Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 16-Ιαν-2023 08:20

  Γιατί η Κ. Σακελλαροπούλου συγκάλεσε σύσκεψη με την ηγεσία των Ανωτάτων Δικαστηρίων

  Στην Αρεόπολη αύριο η Κ. Σακελλαροπούλου για τις εορταστικές εκδηλώσεις για το 1821
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Μια μόνιμη επιτροπή διαλόγου μεταξύ των φορέων της Δικαιοσύνης, έχει ως επιδίωξη η σύσκεψη που συγκάλεσε για τις 16 Μαρτίου με την ηγεσία της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

  Η προεδρική πρωτοβουλία ήρθε ως έκπληξη να ακουστεί στα δικαστήρια (κυριάρχησε στις συζητήσεις είναι η αλήθεια), ευχάριστη ως επί το πλείστον, καθώς η πρώτη πολίτης της χώρας, και πρώην πρόεδρος ενός από τα τρία Ανώτατα Δικαστήρια της χώρας αναλαμβάνει μια πρωτοβουλία προκειμένου να επιλυθούν τα τεράστια προβλήματα που απασχολούν έντονα τους λειτουργούς και συλλειτουργούς της Δικαιοσύνης, τους δικαστικούς υπαλλήλους και κατά προέκταση όλους τους πολίτες.

  Ποιοι κλήθηκαν

  Η σύσκεψη γίνεται σήμερα στις 12 το μεσημέρι, και σύμφωνα με την επίσημη τοποθέτηση της Προεδρίας, "...η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα δεχθεί στο Προεδρικό Μέγαρο και θα συζητήσει για ζητήματα της Δικαιοσύνης την Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Ευαγγελία Νίκα, την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου, τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά, τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο, τον Γενικό Επίτροπο της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων Δημήτριο Κωστάκη, την Πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Ευγενία Βελώνη, τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και Πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας Δημήτρη Βερβεσό και τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος Γεώργιο Διαμάντη”.

  Προβλήματα

  Είναι ξεκάθαρο πως ο χώρος της Δικαιοσύνης ταλανίζεται τα τελευταία χρόνια με έντονα πολλαπλά προβλήματα, με πρώτο και κύριο τις καθυστερήσεις στην απονομή της , τις ανεξέλεγκτες οίκοθεν αναβολές, τα τεράστια κενά στις οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων, κ.λπ. Επίσης πως ο θεσμός έχει πληγεί με αποτέλεσμα να έχει απολέσει ένα κομμάτι απο την εμπιστοσύνη των πολιτών, το οποίο εν τέλει είναι δομικό πρόβλημα δημοκρατίας.

  Η κίνηση της Προέδρου εντάσσεται στο ενδιαφέρον της για μείζονος σημασίας θεσμικά θέματα, αλλά κυρίως στην προσπάθεια να δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας, ουσιαστικά δηλαδή να υπάρξει ένας διαρκής δίαυλος επικοινωνίας και συζήτησης μεταξύ όλων των θεσμικών παραγόντων της Δικαιοσύνης: "Πρέπει να σταματήσουν οι θεσμικοί παράγοντες της Δικαιοσύνης να κάνουν παράλληλους μονολόγους και να έχουν διαρκής επικοινωνία για να λυθούν τα προβλήματα”, είπε , ένας από αυτούς. "Καλή η πρωτοβουλία, καλύτερη αν προκύψει και κάποιο αποτέλεσμα”, επισήμανε άλλο πρόσωπο της Δικαιοσύνης, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την απαισιοδοξία του για την επίτευξη λύσεων.

  Δικαστής

  Για όσους αναρωτιούνται για την πρωτοβουλία της κας Σακελλαροπούλου, είναι γνωστό ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας , πριν αναλάβει καθήκοντα Προέδρου της Δημοκρατίας πριν από τρία χρόνια, υπήρξε πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, στο οποίο υπηρέτησε ως δικαστής περί τα 35 χρόνια. Συνεπώς, γνωρίζει εξαιρετικά τον χώρο και κυρίως επιθυμεί προφανώς να ενδύσει με τη θεσμικότητα του ρόλου της, μια συντονισμένη προσπάθεια για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της Δικαιοσύνης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ