Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 07-Φεβ-2023 13:04

  Προσφυγή στο ΣτΕ από 18 ιδιωτικές δραματικές σχολές για τα επαγγελματικά δικαιώματα ηθοποιών- καλλιτεχνών

  Προσφυγή στο ΣτΕ από 18 ιδιωτικές δραματικές σχολές για τα επαγγελματικά δικαιώματα ηθοποιών- καλλιτεχνών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Π. Στάθη

  Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν ιδιωτικές Δραματικές Σχολές, φοιτητές των Σχολών αυτών κλπ. ζητώντας την ακύρωση ως αντισυνταγματικού και αντίθετου στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία του Προεδρικού Διατάγματος 85/2023 με το οποίο εξομοιώνονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των Ανωτέρων  Ιδιωτικών Δραματικών Σχολών, με αυτά  των κατόχων απολυτηρίων του Λυκείου, ως προς την πρόσληψη και τη σταδιοδρομία στον δημόσιο τομέα.

  Συγκεκριμένα, 18 από τις 24 Ανώτερες Ιδιωτικές Δραματικές Σχολές, αναγνωρισμένες από το Υπουργείο Πολιτισμού, φοιτητές και απόφοιτοι των Σχολών αυτών,  προσέφυγαν στο ΣτΕ και ζητούν να ακυρωθούν τα άρθρα 4 και 5 του επίμαχου Προεδρικού  Διατάγματος με τα οποία καθορίζονται τα προσόντα διορισμού σε φορείς του Δημοσίου (προσοντολόγιο – κλαδολόγιο) ως προς το σκέλος εκείνο που εξομοιώνει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων Ανωτέρων  Ιδιωτικών Δραματικών Σχολών, με τα επαγγελματικά δικαιώματα των κατόχων απολυτηρίων τίτλων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή του Λυκείου.

  Στην προσφυγή τους υποστηρίζουν ότι το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα παραβιάζει το άρθρο 16 του Συντάγματος για την  ανώτατη εκπαίδευση, καθώς υπήγαγε τους αποφοίτους των Ανωτέρων  Δραματικών Σχολών στην κατηγορία Δ.Ε. (Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) και σημειώνουν ότι το ΠΔ 85/2023 παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της ισότητας και της αξιοκρατίας (άρθρο 4) γιατί αντιμετωπίζει όμοιες περιστάσεις που όμως είναι καθ΄ όλα ανόμοιες, ως προς τη  σταδιοδρομία των αποφοίτων των Δραματικών Σχολών στο Δημόσιο τομέα και ως προς την προσωπική αξία και ικανότητα του κάθε αποφοίτου.

  Επιπλέον, αναφέρουν ότι το προσβαλλόμενο διάταγμα προσκρούει στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα στο κεφάλαιο της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων (άρθρο 45 ΣΛΕΕ) και της ελεύθερης εγκατάστασης (άρθρο 43 ΣΛΕΕ), αλλά  και στην Ευρωπαϊκό οδηγία (2005/36/ΕΚ) για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων, όπως και στον Ευρωπαϊκό Χάρτη Εκπαίδευσης.

  Στο ΣτΕ προσέφυγαν οι εξής Ανώτερες   Ιδιωτικές  Δραματικές Σχολές:   
   
  1.    Αθηναϊκή Σκηνή Κάλβου – Καλαμπόκη,
  2.     Νέο Ελληνικό Θέατρο,
  3.    Οργανισμός Θεατρικής Κίνησης- Αρχή,
  4.    Καλλιτεχνική, Μορφωτική και Πολιτιστική Εταιρεία Βεάκη,
  5.    Δήλος Δήμητρας Χατούπη,
  6.    Έκτη Τέχνη,
  7.    Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν,
  8.    Δραματική Σχολή  Αθηνών Γιώργου Θεοδοσιάδη,
  9.    Μέλισσα Σχολή Τέχνης της Έλντας Πανοπούλου,
  10. Μοντέρνοι Καιροί,
  11. Ανώτερη Ιδιωτική Σχολή Δραματικής Τέχνης  Νότος,
  12.  Πειραϊκός Σύνδεσμος,
  13.  Πράξη Επτά,
  14. Η Πρόβα,
  15. Καλλιτεχνική Εταιρεία Προσκήνιο Γ. Ροντίδης,
  16. Δ. Δερπάνης Τεχνών Εκατό,
  17.  Ωδείο Αθηνών και
  18. Σύγχρονο Θέατρο  Ανδρέας Βουτσινάς.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ