Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 14-Δεκ-2022 11:14

  Predator: Έφοδοι για τις υποκλοπές "κατόπιν εορτής"- Βρήκαν άδεια γραφεία, τα σπίτια είχαν εγκαταλειφθεί από το καλοκαίρι

  'Εφοδος της Εισαγγγελίας σε 6 εταιρείες για το Predator
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Κενά γραφεία εταιρειών και κενούς τοίχους κατοικιών και διαμερισμάτων, φαίνεται να άφησαν πίσω τους οι περισσότεροι επικεφαλής και προσωπικό των εταιρειών Ιntellexa και Κrikel, που σχετίζονται με το κακόβουλο λογισμικό Predator.

  Εγκαταστάσεις και οικήματα φαίνεται να εκκενώθηκαν το περασμένο καλοκαίρι, ενώ και οι ιδιοκτήτες και επικεφαλής φαίνεται να έφυγαν από την χώρα το ίδιο χρονικό διάστημα, πριν μάλιστα ξεσπάσει η υπόθεση των υποκλοπών που προκάλεσε τις παραιτήσεις του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και του Διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα.

  Η εντολή για τις έρευνες δόθηκε από τους εισαγγελείς Αγγελική Τριανταφύλλου και Κωνσταντίνο Σπυρόπουλο που χειρίζονται τις έρευνες για τις καταγγελίες για παρακολουθήσεις επικοινωνιών.


  Στελέχη της αστυνομίας προέβησαν σε ελέγχους εγκαταστάσεων τουλάχιστον έξι εταιρειών, μεταξύ των οποίων και οι γνωστές Ιntellexa και Κrikel όσο και σε άλλες, που συνδέονται με τις δύο αυτές εταιρείες, είτε διότι έχουν κοινή έδρα είτε γιατί στη μετοχική τους σύνθεση εντοπίστηκαν ίδια πρόσωπα. Έρευνες έγιναν και σε σπίτια διαμονής των πρωταγωνιστών.

  Σε εγκαταστάσεις και σε οικίες τα ευρήματα φαίνεται να είναι μηδαμινά και στις περισσότερες περιπτώσεις οι αστυνομικοί εντόπισαν "κενά γραφεία" και "κενά σπίτια".

  Σύμφωνα με την "Καθημερινή", για προϊόντα διττής υπόστασης της εταιρείας Intellexa, πέρα από τη Μαδαγασκάρη, δόθηκαν άδειες εξαγωγής του λογισμικού σε δύο ακόμα αφρικανικές χώρες, από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση για την Οικονομική Διπλωματία.

  Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν υπάρχουν ενδείξεις για άλλες εξαγωγές, αν και τα προϊόντα λογισμικού διττής υπόστασης (δηλαδή λογισμικά εμπορικής χρήσης που μπορεί να χρησιμοποιηθούν και για κακόβουλους σκοπούς) που λαμβάνουν τέτοιες άδειες από την αρμόδια Γ.Γ. του υπουργείου Εξωτερικών ανέρχονται σε κάποιες εκατοντάδες. Από τις άδειες δεν προκύπτει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ποιο είναι το προς εξαγωγή λογισμικό.

  Στο μεταξύ, οι εισαγγελικές Αρχές στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση των παρακολουθήσεων επικοινωνιών, πολιτικών, δημοσιογράφων και άλλων προσώπων, συμπεριέλαβαν και τα νεότερα στοιχεία που προκύπτουν από τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις (εφημερίδα Documento) καθώς και άλλες πληροφορίες που αντλούνται από διάφορες πηγές.

  Για την επιβεβαίωση των δημοσιευμάτων για παρακολούθηση πολιτικών και άλλων σημαντικών παραγόντων του δημοσίου βίου οι εισαγγελείς έχουν αποστείλει σχετικό έγγραφο αίτημα στην ΕΥΠ προκειμένου να έχουν επίσημες απαντήσεις.

  Πηγή: TheTOC.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ