανύθηκε συνολική απόσταση περίπου 100-120 χλμ.

    Πλημμυρισμένος αγρός με δέντρα Φιστικιάς στην περιοχή Αχιλλείου (14/9/2023).
    Πλημμύρες καλλιεργειών Θεσσαλία 2 15.09.2023
    Καλλιέργεια Βάμβακος στη Χάλκη (14/9/2023).
    Δειγματοληψίες Θεσσαλία 15.09.2023
    Δειγματοληψίες ιζημάτων λάσπης από τις περιοχές Χάλκης Πλατυκάμπου (14/9/2023).

     

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ