Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 11-Ιαν-2023 07:45

  Ελλείψεις φαρμάκων: Ξεκινά η υποκατάσταση με γενόσημα, τι θα γίνει με τα εισπνεόμενα

  Ελλείψεις φαρμάκων: Ξεκινά η υποκατάσταση με γενόσημα, τι θα γίνει με τα εισπνεόμενα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

  Την πεποίθηση πως η τροφοδοσία των φαρμακείων θα ξεκινήσει να ομαλοποιείται σταδιακά, ήδη από αυτή την εβδομάδα, και κυρίως θα καλύπτονται οι ανάγκες των πολιτών- ειδικά σε συγκεκριμένα επώνυμα παιδιατρικά σκευάσματα που βρίσκονται σε μεγάλη έλλειψη τις τελευταίες εβδομάδες- εκφράζει το υπουργείο Υγείας. Χθες, όπως είχε προαναγγελθεί, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων εξέδωσε λίστα με τα  φάρμακα ευρείας χρήσης που είναι σε έλλειψη ή καθυστερεί η τροφοδοσία τους και τα εναλλακτικά φάρμακα ανά θεραπευτική κατηγορία που μπορεί να προμηθεύεται το κοινό από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

  Σύμφωνα επίσης με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, αυτή την εβδομάδα θα μπουν στην αγορά 90.000 εισπνεόμενα φάρμακα. Το πρόβλημα, όπως εξήγησε, με τα εισπνεόμενα είναι ο μηχανισμός που έχουν και παράγεται εξ’ ολοκλήρου από τις χώρες της Ασίας (Ινδία και Κίνα), επομένως δεν μπορούμε να έχουμε την υποκατάσταση όπως γίνεται σε άλλα φάρμακα.

  "Η κατάσταση θα ομαλοποιείται. Υπήρχε μία επιπλέον επιβάρυνση λόγω των Χριστουγέννων, γιατί είναι κλειστές φαρμακοβιομηχανίες και του εξωτερικού και άρα η παραγωγή είναι λιγότερη. Και αυτό το διάστημα, ήδη από αυτή την εβδομάδα, θα είναι πολύ μεγαλύτερη η χορήγηση στην αγορά και εισπνεόμενων και των λοιπών φαρμάκων και η κατάσταση συνεχώς θα ομαλοποιείται. Για την παρακεταμόλη, δηλαδή τα αντιπυρετικά, υπάρχει απουσία σε συγκεκριμένα επώνυμα brand, αλλά λόγω του ότι η χώρα μας έχει την τύχη να έχει ισχυρή ελληνική φαρμακοβιομηχανία δεν υπάρχει έλλειψη" σημείωσε.

  Πηγές από το χώρο των φαρμακοποιών με τις οποίες επικοινώνησε το Capital.gr σημειώνουν πως δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής βελτίωση της εικόνας όσον αφορά τις ελλείψεις, καθώς η ζήτηση έχει γίνει ακόμη μεγαλύτερη εξαιτίας της έξαρσης των αναπνευστικών ιώσεων. Περιμένουν όμως με την είσοδο των εισπνεόμενων και την ενημέρωση του κοινού για την υποκατάσταση φαρμάκων, όπως επίσης και με το ότι τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη θα γράφονται μόνο ηλεκτρονικά από τους γιατρούς, να εξομαλυνθεί η κατάσταση. Παρόλα αυτά εκφράζονται επιφυλάξεις για την επάρκεια της αγοράς, δεδομένου πως το κύμα των ιώσεων αναμένεται να διαρκέσει μέχρι και τα τέλη του Φεβρουαρίου.

  Φαρμακαποθήκες: Οι ελλείψεις έχουν αποκατασταθεί

  Από την πλευρά του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων σε ανακοίνωσή του σημειώνει πως μετά την απαγόρευση εξαγωγών σε ελλειπτικά φάρμακα, οι ελλείψεις έχουν αποκατασταθεί σχεδόν στο σύνολό τους. Σημειώνεται πως η απαγόρευση των εξαγωγών δεν αφορά σε φάρμακα που είναι σε υψηλή ζήτηση λόγω των εποχικών ιώσεων, αλλά για σκευάσματα για παράδειγμα το διαβήτη, τις καρδιαγγειακές παθήσεις κ.ά. που λόγω της χαμηλής τους τιμής στην Ελλάδα εξάγονται σε χώρες της Ε.Ε.

  "Έχουμε δηλώσει σε ειδική πλατφόρμα στον ΕΟΦ τα αποθέματα μας  όσον αφορά τα συγκεκριμένα φάρμακα, προκειμένου να έχει την δυνατότητα να πραγματοποιεί ελέγχους κατά την κρίση του .Οι φαρμακαποθήκες παρέμειναν ανοιχτές όλη την περίοδο των εορτών πλην της ημέρας των Χριστουγέννων και της ημέρας των Φώτων, σε αντίθεση με τις φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες έκλεισαν επί δεκαπενθήμερον. Οι ελλείψεις φαρμάκων είναι πολυπαραγοντικό και παγκόσμιο φαινόμενο. Καλούμε και συνιστούμε στα πολιτικά κόμματα και μάλιστα σε αυτά που αυτοπροσδιορίζονται ως κόμματα εξουσίας,  να ενημερώνονται σφαιρικά πριν υιοθετήσουν λανθασμένες απόψεις" σημείωνε στην ανακοίνωσή του.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ