Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 08-Σεπ-2023 08:26

    Κορονοϊός: Ανεβαίνουν τα κρούσματα της Eris, η εικόνα στις νοσηλείες

    Κορονοϊός: Αυτοί είναι οι λόγοι που οι ειδικοί φοβούνται νέα αναζωπύρωση το φθινόπωρο
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

    Εξαπλώνεται το στέλεχος Eris (EG.5), εντούτοις η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

    Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ (35η εβδομάδα, για το διάστημα από τις 28 Αυγούστου έως τις 3 Σεπτεμβρίου) κατά τις τελευταίες εβδομάδες όλα τα αλληλουχηθέντα στελέχη ανήκαν στην υποπαραλλαγή ΒΑ.2.

    Η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 ήταν η EG.5 (45%), ακολουθούμενη από την XBB.1.5 (30%). Όπως αναφέρεται, συνολικά στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 131 θετικά δείγματα της υπο-παραλλαγής EG.5 με ημερομηνία λήψης δείγματος από 31/5 έως και 24/8.

    Σημειώνεται πως η Eris είναι "απόγονος" της Όμικρον και ταξινομήθηκε για πρώτη φορά ως παραλλαγή στο Ηνωμένο Βασίλειο στα τέλη Ιουλίου, με μεγάλη εξάπλωση μέχρι σήμερα. Είναι χαρακτηριστικό πως πριν από έναν μήνα, στην υποπαραλλαγή Eris οφειλόταν το 11% των κρουσμάτων στη χώρα μας.

    Τα πιο κοινά συμπτώματα της νέας παραλλαγής είναι:

    - Καταρροή
    - Πονοκέφαλος
    - Κόπωση (ήπια ή σοβαρή)
    - Φτάρνισμα
    - Πονόλαιμος

    Όπως σημειώνει ο ΕΟΔΥ, το σύνολο των νέων εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας για COVID-19 την εβδομάδα ήταν 622. Καταγράφηκε αύξηση 8% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες.

    Παράλληλα, ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων ήταν 9, παρουσιάζοντας μείωση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες (μέσος εβδομαδιαίος αριθμός, εβδομάδες 31/2023-34/2023: 12). Η διάμεση ηλικία των ασθενών ήταν 76 έτη, ενώ όλοι οι ασθενείς είχαν υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

    Τέλος, παρατηρήθηκε αυξητική τάση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα σε έξι από τις δέκα περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ. Ειδικότερα, πτωτική τάση παρατηρήθηκε σε τρεις από τις δέκα περιοχές και σταθεροποίηση σε μία. Καθαρά αυξητική τάση παρατηρήθηκε στην Πάτρα (+216%), στο Ηράκλειο (+74%) και στη Λάρισα (+40%), ενώ οριακή ήταν η αύξηση στον Βόλο (+25%), στα Χανιά (+22%) και στην Ξάνθη (+21%).

    Πτωτικές τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο παρατηρήθηκαν στην Αττική (-36%) και στα Ιωάννινα (-33%), ενώ οριακή ήταν η μείωση στη Θεσσαλονίκη (-19%). Σταθεροποίηση παρατηρήθηκε στην Αλεξανδρούπολη (+2%).

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ